Много често четем в различни медицински издания за така наречения метаболитен синдром, но сякаш не му обръщаме особено внимание. А това е остър социален проблем, сериозна опасност за тези, които страдат от затлъстяване, хипертония, атеросклероза и диабет.
МЕТАБОЛИТНИЯТ СИНДРОМ Е В ОСНОВАТА НА Т.НАР. СМЪРТОНОСЕН КВАРТЕТ

Най-напред за метаболитния синдром се заговори през 1988 г. Повод за това стана докладът на американския проф. Равен. Обобщавайки данните от многобройни изследвания, ученият публикува сензационни факти, съгласно които такива неприятни болести като артериална хипертония, затлъстяване, атеросклероза и захарен диабет протичат по еднакъв механизъм, а именно - нечувствителност към инсулина. Дори проф. Равен ги нарекъл “смъртоносният квартет”. А това в крайна сметка води до хронично повишаване нивото на захар в кръвта и до редица други метаболитни нарушения.
По-нататъшните изследвания само потвърдили изводите на американския учен и същевременно с това позволили точно да се установят основните признаци на предболестното състояние, което получило наименованието метаболитен синдром. А през 2001 г. това състояние се превърна в самостоятелна диагноза.

...КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ЗА ПОЯВАТА НА ТОВА СТРАДАНИЕ

Вие страдате от метаболитен синдром, ако:

- вашата талия е повече от 88 см за жените и 102 см за мъжете;
- страдате от високо кръвно налягане - по-високо от 130/85;
- имате понижено ниво на липопротеините с висока плътност - това всъщност е добрият холестерол, отговарящ за нормалното състояние на стените на кръвоносните съдове;
- повишено ниво на триглицеридите - мастните киселини;
- захар в кръвта.

Прогнозата на лекарите не звучи много утешително: ако този проблем се остави без внимание, 10-20 години след формиране на метаболитния синдром възниква атеросклероза, а след още 10-20 години нещата могат да завършат с инфаркт или инсулт.

...КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ДИЕТА

Вие сами можете да предотвратите метаболитния синдром по следния начин:
Най-надеждното и просто средство е да ограничите калоричността на храната. Намалете употребата на рафинирани мазнини - масло, сметана, майонеза, както и на рафинирани въглехидрати - шоколад, захар, бонбони, сладки напитки.
Наблегнете на продукти с по-голямо съдържание на съединителна тъкан - знаем, че това са плодовете и зеленчуците.
Направете си режим на хранене, разделете дневното меню на четири-пет приема, като основно наблегнете на закуската. Лекарите препоръчват да не се яде през втората половина на деня, защото вечер процесите в организма ни са забавени. Това, което е изядено преди сън, си стои в стомаха ни и се отлага “за запас”. Яжте поне 2 часа преди сън. По възможност изключете от менюто си лютивите подправки и алкохолните напитки, защото те засилват апетита.
Движете се повече - изкачването по стълбите, а не с асансьора, и ходенето пеш на работа също е спорт.
Програмата ви за физически занимания трябва да бъде съставена, след като ви изследват сърдечносъдовата и дихателната система. Най-подходящи са ходенето, плуването, карането на колело.
Избягвайте стресовите състояния. Когато усетите, че сте развълнувани или ядосани, стойте по-далече от хладилника. Научете се да контролирате апетита си.

...СТРЕСЪТ ПРОВОКИРА ЛИ ПОВИШАВАНЕ НА АПЕТИТА

Не трябва да пренебрегваме и друг често срещан провокатор на метаболитния синдром. Става дума за стреса.
Хората се опитват да забравят за него, като се тъпчат с повече и повече храна. “Като похапна, и ми олеква” - казват много от пациентите на психотерапевтите. С времето подобен стил на хранително поведение става вече навик. А той в продължение на известно време се превръща в зависимост, последвана от увеличаване на мастната тъкан и на физическото тегло.
Излишното натрупване на мазнини в организма се съпровожда с наднормена концентрация на инсулин в кръвта. А това провокира още по-силно чувство на глад. Този затворен кръг много трудно би могъл да се разкъса.
Но човек не трябва да се отказва, а да се заеме с решаването на проблема. А той може да се реши комплексно, с помощта на различни специалисти - ендокринолог, гастроентеролог, диетолог, кардиолог, психиатър.


...КОИ ХОРА НАЙ-ЧЕСТО СТРАДАТ
ОТ МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ

Според официални медицински данни от метаболитния синдром са засегнати повече от 25 на сто от хората, а във възрастта след 60 - години - до 45 на сто. Най-често той се среща при мъжете, което е свързано със специфичния абдоминален тип затлъстяване.
За разлика от жените, при които мазнините най-често се трупат под кожата, при мъжете те се крият доста надълбоко. А и средностатистическото мъжко тегло е по-голямо от женското. С възрастта страдащите от метаболитен синдром жени “догонват” мъжете. Това става след настъпване на менопаузата, когато тяхната хормонална защита значително намалява.
След 50-годишна възраст при жените се извършва и съществена промяна на липидния профил. Менопаузата се съпровожда с увеличаване на теглото и преразпределение на мастната тъкан по мъжки (андрогенен) тип. Предполага се, че ключова роля в този процес играят хормоналните нарушения, свързани с дефицита на естрогена.

ТЕЗИ НАРУШЕНИЯ СЕ ИЗРАЗЯВАТ В

- повишаване нивото на липтина в кръвта;
- относителен излишък на андрогени;
промяна на функциите на щитовидната жлеза.