ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ
Тези плодове влияят много добре при лечение на астма, подагра и бъбречни оплаквания

Сега е сезонът на вишните и на черешите. Но кои от тях са по-полезни?
Кремена Недялкова – Варна


Полезни са и вишните, и черешите. Те съдържат много витамин С, каротин и пектин, които укрепват капилярите. Богати са на минерални соли като калий, фосфор, желязо. Те са толкова полезни, колкото витаминоподобното вещество инозитом, което регулира обмяната на веществата.
И черешите, и вишните отлично стимулират храносмилането и освобождават организма от вредните продукти. Полезни са за лечение и на малокръвие. И ягодите, и горските плодове се препоръчват при малокръвие. Те са дори, така да се каже, “кръвотворни”. Много добре влияят при лечение на астма, подагра и бъбречни оплаквания. Всички тези плодове, разбира се, имат свои особености. Вишната съдържа витамин Р, който укрепва капилярите и “предупреждава” за хипертония. Това се отнася особено за тъмните сортове.
Ще ви предложим някои рецепти за съхраняване на полезните свойства на тези чудесни плодове. Може например да си приготвите замразени в захарен сироп вишни. Ето как става това. Пригответе си освен вишни 4 чаени чаши вода и половин килограм захар. Настържете една част от вишните и сложете получената маса в емайлиран съд, където да престоят 48 часа. След това прецедете през сито или рядка тъкан, така че да се отдели само прозрачен сок. След това смесете водата и захарта и варете само няколко минути, след което добавете вишневия сок. Варете около 30 минути, постоянно отнемайки пяната. Вече сме получили много хубав сироп. Останалата част от вишните (може да прибавите и още) измийте добре и почистете от костилките. Сложете ги в подходящи формички, залейте ги със сиропа и ги замразете. В такъв вид можете да ги консумирате дълго и повярвайте - ще бъде много вкусно.
Друга рецепта - вишнево пюре, замразено със захар. Необходими са ви 1 килограм захар и чаша вода. Измийте вишните, отделете костилките и ги настържете през сито (по-ситно). Сложете пюрето да ври, след което добавете захарта и разбърквайте добре. По същия начин можете да поставите във формички и да замразите в хладилника.

ВНИМАНИЕ!
Черешата е диетичен продукт, който притежава противооточни, диуретични, съдоукрепващи и противоанемични свойства. Действа очистително. Сокът от череши подобрява храносмилането, притежава тонизиращи свойства, полезен е при ревматични заболявания. Обикновено с лечебна цел се пие по 1 чаена чаша сок от череши три пъти на ден преди ядене. Отвара от дръжките на череши е добро средство за заболявания на сърцето.

ЛЕЧЕБНИ РЕЦЕПТИ С ЧЕРЕШИ
Тук ще ви предложим някои рецепти, съхраняващи хранителните, вкусовите и лечебните качества на черешите.
Череши без костилките
1 килограм череши, 1-2 супени лъжици захар, 3 грама лимонена киселина. Варете изчистените от костилките череши в подходящ съд на бавен огън, докато се преполови обемът им, след това добавете захарта и лимонената киселина. Така получената маса затворете в буркани и стерилизирайте около 30 минути.
Череши със захар
750 грама череши с костилките и 100 грама захар. Смесете ги, сложете ги в еднолитров буркан и стерилизирайте около 10 минути.
Супа-пюре от череши
150 грама череши, по 10 грама нишесте и захар. Измийте черешите и ги залейте с гореща вода толкова, колкото да ги покрие. Варете в затворен съд, докато омекнат. След това ги минете през сито заедно с отварата. Поварете още няколко минути и прецедете. Към приготвеното пюре добавете захарта, също отцедената преди това отвара и оставете да заври. След това прибавете предварително разреденото в хладка вода нишесте, отново заварете и накрая охладете. Можете да поднесете десерта със сметана.