КОИ СА НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ?
През 90-те години на миналия век производството на хранителни добавки преживя истински бум. Няма спор, че много от тях, създадени от натурални вещества: минерали, животински и растителни продукти, допринасят за здравето, облекчават болките и помагат на човека да се справи с болестите
Първи клас:
Добавките са показали обнадеждаващи резултати в предварителните клинични изпитания, но проверката не била пълна.
Втори клас:
Добавките са преминали сериозни изследвания, потвърдили тяхната безопасност, но все още не са получили всеобщо признание сред американските лекари.
Трети клас:
Добавките са преминали сериозни изпитания и по всички признаци на официалната медицина е признат и потвърден техният ефект.
Предлагаме ви характеристиките на 10-те изследвани и оценени хранителни добавки:
ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН Е НАТУРАЛЕН АНТИОКСИДАНТ
1. Глюкозамин и хондроитин
Тези две природни съединения често се приемат в един препарат, предназначен за облекчаване болката в ставите и подобряване подвижността им при остеоартрит - най-разпространената форма на артрита. Националният институт по здравето в САЩ обобщил и анализирал резултатите от 15 научни изследвания, посветени на оценка на ефективността на глюкозамина и хондроитина. За дозировката на тези препарати, лекарите не са на едно мнение. Препаратът не е токсичен. Въпреки някои колебания, общата оценка на глюкозамина и хондроитина е, че тези препарати помагат за намаляване на болките и подобряват подвижността на ставите при остеоартрит. Изследователите препоръчват тези препарати да се приемат в продължение на няколко месеца, за да има болкоуспокояващ ефект. И ги класират в клас втори.
2. Жълт кантарион
В последно време това добре известно лекарствено растение се приема основно като натурален антидепресант, който премахва тревогата, страха, нервното напрежение и другите симптоми на депресия. В две независими обзорни научни изследвания било установено, че жълтият кантарион в дози около 900 мг премахва потиснатото психично състояние, необоснования страх и подобрява настроението и общото състояние на болните при нетежка форма на депресия. Изследователите предупреждават, че ефикасността на жълтия кантарион не е достатъчна при тежка форма на депресия. Не се препоръчва да се приема в съчетание с лекарства, разреждащи кръвта, при лечение на папиломни вирусни инфекции и при присаждане на органи и тъкани. Класират го в клас втори.
3. Джинджифил
Препаратите от това лекарствено растение, използвано и като хранителна подправка, намаляват желанието за прилошаване и повръщане, включително и при бременните жени, както и симптомите при морска болест. Две независими изследвания са потвърдили защитното действие на джинджифила при прилошаване и повръщане. По ефикасност като средство против повръщане, тази добавка не отстъпва на лекарствените препарати, но за разлика от тях не оказва странични действия. Изследователите предупреждават, че по някои данни джинджифилът не е достатъчно добър при прилошаване, предизвикано от наркоза, а във високи дози не е съвместим с приема на препарати, разреждащи кръвта, както и с лекарства против хипертонична болест. Някои експерти предполагат, че джинджифилът във високи дози може да предизвика нежелателно действие на развитието на плода. Класират го в клас първи.
КАЛЦИЕВИТЕ ПРЕПАРАТИ СА ПОДХОДЯЩИ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА !
4. Калций
Тези препарати са предназначени за профилактика и лечение на остеопороза и предотвратяване на счупвания. Публикувани са резултати от крупно изследване за ефикасността на хранителните добавки от калций за профилактика на остеопороза при жените в преклонна възраст. Жените, приемащи 1000 мг от хранителната добавка калций, имат с 43 % по-висока плътност на костите. Националният институт по здраве в САЩ официално признава ползата от препаратите на калция (особено ако е в съчетание с витамин D) и препоръчва на жените преди настъпването на климакса да приемат всекидневно по 1000 мг на ден. Те обаче не трябва да превишават предписаната доза, защото това затруднява усвояването на магнезия и някои други жизнено важни минерали и вещества от организма. Класират го в клас трети.
5. Никотинова киселина
Приемът на тази добавка понижава нивото на холестерол в кръвта, отслабва действието на рисковите фактори за атеросклероза и другите сърдечносъдови заболявания. Едно изследване установило, че приемът на никотинова киселина във високи дози в продължение на 6 месеца понижава нивото на общия холестерол с 15 %, а на лошия - с 23 %. По ефикасност за понижаване на холестерола никотиновата киселина няколко пъти отстъпва на съвременните антихолестеролови лекарства. Но тя има едно неоспоримо предимство - много по-евтина е и понижавайки нивото на лошия холестерол, съществено понижава нивото на добрия, като защитава кръвоносните съдове от атеросклероза. Експертите предупреждават, че при нарушена работа на черния дроб не се препоръчва прием на никотинова киселина в повишени дози. Освен това тя може да предизвика повишаване на кръвното налягане при хора, склонни към това. Затова се консултирайте с лекар.
Класират я в клас трети.
6. Маточна билка
Използва се като болкоуспокояващо при главоболие и мигрена. По данни от четири независими изследвания всекидневният прием на една капсула, съдържаща 80 мг прах от билката, значително отслабва главоболието. Всеки трети, страдащ от мигрена, може да предотврати болковия пристъп, ако се възползва от добавката. Тя съдържа хормоноподобни вещества. Но при внезапно спиране приема на маточната трева пристъпите на мигрена могат да се възобновят. Не се препоръчва да се приема в съчетание с препарати, разреждащи кръвта, а също и с хранителни добавки на основата на желязото. Класират я в клас първи.
ПРИЕМЪТ НА ПОЛИВИТАМИНИ ПОНИЖАВА РИСКА ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ НА РАК НА ЧЕРВАТА!
7. Поливитамини
Поливитаминните препарати с добавки от минерални вещества предотвратяват отслабването на защитните сили на организма. Редовният прием на поливитамини повишава съдържанието на жизненоважни вещества в кръвта. Те се противопоставят на много болести, включително на някои видове рак, диабет, болести на кръвоносните съдове и сърцето. В редица изследвания било установено, че приемането на поливитамини понижава риска от заболяване на рак на червата при жените.
В САЩ се провежда многогодишно изследване за влиянието на редовния прием на поливитамини по отношение заболяемостта и смъртността на хората. В този експеримент доброволно участват 1500 американски лекари. По предварителни данни приемът на поливитамини оказва положително влияние на тяхното общо самочувствие и работоспособност. Но понякога поливитаминните препарати се пускат на пазара с добавки от лекарствени растения, а действието на това съчетание не е добре проучено. Отнасяйте се внимателно към този състав. Класират ги в клас трети.
8. Иглика
Специалистите по лекарствени растения препоръчват да се приема етерично масло от иглика при възпалителни заболявания, най-вече при ревматоиден артрит. От етеричното масло на игликата са отделени няколко етерични ненаситени мастни киселини, вкл. хамалиноленова киселина. Тя оказва болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. В редица изследвания било установено, че болните от ревматоиден артрит, приемащи такива хранителни добавки, чувстват по-малко болка, постепенно изчезва възпалението и се подобрява подвижността на ставите при тях. При тежък ревматоиден артрит маслото от иглика не може да замени болкоуспокояващите и противовъзпалителни лекарства, но ако се приема по-продължително време, може да се намали дозировката на тези силно действащи лекарства, които неминуемо дават и странични ефекти. Обаче е установено, че етеричното масло от иглика не е токсично, но може да даде странични ефекти при прекаляване с приемането му. В някои случаи може да се стигне до прилошаване и главоболие. Класират я в клас първи.
9. Рибено масло
Препаратите от рибено масло понижават риска от сърдечни заболявания; облекчават симптомите при някои форми на артрит; подобряват психичното състояние при лека и умерена депресия. Американски учени установили, че при хора, които редовно приемат рибено масло или ядат мазна морска риба, рискът от внезапна смърт намалява двойно. Според някои данни, приемът на 6 г. рибено масло на ден в продължение на три месеца понижава риска от образуване на тромби и запушване на съдовете. Понижава нивото на триглицеридите в кръвта. При болните от ревматоиден артрит намаляват болките в ставите при редовен прием на рибено масло. В предварителни изследвания се установило, че при лека и умерена депресия рибеното масло помага да се преодолеят такива симптоми като тревога, страх, потиснато настроение, тъга. По мнение на специалистите хранителната добавка е по-ефикасна от ястията от мазна морска риба. Най-добре е да се приема в капсули. Не се препоръчва в съчетание с лекарства за разреждане на кръвта. Класират го втори клас.
10. Фолиева киселина
Препоръчва се на бременните или на тези жени, които искат да забременеят. Така се намалява рискът от вродени дефекти при новороденото. В две големи изследвания било установено, че при жени, приемащи фолиева киселина до или по време на бременността, вероятността от появяване на вродени дефекти е намаляла със 70 процента. На основание на тези изследвания била установена дневната доза на хранителната добавка фолиева киселина - 400 мкг. Има данни, че фолиевата киселина понижава риска от заболяване на сърцето. Но много високите дози затрудняват усвояването на витамин В12 и може да се стигне до неговия дефицит. Класират я в клас трети.
Последвайте ни
1 Коментара: