През 90-те го­ди­ни на ми­на­лия век про­из­вод­с­т­во­то на хра­ни­тел­ни до­бав­ки пре­жи­вя ис­тин­с­ки бум. Няма спор, че мно­го от тях, съз­да­де­ни от на­ту­рал­ни ве­щес­т­ва: ми­не­ра­ли, жи­во­тин­с­ки и рас­ти­тел­ни про­дук­ти, доп­ри­на­сят за здра­ве­то, об­лек­ча­ват бол­ки­те и по­ма­гат на чо­ве­ка да се спра­ви с бо­лес­ти­те
До­бав­ки­те се де­лят на три кла­са в за­ви­си­мост от тях­на­та ефикасност и бе­зо­пас­ност. Спе­ци­а­лис­ти от На­ци­о­нал­ния ин­с­ти­тут по здра­ве­то в САЩ за­поч­на­ли про­вер­ка на 10 хра­ни­тел­ни до­бав­ки и в за­ви­си­мост от по­лу­че­ни­те дан­ни за тях­на­та ефикас­ност, на­деж­д­ност и бе­зо­пас­ност ус­лов­но ги раз­де­ли­ли на три кла­са:

Пър­ви клас:

До­бав­ки­те са по­ка­за­ли об­на­деж­да­ва­щи ре­зул­та­ти в пред­ва­ри­тел­ни­те кли­нич­ни из­пи­та­ния, но про­вер­ка­та не би­ла пъл­на.

Вто­ри клас:

До­бав­ки­те са пре­ми­на­ли се­ри­оз­ни из­с­лед­ва­ния, пот­вър­ди­ли тях­на­та бе­зо­пас­ност, но все още не са по­лу­чи­ли все­об­що приз­на­ние сред аме­ри­кан­с­ки­те ле­ка­ри.

Тре­ти клас:

До­бав­ки­те са пре­ми­на­ли се­ри­оз­ни из­пи­та­ния и по всич­ки приз­на­ци на офи­ци­ал­на­та ме­ди­ци­на е приз­нат и пот­вър­ден тех­ният ефект.

Пред­ла­га­ме ви ха­рак­те­рис­ти­ки­те на 10-те из­с­лед­ва­ни и оце­не­ни хра­ни­тел­ни до­бав­ки:

ЖЪЛ­ТИ­ЯТ КАН­ТА­РИ­ОН Е НА­ТУ­РА­ЛЕН АН­ТИ­ОК­СИ­ДАНТ

1. Глю­ко­за­мин и хон­д­ро­и­тин
Те­зи две при­род­ни съ­е­ди­не­ния чес­то се при­е­мат в един пре­па­рат, пред­наз­на­чен за об­лек­ча­ва­не бол­ка­та в ста­ви­те и по­доб­ря­ва­не под­виж­ност­та им при ос­те­о­ар­т­рит - най-раз­п­рос­т­ра­не­на­та фор­ма на ар­т­ри­та. На­ци­о­нал­ни­ят ин­с­ти­тут по здра­ве­то в САЩ обоб­щил и ана­ли­зи­рал ре­зул­та­ти­те от 15 на­уч­ни из­с­лед­ва­ния, пос­ве­те­ни на оцен­ка на ефек­тив­ност­та на глю­ко­за­ми­на и хон­д­ро­и­ти­на. За до­зи­ров­ка­та на те­зи пре­па­ра­ти, ле­ка­ри­те не са на ед­но мне­ние. Пре­па­ра­тът не е ток­си­чен. Въп­ре­ки ня­кои ко­ле­ба­ния, об­ща­та оцен­ка на глю­ко­за­ми­на и хон­д­ро­и­ти­на е, че те­зи пре­па­ра­ти помагат за намаляване на бол­ки­те и по­доб­ря­ват под­виж­ност­та на ста­ви­те при ос­те­о­ар­т­рит. Из­с­ле­до­ва­те­ли­те пре­по­ръч­ват те­зи пре­па­ра­ти да се при­е­мат в про­дъл­же­ние на ня­кол­ко ме­се­ца, за да има бол­ко­ус­по­ко­я­ващ ефект. И ги кла­си­рат в клас вто­ри.

2. Жълт кан­та­ри­он
В пос­лед­но вре­ме то­ва доб­ре из­вес­т­но ле­кар­с­т­ве­но рас­те­ние се при­е­ма ос­нов­но ка­то на­ту­ра­лен ан­ти­деп­ре­сант, кой­то пре­мах­ва тре­во­га­та, стра­ха, нер­в­но­то нап­ре­же­ние и дру­ги­те сим­п­то­ми на деп­ре­сия. В две не­за­ви­си­ми об­зор­ни на­уч­ни из­с­лед­ва­ния би­ло ус­та­но­ве­но, че жъл­ти­ят кан­та­ри­он в до­зи око­ло 900 мг пре­мах­ва по­тис­на­то­то пси­хи­чно със­то­я­ние, не­о­бос­но­ва­ния страх и по­доб­ря­ва нас­т­ро­е­ни­е­то и об­що­то със­то­я­ние на бол­ни­те при не­теж­ка фор­ма на деп­ре­сия. Из­с­ле­до­ва­те­ли­те пре­дуп­реж­да­ват, че ефикасност­та на жъл­тия кан­та­ри­он не е дос­та­тъч­на при теж­ка фор­ма на деп­ре­сия. Не се пре­по­ръч­ва да се при­е­ма в съ­че­та­ние с ле­кар­с­т­ва, раз­реж­да­щи кръв­та, при ле­че­ние на па­пи­лом­ни ви­рус­ни ин­фек­ции и при присаж­да­не на ор­га­ни и тъ­ка­ни. Кла­си­рат го в клас вто­ри.

3. Джин­д­жи­фил
Пре­па­ра­ти­те от то­ва ле­кар­с­т­ве­но рас­те­ние, из­пол­з­ва­но и ка­то хра­ни­тел­на под­п­рав­ка, на­ма­ля­ват же­ла­ни­е­то за при­ло­ша­ва­не и пов­ръ­ща­не, вклю­чи­тел­но и при бре­мен­ни­те же­ни, как­то и сим­п­то­ми­те при мор­с­ка бо­лест. Две не­за­ви­си­ми из­с­лед­ва­ния са пот­вър­ди­ли за­щит­но­то дей­с­т­вие на джин­д­жи­фи­ла при при­ло­ша­ва­не и пов­ръ­ща­не. По ефикасност ка­то сред­с­т­во про­тив пов­ръ­ща­не, та­зи до­бав­ка не от­с­тъп­ва на ле­кар­с­т­ве­ни­те пре­па­ра­ти, но за раз­ли­ка от тях не оказ­ва стра­нич­ни дей­с­т­вия. Из­с­ле­до­ва­те­ли­те пре­дуп­реж­да­ват, че по ня­кои дан­ни джин­д­жи­фи­лът не е дос­та­тъч­но добър при при­ло­ша­ва­не, пре­диз­ви­ка­но от нар­ко­за, а във ви­со­ки до­зи не е съв­мес­тим с при­е­ма на пре­па­ра­ти, раз­реж­да­щи кръв­та, как­то и с ле­кар­с­т­ва про­тив хи­пер­то­нич­на бо­лест. Ня­кои ек­с­пер­ти пред­по­ла­гат, че джин­д­жи­фи­лът във ви­со­ки до­зи мо­же да пре­диз­ви­ка не­же­ла­тел­но дей­с­т­вие на раз­ви­ти­е­то на пло­да. Кла­си­рат го в клас пър­ви.

КАЛ­ЦИ­Е­ВИ­ТЕ ПРЕ­ПА­РА­ТИ СА ПОДХОДЯЩИ ПРИ ОС­ТЕ­О­ПО­РО­ЗА !

4. Кал­ций
Тези пре­па­ра­ти са пред­наз­на­че­ни за про­фи­лак­ти­ка и ле­че­ние на ос­те­о­по­ро­за и пре­дот­в­ра­тя­ва­не на счуп­ва­ния. Пуб­ли­ку­ва­ни са ре­зул­та­ти от круп­но из­с­лед­ва­не за ефикасност­та на хра­ни­тел­ни­те до­бав­ки от кал­ций за про­фи­лак­ти­ка на ос­те­о­по­ро­за при же­ни­те в прек­лон­на въз­раст. Же­ни­те, при­е­ма­щи 1000 мг от хра­ни­тел­на­та до­бав­ка кал­ций, имат с 43 % по-ви­со­ка плът­ност на кос­ти­те. На­ци­о­нал­ни­ят ин­с­ти­тут по здра­ве в САЩ офи­ци­ал­но приз­на­ва ползата­ от пре­па­ра­ти­те на кал­ция (осо­бе­но ако е в съ­че­та­ние с ви­та­мин D) и пре­по­ръч­ва на же­ни­те пре­ди нас­тъп­ва­не­то на кли­мак­са да при­е­мат всекид­нев­но по 1000 мг на ден. Те оба­че не трябва да пре­ви­ша­ват пред­пи­са­на­та до­за, за­що­то то­ва зат­руд­ня­ва ус­во­я­ва­не­то на маг­не­зия и ня­кои дру­ги жиз­не­но важ­ни ми­не­ра­ли и ве­щес­т­ва от ор­га­низ­ма. Кла­си­рат го в клас тре­ти.

5. Ни­ко­ти­но­ва ки­се­ли­на
При­е­мът на та­зи до­бав­ка по­ни­жа­ва ни­во­то на хо­лес­те­рол в кръв­та, от­с­лаб­ва дей­с­т­ви­е­то на рис­ко­ви­те фак­то­ри за ате­рос­к­ле­ро­за и дру­ги­те сър­деч­носъ­до­ви за­бо­ля­ва­ния. Ед­но из­с­лед­ва­не ус­та­но­ви­ло, че при­е­мът на ни­ко­ти­но­ва ки­се­ли­на във ви­со­ки до­зи в про­дъл­же­ние на 6 ме­се­ца по­ни­жа­ва ни­во­то на об­щия хо­лес­те­рол с 15 %, а на ло­шия - с 23 %. По ефи­касност за по­ни­жа­ва­не на хо­лес­те­ро­ла ни­ко­ти­но­ва­та ки­се­ли­на ня­кол­ко пъ­ти от­с­тъп­ва на съв­ре­мен­ни­те ан­ти­хо­лес­те­ро­ло­ви ле­кар­с­т­ва. Но тя има ед­но не­ос­по­ри­мо пре­димс­т­во - мно­го по-ев­ти­на е и по­ни­жа­вай­ки ни­во­то на ло­шия хо­лес­те­рол, съ­щес­т­ве­но по­ни­жа­ва ни­во­то на доб­рия, ка­то за­щи­та­ва кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве от ате­рос­к­ле­ро­за. Ек­с­пер­ти­те пре­дуп­реж­да­ват, че при на­ру­ше­на ра­бо­та на чер­ния дроб не се пре­по­ръч­ва при­ем на ни­ко­ти­но­ва ки­се­ли­на в по­ви­ше­ни до­зи. Ос­вен то­ва тя мо­же да пре­диз­ви­ка по­ви­ша­ва­не на кръв­но­то на­ля­га­не при хо­ра, склон­ни към то­ва. За­то­ва се кон­сул­ти­рай­те с ле­кар.
Кла­си­рат я в клас тре­ти.

6. Ма­точ­на бил­ка
Из­пол­з­ва се ка­то бол­ко­ус­по­ко­я­ва­що при гла­во­бо­лие и миг­ре­на. По дан­ни от че­ти­ри не­за­ви­си­ми из­с­лед­ва­ния все­кид­нев­ни­ят при­ем на ед­на кап­су­ла, съ­дър­жа­ща 80 мг прах от бил­ка­та, зна­чи­тел­но от­с­лаб­ва гла­во­бо­ли­е­то. Все­ки тре­ти, стра­дащ от миг­ре­на, мо­же да пре­дот­в­ра­ти бол­ко­вия прис­тъп, ако се възпол­з­ва от до­бав­ка­та. Тя съ­дър­жа хор­мо­но­по­доб­ни ве­щес­т­ва. Но при вне­зап­но спи­ра­не при­е­ма на ма­точ­на­та тре­ва прис­тъ­пи­те на миг­ре­на мо­гат да се въ­зоб­но­вят. Не се пре­по­ръч­ва да се при­е­ма в съ­че­та­ние с пре­па­ра­ти, раз­реж­да­щи кръв­та, а съ­що и с хра­ни­тел­ни до­бав­ки на ос­но­ва­та на же­ля­зо­то. Кла­си­рат я в клас пър­ви.

ПРИ­Е­МЪТ НА ПО­ЛИ­ВИ­ТА­МИ­НИ ПО­НИ­ЖА­ВА РИС­КА ОТ ЗА­БО­ЛЯ­ВА­НЕ НА РАК НА ЧЕР­ВА­ТА!

7. По­ли­ви­та­ми­ни
По­ли­ви­та­мин­ни­те пре­па­ра­ти с до­бав­ки от ми­не­рал­ни ве­щес­т­ва пре­дот­в­ра­тя­ват от­с­лаб­ва­не­то на за­щит­ни­те си­ли на ор­га­низ­ма. Ре­дов­ни­ят при­ем на по­ли­ви­та­ми­ни по­ви­ша­ва съ­дър­жа­ни­е­то на жиз­не­новаж­ни ве­щес­т­ва в кръв­та. Те се про­ти­во­пос­та­вят на мно­го бо­лес­ти, вклю­чи­тел­но на ня­кои ви­до­ве рак, ди­а­бет, бо­лес­ти на кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве и сър­це­то. В ре­ди­ца из­с­лед­ва­ния би­ло ус­та­но­ве­но, че при­е­ма­не­то на по­ли­ви­та­ми­ни по­ни­жа­ва рис­ка от за­бо­ля­ва­не на рак на чер­ва­та при же­ни­те.
В САЩ се про­веж­да мно­го­го­диш­но из­с­лед­ва­не за вли­я­ни­е­то на ре­дов­ния при­ем на по­ли­ви­та­ми­ни по от­но­ше­ние за­бо­ляе­мост­та и смър­т­ност­та на хо­ра­та. В то­зи ек­с­пе­ри­мент доб­ро­вол­но учас­т­ват 1500 аме­ри­кан­с­ки ле­ка­ри. По пред­ва­ри­тел­ни дан­ни при­е­мът на по­ли­ви­та­ми­ни оказ­ва по­ло­жи­тел­но вли­я­ние на тях­но­то об­що са­мо­чув­с­т­вие и ра­бо­тос­по­соб­ност. Но по­ня­ко­га по­ли­ви­та­мин­ни­те пре­па­ра­ти се пус­кат на па­за­ра с до­бав­ки от ле­кар­с­т­ве­ни рас­те­ния, а дей­с­т­ви­е­то на то­ва съ­че­та­ние не е доб­ре про­у­че­но. От­на­сяй­те се вни­ма­тел­но към то­зи със­тав. Кла­си­рат ги в клас тре­ти.

8. Иг­ли­ка
Спе­ци­а­лис­ти­те по ле­кар­с­т­ве­ни рас­те­ния пре­по­ръч­ват да се при­е­ма ете­рич­но мас­ло от иг­ли­ка при въз­па­ли­тел­ни за­бо­ля­ва­ния, най-ве­че при рев­ма­то­и­ден ар­т­рит. От ете­рич­но­то мас­ло на иг­ли­ка­та са от­де­ле­ни ня­кол­ко ете­рич­ни не­на­си­те­ни мас­т­ни ки­се­ли­ни, вкл. ха­ма­ли­но­ле­но­ва ки­се­ли­на. Тя оказ­ва бол­ко­ус­по­ко­я­ва­що и про­ти­во­въз­па­ли­тел­но дей­с­т­вие. В ре­ди­ца из­с­лед­ва­ния би­ло ус­та­но­ве­но, че бол­ни­те от рев­ма­то­и­ден ар­т­рит, при­е­ма­щи та­ки­ва хра­ни­тел­ни до­бав­ки, чув­с­т­ват по-мал­ко бол­ка, пос­те­пен­но из­чез­ва въз­па­ле­ни­е­то и се по­доб­ря­ва под­виж­ност­та на ста­ви­те при тях. При те­жък рев­ма­то­и­ден ар­т­рит мас­ло­то от иг­ли­ка не мо­же да за­ме­ни бол­ко­ус­по­ко­я­ва­щи­те и про­ти­во­въз­па­ли­тел­ни ле­кар­с­т­ва, но ако се при­е­ма по-про­дъл­жи­тел­но вре­ме, мо­же да се на­ма­ли до­зи­ров­ка­та на те­зи сил­но дей­с­т­ва­щи ле­кар­с­т­ва, ко­и­то не­ми­ну­е­мо да­ват и стра­нич­ни ефек­ти. Оба­че е ус­та­но­ве­но, че ете­рич­но­то мас­ло от иг­ли­ка не е ток­сич­но, но мо­же да да­де стра­нич­ни ефек­ти при пре­ка­ля­ва­не с при­е­ма­не­то му. В ня­кои слу­чаи мо­же да се стиг­не до при­ло­ша­ва­не и гла­во­бо­лие. Кла­си­рат я в клас пър­ви.

9. Ри­бе­но мас­ло
Пре­па­ра­ти­те от ри­бе­но мас­ло по­ни­жа­ват рис­ка от сър­деч­ни за­бо­ля­ва­ния; об­лек­ча­ват сим­п­то­ми­те при ня­кои фор­ми на ар­т­рит; по­доб­ря­ват пси­хи­чно­то със­то­я­ние при ле­ка и уме­ре­на деп­ре­сия. Аме­ри­кан­с­ки уче­ни ус­та­но­ви­ли, че при хо­ра, ко­и­то ре­дов­но при­е­мат ри­бе­но мас­ло или ядат маз­на мор­с­ка ри­ба, рис­кът от вне­зап­на смърт на­ма­ля­ва двой­но. Спо­ред ня­кои дан­ни, при­е­мът на 6 г. ри­бе­но мас­ло на ден в про­дъл­же­ние на три ме­се­ца по­ни­жа­ва рис­ка от об­ра­зу­ва­не на тром­би и за­пуш­ва­не на съ­до­ве­те. По­ни­жа­ва ни­во­то на триг­ли­цер­и­ди­те в кръв­та. При бол­ни­те от рев­ма­то­и­ден ар­т­рит на­ма­ля­ват бол­ки­те в ста­ви­те при ре­до­вен при­ем на ри­бе­но мас­ло. В пред­ва­ри­тел­ни из­с­лед­ва­ния се ус­та­но­ви­ло, че при ле­ка и уме­ре­на деп­ре­сия ри­бе­но­то мас­ло по­ма­га да се пре­о­до­ле­ят та­ки­ва сим­п­то­ми ка­то тре­во­га, страх, по­тис­на­то нас­т­ро­е­ние, тъ­га. По мне­ние на спе­ци­а­лис­ти­те хра­ни­тел­на­та до­бав­ка е по-ефикасна от яс­ти­я­та от маз­на мор­с­ка ри­ба. Най-доб­ре е да се при­е­ма в кап­су­ли. Не се пре­по­ръч­ва в съ­че­та­ние с ле­кар­с­т­ва за раз­реж­да­не на кръв­та. Кла­си­рат го вто­ри клас.

10. Фо­ли­е­ва ки­се­ли­на
Пре­по­ръч­ва се на бре­мен­ни­те или на те­зи же­ни, ко­и­то ис­кат да заб­ре­ме­не­ят. Та­ка се на­ма­ля­ва рис­кът от вро­де­ни де­фек­ти при но­во­ро­де­но­то. В две го­ле­ми из­с­лед­ва­ния би­ло ус­та­но­ве­но, че при же­ни, при­е­ма­щи фо­ли­е­ва ки­се­ли­на до или по вре­ме на бре­мен­ност­та, ве­ро­ят­ност­та от по­я­вя­ва­не на вро­де­ни де­фек­ти е на­ма­ля­ла със 70 про­цен­та. На ос­но­ва­ние на те­зи из­с­лед­ва­ния би­ла ус­та­но­ве­на днев­на­та до­за на хра­ни­тел­на­та до­бав­ка фо­ли­е­ва ки­се­ли­на - 400 мкг. Има дан­ни, че фо­ли­е­ва­та ки­се­ли­на по­ни­жа­ва рис­ка от за­бо­ля­ва­не на сър­це­то. Но мно­го ви­со­ки­те до­зи зат­руд­ня­ват ус­во­я­ва­не­то на ви­та­мин В12 и мо­же да се стиг­не до не­го­вия де­фи­цит. Кла­си­рат я в клас тре­ти.