Често лекарите се сблъскват с лъжливите представи на хората за медицината и това е опасно за здравето. Ние ще ви предложим най-разпространените медицинско-битови заблуди, засягащи вашето здраве.
1 мит
СТРЕСЪТ ПОВИШАВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ САМО ВРЕМЕННО
Твърдението: хипертонията е болест на нервните хора.
Истината: медицинската статистика опровергава тази теза. Високо кръвно налягане имат не само хора с лабилна нервна система, но и такива, които нямат оплаквания в това отношение. Нервозните състояния и стресовете могат да предизвикат само временно повишаване на кръвното налягане. Но само тези причини не са в състояние да поддържат кръвното налягане с високи показатели. Много по-голяма роля тук играят неправилното хранене, наднорменото тегло, пушенето и наследствеността.

2 мит
ПОЗАТА ПО ВРЕМЕ НА СЪН СЕ ОТРАЗЯВА НА СЪРЦЕТО
Твърдението: спането на лявата страна е вредно за сърцето.
Истината: и това не е вярно. Положението на човек по време на сън по никакъв начин не се отразява на работата на сърцето, дори при сърдечно болните. Истината е, че когато човек спи на лявата си страна, той по-ясно усеща биенето на собственото си сърце. Тези усещания се превръщат в източник за тревога на обезпокоените за здравето си хора с неустойчива нервна система.

3 мит
ТЕМПЕРАТУРА ДО 38 ГРАДУСА НЕ Е ОПАСНА, А УНИЩОЖАВА ВИРУСИТЕ
Твърдението: повишената температура е опасна.
Истината: при простуда и грип високата температура на тялото увеличава активността на белите кръвни клетки, които са защитници на организма, и така се облекчава тяхната работа. Освен това при повишена температура по-интензивно се унищожават част от вирусите и микробите. Но когато температурата достигне 38,5 градуса, тя може да предизвика колебания и срив в защитната система на организма и това да повлияе негативно върху работата на сърцето. Затова възрастните хора и тези с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове трябва да вземат мерки за понижаване на температурата. Могат да използват таблетки, а могат да се възползват от обтривания с кърпа, напоена с оцет.

4 мит
ПРИ КЪРВЕНЕ ОТ НОСА ГЛАВАТА СЕ НАКЛАНЯ НЕ НАЗАД, А НАПРЕД
Твърдението: когато от носа тече кръв, трябва главата да се отметне назад.
Истината: това е често повтаряна грешка, която може да доведе до момент, в който по-силни кръвоизливи да предизвикат задавяне. Накланяйки главата си назад, вие променяте протичането на кръвта и тя може да навлезе в гърлото. Освен това кръвта, попаднала в гърлото, предизвиква прилошаване. За да се спре кървенето от носа, главата трябва леко да се наклони напред и за пет-десет секунди да се запушат и двете ноздри. И още един полезен съвет: вземете кислородна вода - всеки трябва да държи у дома си кислородна вода - и леко потопете памучни тампони в нея, след което ги поставете в ноздрите си.

5 мит
КОСАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМИВА ПО-РЯДКО
Твърдението: колкото по-често измиваме косата си, толкова по-бързо тя се замърсява.
Истината: това твърдение не е вярно. Косата може и трябва да се измива толкова често, колкото е необходимо. Особено ако кожата на главата е мазна и косата придобива неприятен вид. Основното тук е да подберете правилните средства за измиване. Съществуват толкова много шампоани за всекидневно използване както за суха, така и за мазна коса. А някои лечебни шампоани, които се продават в аптеките, не са подходящи за често използване. Тяхното предназначение е да излекуват косата и да укрепят корените.

6 мит
СВИНСКАТА МАС И СЛАНИНАТА СА ВРЕДНИ ХРАНИ
Твърдението: сланината, както и топената свинска мас са тежка и вредна храна.
Истината: без мастни киселини животът на човек е невъзможен. Една от най-ценните мастни киселини е полиненаситената арахидонова киселина. Тя влиза в състава на всички клетъчни мембрани и се използва от сърдечния мускул. Освен това без нея не може да работи нормално имунната система, а също така се затруднява холестероловата обмяна. Тази киселина се среща много рядко в растителните продукти, но в сланината тя е в предостатъчни количества. Сланината съдържа и други незаменими мастни киселини, които прочистват кръвоносните съдове. А това означава, че предпазват организма от развитие на атеросклероза.
Що се отнася до твърдението, че сланината е тежка храна, то това също е мит. Най-ценните за човека мазнини са тези, които се топят при температурата на тялото. Те почти изцяло и по-бързо от всички останали се преработват и усвояват. И техният списък се води от свинската сланина и топената свинска мас.
Вярно е, че сланината съдържа холестерол, но той е три пъти по-малко, отколкото в кравето масло и въобще в маслото. Въобще, в разумни количества холестеролът е необходим за организма. Особено за работата на главния мозък и за създаване на имунните клетки, които защитават човека от вируси и различни инфекции.

7 мит
УШНАТА КАЛ ТРЯБВА ДА СЕ ЧИСТИ КОЛКОТО МОЖЕ ПО-ЧЕСТО
Твърдението: ушите трябва да се почистват редовно.
Истината: хората грешно предполагат, че ушната кал означава недостатъчна хигиена. Но се получава точно обратното. Ушна кал се появява най-вече тогава, когато човек прекалено често “човърка” с клечки за уши или с каквото и да е в ушите си. Нашите уши са така устроени, че да се изчистват сами и образувалата се ушна кал се премахва сама, без намеса, с помощта на специалните микроскопични косъмчета.
Ако вкарате дълбоко в ушния си проход клечка или тампонче, то те още повече изтласкват ушната кал навътре в дълбочината на ухото. А там вече няма косъмчета и няма как ушната кал да бъде извлечена. Тогава вече се налага да ходите при лекар, който да прочисти ушите ви от натрупалата се ушна кал, като използва силна струя вода и неголям шприц.

8 мит
АКО СЕ НАТРОВИТЕ С ХРАНА ИЛИ С ПРЕПАРАТ, ПИЙТЕ ПРЯСНО МЛЯКО

Твърдението: в случай на хранително отравяне трябва да се пие мляко.
Истината: още една истинска заблуда. Млякото не само че не е противоотрова. Напротив - то засилва поглъщането на токсините в стомашно-чревния тракт. Противоречиво е и твърдението, че при хранително отравяне е необходимо да се предизвика повръщане: минавайки втори път през хранопровода, продуктите на отравяне отново травмират лигавицата. В качеството на спешна мярка при хранително отравяне препоръчваме да изпиете 7-8 таблетки активен въглен. Той е много добър абсорбент, поглъща по-голямо количество от продуктите на отравяне и не им позволява да се всмучат от кръвта.

9 мит
ЯЙЦАТА СА НАЙ-ТЕЖКАТА ХРАНА ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Твърдението: яйцата са вредни за черния дроб.
Истината: англичаните имат непоклатима традиция всеки ден да консумират не само овесена каша, но и омлет. А може и варени яйца - рохки или твърди. При това чернодробните заболявания при тях не са по-разпространени, отколкото в другите страни. Яйцата са диетичен продукт, богат на белтъчини и минерални вещества. Те са много полезни и лесно се усвояват. Затова могат да се ядат практически всеки ден, в това число и от децата. Яйцата не се забраняват на болните и възстановяващите се от болести хора, независимо дали страдат от проблеми с черния дроб или не. Но ако ги пържите в голямо количество масло или ги заливате с майонеза, то тази храна вече наистина е тежка за черния дроб.

10 мит
РЯЗКОТО НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО Е ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО
Твърдението: винаги е полезно човек да отслабва колкото може по-бързо.
Истината: отслабването може да предизвика сериозни нарушения в работата на всички органи и системи. Рязкото понижаване на теглото отслабва имунитета. А това означава, че стремейки се по всякакъв начин да свалите някой килограм, вие не сте застраховани от инфекции. Освен това при бързо и значително отслабване възниква отпускане на вътрешните органи. Има и още едно много неблагоприятно явление: поради срив в имунната система при рязко намаляване на теглото се повишава рискът от заболявания от някои видове рак.
Дори леко повишаване теглото в напреднала възраст е полезно. Японски учени стигнали до извода, тегло под нормата е по-вредно за възрастните хора, отколкото наднормените килограми. Те забелязали, че слабите хора на средна възраст умират 4 пъти по-често от сърдечносъдови заболявания и рак, отколкото пълните хора. Така че, когато си зададете въпроса: дали да отслабна или не, първо си помислете добре, преди да си отговорите.

5 правила
ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ
1. Яжте повече зеленчуци, плодове, риба и всякакви продукти, които не се подлагат на термична обработка.
2. Не злоупотребявайте с алкохола.
3. Старайте се обемът на талията да не превишава обема на бедрата.
4. Ежедневно ходете пеш не по-малко от 40 минути и не по-малко от един час в седмицата се занимавайте с фитнес.
5. Не пушете.