Искат от мен да имплантирам протези на бюста като подарък за абитуриентския бал!
Доц. д-р Христо Бояджиев е дългогодишен пластичен и естетичен хирург в София. Заместник-председател на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, директор, и главен хирург на Медицински център "Тривия". Специално за "Блиц" известният хирург се съгласи да разкрие някои от тънкостите при увеличаването на бюста, изсмукването на мазнините и уголемяването на устни и други части на тялото. Той не изключва вероятността с "царският" нос на Калина да е допусната лекарска грешка, както и остава абсолютно озадачен, когато на едва навършили 17 години момичета им се подаряват за абитуриентския бал нови бюстове.

- Вредният украински хидрогел за уголемяване на бюста предизвика масова истерия. Кажете ми, защо цели две години това опасно вещество се е инжектирало законно у нас?
- Украинският гел беше разрешен само за две години пробно и за приложение само за медицински цели. Някои наричащи себе си "естетични" хирурзи единствено с комерсиална цел използваха гела за инжектиране в женските гърди и в пенисите. Въпреки че Асоциацията на пластичните хирурзи многократно предупреждаваше за незаконното използване на гела, никой не взе мерки да бъдат спрени издевателствата с пациентите.

В резултат на това мъже останаха импотентни за цял живот. Десетина жени останаха без гърди

и десетки други останаха осакатени и имат ежедневни оплаквания. В цял свят е известно, че в женската гърда не бива да се инжектира нищо. И все пак се намират хора, които и сега предлагат инжектиране на мастна тъкан, хиалуронова киселина и пр. Нека на всички стане пределно ясно, че увеличаването на бюста може да стане напълно безопасно единствено само със силиконова протеза.
- В този смисъл, може ли да се търси отговорност от лекарите, които го използват в своята практика?
- Доколкото знам в момента се водят няколко десетки дела срещу гореспоменатите естетични хирурзи.
- Все пак, нали вашата асоциация има етичен кодекс, който строго забраява подобни подходи?
- Хората,за които говорим,не членуват в нашата Асоциация и ние нямаме възможност да им въздействаме по никакъв начин.
- Нормално ли е според вас един мъж да си уголеми и удължи половия член? Както направи фолкидолът Азис например?
- Удължаването на пениса с 2-3 см е възможно и се прави. При тежки форми на импотентност се прави протезиране на пениса. Не си мислете обаче, че това е метод за създаване на полови атлети. Така че и рекламата трябва да има граници. Азис си поема сам риска.
- Какво мислите за риалитито "Пълна промяна"? Бихте ли се съгласили да оперирате на живо някого в него?
- Ако сте следили внимателно шоуто, вероятно сте забелязали, че тежката артилерия на пластичната хирургия у нас не се включи в него. Аз лично съм против формата на това шоу. Не е редно пациентите да се подлагат на тежки стресови ситуации, като например няколко операции, извършвани на един етап в продължение на 12 - 15ч. и след това да бъдат настанявани в реанимация. И тези неща бяха представяни като върха на пластичната хирургия, вместо да бъдат порицани?!
- Разубеждавали ли сте някога момиче да прибегне до исканата от нея операция? Ако да - как?
- Много по-лесно е да накараш някого да се оперира, отколкото да го разубедиш. Отказвал съм на много пациентки, но повечето от тях обикалят от един на друг, докато някой се съгласи да ги оперира.
- Не е ли рискован подобен избор? Какви са рисковете на пластичната хирургия?
- Повечето от операциите, които се извършват в пластично-естетичната хирургия, не са спешни, не са животоспасяващи и не са абсолютно необходими. Човек може да си живее щастливо и с гърбав нос и с малък бюст. За това за пластичния хирург важи основното правило в медицината: "Примум нон ноцере". В свободен превод това значи "Не прави нищо, с което можеш да навредиш на пациента". Преди извършването на една пластична операция трябва да се убедим, че пациентът е в добро физическо и психическо здраве.

Не може на младо момиче, което няма никакви гърди, да се поставят протези от 350-400 г.

Протезите ще изпаднат и младият и неопитен хирург ще се оправдае с това, че организмът на пациентката не понасял силикон. Истината е, че до сега в света няма случай на отхвърляне на силиконова протеза.
- Защо вече почти всяка втора жена си слага силикон в бюста? Липса на самочувствие или нов тип мода е това според вас?
- Безспорен факт е, че повечето мъже харесват по-голямите бюстове. Разбира се има "национални" различия. Французите харесват 260-280 г. Германците 300-320. Арабите над 400. Българите са в горната граница- 350-400. Дали това е мода? Безспорно да. Когато започнах работа като пластичен хирург през 60-те години, имаше жени с огромни гърди, които идваха, за да ги намаляваме. Премахвал съм по 2 - 3 - 5 кг на една операция, за да постигна нормална форма и големина на гърдите. А годишно минаваха по 20-30 жени.
- Царската дъщеря Калина претърпя две неуспешни операции, вследствие на които се появи с обърнат нос. Как бихте коментирали случая?
- Не познавам лично Калина, а това което съм виждал на някои снимки, не може да бъде достатъчно за професионален коментар. Това, което знам, е, че тя е личност с характер и големи възможности. Ако тя харесва нещо, което си е направила, какво значение има дали някой си няма да го хареса. И да е имало неуспешна операция, то поне аз не знам.
- Спомням си и за още един случай - фолкпевицата Ивана се появи видимо състарена след опъване на бръчки. Нормално ли е това според вас, на какво се дължи и какви са последиците?
- И това е случай, който не познавам и оставям без коментар. По принцип, ако говорим за опъване на бръчки, се използват три основни метода. Първият, който е и най-модерен, е инжектирането на Ботокс. Принципът е, че се парализират мимическите мускули и понеже няма движиние на кожата, не се образуват бръчки. Методът е ефективен, когато се прави от специалист. За съжаление много лекари без необходимия опит правят фалове, при които

се получават парези на клепачите, неподвижност на веждите, крива усмивка и др.

Доброто в случая е, че ефектът преминава след 2-3 месеца и всичко се оправя. Вторият метод е попълването на бръчките с филъри. Това са различни видове разтвори, които се вкарват повърхностно в кожата и замаскирват бръчките. И третият метод е оперативен или тъй нареченият лифтинг /повдигане-опъване на кожата на лицето/.Един добре направен лифтинг подмладява лицето с десетина години. Ефектът му е доста продължителен – пет, десет години. При кои случаи резултатът може да бъди незадоволителен. Ако при увиснали бузи и отпусната кожа се прави ендоскопски лифтинг, или се използва методът на повдигане с конци. Ако веднага след операцията пациента бързо отслабне, или ако продължава да пуши.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА