Официалните статистики в страната показват, че близо 50 000 жени правят аборт на година.
България е водеща и по други данни на ООН- по средния брой на абортите, които се падат на една жена и по отношение на ниската възраст, на която това се случва.Така държавата ни се нарежда сред 16-те страни с най-висок процент аборти. Националният център по здравни знания пък информира, че най-голям е броят на премахнатите бебета в София, следван от Бургас и Варна. Пак статистиката показва, че най-много прекъсвания на бременността се правят през септември веднага след летния отпускарски сезон. Такава обаче е официалната статистика само за законните аборти, направени в АГ-болниците. А колко са незаконните, осъществени извън тях, никой не може да съобщи. Все още в провинцията се случва жени или млади момичета да предпочитат криминалния аборт. Наскоро 37-годишна почина в реанимацията на плевенската болница, след като платила 40 лв., за да се освободи от нежелания плод нелегално. В повечето държавни болници тази процедура струва около 100 лв.-150 лв., а в частните – между 300 и 400 лв.
Нелегалният аборт се извършва обикновено по мазета, гаражи или тавани.
„Лечителките” прибягват, дори през 21 век, до вретена, мушкато и всякакви други подръчни средства, за да премахнат плода. Усложненията и смъртните случаи не са рядкост, предупреждават лекарите. Според българското законодателство за извършване на аборт извън медицинските заведения със съгласието на бременната жена се присъждат до 5 години затвор. Ако извършителят няма медицинско образование и е махнал плода на повече от една жена, наказанието вече според чл. 126 от Наказателния кодекс става затвор до 8 г. Според законодателството ни обаче „акушерките” не носят наказателна отговорност за подбудителство и помагачество, защото се случва в доста от случаите потърпевшите да крият истината от срам или по друга причина, показват наблюденията на прокурори. Използването на подобни средновековни методи за освобождаване от бременност се случва все още най-вече в малките градове в провинцията, където хората се познават, а „клиентките” са предимно непълнолетни момичета. Тъй като нямат навършени 18 г. по закон за подобна манипулация в болниците се изисква подпис на родител, а ако девойката е под 16 г. – съгласието и на майката, и бащата. Според специалистите абортът не е безвреден, особено при младите момичета. Той може да доведе до стерилитет и различни непредвидими трайни усложнения, а в нередки случаи да завърши дори и със смърт. Гинеколозите смятат, че нарастващит брой на криминалните аборти в България се дължи на слабата сексуална култура и липсата на сексуално възпитание в семейството и в училищата, особено в малките селища. Статистиките на АГ-болниците показват, че не е рядкост и жени на възраст да попадат в болница след външна намеса и даправят по два аборта в рамките на 3-4 месеца, въпреки че лекарите са им предписали контрацептиви. Мит е твърдението, че те са предимно от ромски произход. През последните няколко години възрастта на която момичетата правят аборт, падна много и пациентки на по 13-14 години лягат на кушетката, предупреждават гинеколозите. Много голяма част от тях прибягват до криминалния аборт от срам да не се разчуе, защото „всички ще я сочат с пръст”. Самозвани акушерки прекъсват бременността дори с птичи пера, алармира преди време районната прокурорка от Добрич Иванка Трифонова. 40-годишната Магдалена Христова от село Спасово била само с основно образование, но сред съселяните си имала славата на „лечителка”. Съдът я осъди на три години затвор и три години изпитателен срок, задето заблудила 35-годишна жена, че е бременна в първия месец.
„Врачката”опитала да направи кюртаж с перо от кокошка и само умъртвила бебето, без да го извади.
Последвал силен кръвоизлив и лекарите едва спасили живота на жената. Друга самозванка наскоро застана пред Темида в обвинение, че се е опитала да направи криминален аборт с....гумена тръба. Другата „лечителка” Румяна Славова едва не убила момиче в село Житница, след като й направила кюртаж с гумена тръба, дълга 40 см. За капак накарала потърпевшата да стои с нея два часа, за да може да изпадне плода от нея. Девойката била приета за лечение в критично състояние. Друга жена наскоро почина в АГ кабинета на Добрич след подобна ужасяваща намеса на самозванка, но за съжаление докторите не успяха да й помогнат. Напоследък зачестиха много сигналите за извършени криминални аборти, особено в провинцията, твърдят и от полицията. Често млади жени са притиснати от немотията и съобщават пред униформените, че не искат да родят и че сами са посегнали да прекъснат бременността си и така истинските престъпници остават ненаказани. Така самопровъзгласилите се за „врачки” и „лечителки” продължават да се упражняват върху следващите си клиентки.
Усложненията:
Абортът винаги създава риск от инфекция, която може да доведе до запушване на маточните тръби. Сред най-честите усложнения са стерилитетът, чието лечение е трудно и невинаги дава добри резултати. Голяма част от жените, които не могат да забременеят, са се подлагали на по един-два аборта. Възможно последствие е извънматочната бременност, при която е невъзможно плодът да бъде спасен и съществува сериозен риск за живота на жената. Друго възможно усложнение е пробивът /перфорацията/ на матката и това се случва много често, ако манипулацията не се извършва от специалист. В случай че е засегнат голям кръвоносен съд и това не се диагностицира на време, перфорацията може да доведе до сериозна загуба на кръв и дори до смърт. Възможно е пробивът на матката да стане причина за инфекция в коремната кухина и перитонит. Според статистиката на Световната здравна организация от извършен криминален аборт на година умират 70 000 жени.
Живка Ангелова