В Ивайловград я наричат „медовина“, повишава имунитета и тонуса
<strong>&nbsp;Райската ябълка е вкусен и полезен плод и представлява всичко, което ви е нужно в този период от годината, когато есента напомня на моменти леко на зима. Гърците напълно заслужено са я нарекли &bdquo;diospyros&rdquo; или &bdquo;божествен плод&rdquo;. Въпреки че е с размерите на свито женско юмруче, райската ябълка е истински витаминозен подарък за организма. </strong><br /> <br /> Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18-и век, като първото му гостуване в България датира от 1935 г.<br /> <br /> Заради високото съдържание на танин, европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълка е напълно неприложима за консумация от човека. Това, разбира се, не е вярно, стига плодът да е напълно узрял &ndash; и цветът му от светлооранжев в началото да стигне до тъмнооранжев, а понякога и до червен.<br /> <br /> <span style="color: rgb(255, 102, 0);"><strong>Запазва всички полезни вещества и при минус 20 градуса</strong></span><br /> <br /> Екзотичният плод вирее без проблем на наша територия, в Ивайловград пък я наричат още &bdquo;медовина&rdquo;. Отглеждането й е лишено от каквато и да било претенциозност, устойчива на ниски температури до минус 20 градуса, тя успешно съхранява богатия си набор от микронутриенти за нас.<br /> <span style="color: rgb(255, 102, 0);"><strong><br /> Богата е на бета каротин</strong></span><br /> <br /> Райската ябълка е есенен коктейл от вкусове, екзотика и полезни съставки в зашеметяващи дози като витамините &ndash; C, B1, B2, P, PP, витамин F и глутаминова киселина. Високо е и съдържанието на захари &ndash; около 13 % до 19 % фруктоза и глюкоза, багрила и пектинови вещества. Пектинът, както знаете, отговаря за поддържането на добра форма на храносмилателната система.<br /> <br /> За божествеността на малкото бижу свидетелстват многобройните му приложения в леченията на едни от най-често срещаните диагнози. Оранжевият цвят на райската ябълка, дължащ се на високите стойности в нея на бета каротин, ни кара веднага да си направим асоциация с морковите, които, както е добре известно, са предписвани за третирането на безброй много неразположения. Голяма част от лековитите качества притежава и тя.<br /> <span style="color: rgb(255, 102, 0);"><strong><br /> Коктейл от витамини, пектин и минерали</strong></span><br /> <br /> В далечното минало хората са разглеждали райската ябълка като цяр против скорбута заради високото й съдържание на витамин C. Витаминът, комбиниран с бета каротин пък, ви гарантира имунна система, която не подлежи на никакви колебания от смяната на сезона и температурите.<br /> В райската ябълка се съдържа и магнезий, който предпазва организма от образуване на камъни &ndash; препоръчва се и за хора с проблеми със сърцето, или анемични. Високата концентрация на витамин PP пък се явява пръв противник на умората и депресивните състояния, едновременно с това спомага и за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса.<br /> <span style="color: rgb(255, 102, 0);"><strong><br /> Влияе отлично при заболявания на щитовидната жлеза</strong></span><br /> <br /> Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза. А също и при проблеми с функцията на гастроинтестиналния тракт. Сокът от райска ябълка или отварата от плода пък се използват в народната медицина като отхрачващо средство. Консумацията на райски ябълки подпомага възстановяването на организма след заболявания, повишава имунитета и тонуса.<br /> <span style="color: rgb(255, 102, 0);"><strong><br /> Райската ябълка е отличен антиоксидант</strong></span><br /> <br /> Този плод е и отличен антиоксидант &ndash; заради многото витамини в него и ликопена, макар и в ограничени количества. Печели за отрицателно кратко време битката с есенната меланхолия през мрачните дни и понижава вредното влияние на свободните радикали. Райската ябълка е отличен помощник и при заболяване на сърдечносъдовата система, а също и при високо кръвно налягане, благодарение на естествената растителна захар. Няколко плода на ден действат по-добре от хапчетата за високо кръвно налягане. Има и пикочогонно действие.<br /> <br type="_moz" />