След прекараната през пролетта простуда или грип не е изключено да се възпалят бъбреците или да възникнат други усложнения. Предлагаме ви съветите на нашите консултанти как по-бързо да се справите с тези проблеми и да избегнете нови.
Ако в продължение на няколко дни ви безпокои тъпа болка в кръста и ниско в корема, ако сутрин клепачите ви са подпухнали, а вечер са ви отекли китките и ходилата, значи имате проблем.

Спомнете си дали привлечени от топлото време не сте поседели по-дълго време в парка и дали наскоро не сте прекарали остра инфекция? Има голяма вероятност тези ваши оплаквания да означават, че се е получило обостряне, наречено нефрит - т.е. възпаление в бъбреците. Често то се развива като следствие на простудяване или интоксикация на организма. Проблемите с бъбреците възникват и по време на обостряне на цистита и простатита. Инфекцията се “движи” в малкия таз и обикновено попада в бъбреците.

КАКВО СЕ ПРАВИ В ТАКИВА СЛУЧАИ?

Първото, което трябва да направите, е да преминете на подходящата за бъбреците диета. Купете си от аптеката противовъзпалителна урологична смес. Освен това трябва да отидете при личния си лекар, за да ви направят изследване на урината. Това ще покаже характера на възпалението и ще помогне да се подбере подходящата терапия.
Направете си топла баня и вземете болкоуспокояващо средство.
Ако се появи остра болка в областта на кръста, която преминава и към корема и слабините; ако възникнат проблеми и с уринирането като болка, често ходене в тоалетната, значи имате бъбречна колика. При това състояние болката е рязка и започва най-често вечер. Възможно е болният да изпадне в трескаво състояние и да вдигне температура.
В такава ситуация веднага се прави топла баня. За да се премахне спазъмът, може да се вземе болкоуспокояващо средство. Не е излишно и да се сложи таблетка нитроглицерин под езика.

ВНИМАНИЕ!
Ако някой ви е посъветвал да изпиете едно коняче, не го правете. В такова състояние това е категорично забранено. Ако болката не премине или се появи отново в следващите 6 часа, тогава извикайте лекар. Ако болката е преминала и не се появи отново, то трябва да намерите време да си направите ултразвуково изследване на бъбреците - за всеки случай. Това се налага, за да стане ясно дали коликата не е била предизвикана от придвижващо се камъче в бъбреците.

ОБОСТРЯНЕТО НА БАКТЕРИАЛНАТА ИНФЕКЦИЯ ВОДИ ДО ПИЕЛОНЕФРИТ

Ако много силно ви боли в областта на кръста, корема и слабините - болката е направо разкъсваща и нетърпима, урината ви е мътна, а температурата се е покачила до 38-39 градуса; ако сутринта имате отоци под очите, ако нямате апетит, а ви е лошо и ви се повръща, значи става дума за остър пиелонефрит. Това е възпаление на бъбречните легенчета.
Причината за болестта е обостряне на бактериална инфекция, провокирано от всички негативни последствия на студеното време.
През нашите бъбреци преминава 20 процента от кръвта за времето, през което сърцето се свива само един път. Затова ако те са остро възпалени, може да се получи бърза интоксикация на целия организъм.
В такава ситуация веднага трябва да отидете в болницата. Там ще ви направят изследване на урината и кръвта. И най-вероятно известно време ще се лекувате с антибиотици.
Бъбречната колика може да предизвика покачване на кръвното налягане.
Вие може да не сте хипертоник, но острото възпаление на бъбреците понякога провокира повишаването на кръвното налягане. Много често, особено при млади хора, причина за покачване на кръвното налягане са именно проблемите с бъбреците. Това се случва, защото нашите бъбреци изработват хормона ренин, а надбъбречните жлези - алдостерон. Тези два хормона отговарят за регулирането на кръвното налягане.
Когато с бъбреците нещо не е наред, балансът на тези хормони се нарушава и това провокира хипертонията. Основните причини могат да бъдат две: нарушен солев баланс (ако ядете много солено) или нелекувано и задълбочено възпаление.
В такава ситуация трябва да потърсите помощта на специалист-нефролог. Впоследствие ще ви изследват урината, ще ви направят биохимично изследване на кръвта, а също и тест за нивото на хормоните в бъбреците и надбъбречните жлези. Може да се наложи да изследват бъбреците ви с контрастно вещество.
И разбира се, много е важно в такова състояние да спазвате необходимата диета. В продължение поне на две седмици не трябва да консумирате нищо солено и пушено, както и кисели краставички, кисело зеле и т.н. Освен това - никакви газирани напитки, силен чай и кафе.
Течностите, които можете да приемате, са зелен чай, слаби зеленчукови и месни бульони, билкови настойки от лайка, мента, жълт кантарион. И, естествено, - не по-малко от два литра на ден.

Простудата може да провокира и други усложнения

При простудни заболявания се понижава имунитетът и се обострят всички хронични заболявания. Освен това отслабналият организъм лесно прихваща и нови инфекции.
В пикочната и половата система след прекаран грип е възможно да се развият и обострят цистит и пиелонефрит. Не е изключено при жените да се възпалят яйчниците, а при мъжете - тестисите (орхит). При простудни инфекциозни заболявания се намалява диурезата (отделяне на урина). Затова е необходимо да пиете повече течности за бързо изхвърляне на токсините.
Също така след остра респираторна вирусна инфекция, особено ако е недоизлекувана, могат да възникнат проблеми със сърдечносъдовата система: миокардит, перикадрит, обостряне на хипертонията и стенокардия. Трябва да обърнете внимание, ако получите сърцебиене, аритмия, задъхване след прекаран грип.