Използването на предварително изсушени и приготвени за целта китки от различни растения, за които се знае, че имат силно изразен бактерициден ефект, като босилек, смрадлика, мента, може много да помогне за успешното съхраняване на ябълките. Ако между плодовете се поставят изсушени цветове от черен бъз, те ще придобият и чудесен ананасов аромат. <br /> <br /> Добри резултати се постигат и ако между щайгите се поставят дървесни стърготини от иглолистни дървета, ливадно сено или ситно нарязана ръжена слама. Смолистите вещества, които се отделят от тези растителни остатъци, отделят също фитонциди, които от своя страна ограничават гнилостните процеси, характерни за времето на съхранение. <br /> <br /> Можете обаче да използвате парафин. За 100 кг ябълки са необходими 1 кг восък, парафин или стеарин. Тези съставки се разтварят на водна баня и плодовете, един по един, се пускат в разтвора за няколко секунди. След изваждане се нареждат върху подходяща поставка, за да се изцедят, изсушават се добре при стайна температура и се нареждат в щайгите. Могат да се използват и полиетиленови пликове, които трябва да се затворят добре, за да се получи херметизация. Така затворени, те трябва да се съхраняват на хладно място. <br />