При липса на светлина листата му се обезцветяват, губят ярката си обагреност
<strong>Европейците се запознали него в края на ХV век, когато Христофор Колумб донесъл този екзотичен плод в Испания от тропическа Америка. Заради това, че приличал на борова шишарка, испанците и англичаните го нарекли - борова ябълка, а на португалски думата &ldquo;шишарка&rdquo; звучи като &ldquo;ananaz&rdquo;. Това име преминало и се възприело във френския, немския, италианския, датския и в руския език. </strong><br /> <br /> Плодовете (по-точно съплодията) на ананаса са не само вкусни, но и много полезни. <br /> <br /> За стайно отглеждане голям интерес представлява <br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>декоративнолистната форма на ананаса и сортове с дребни съплодия, </strong></span><br /> <br /> използвани в аранжировките от рязани цветове.<br /> <br /> В стаите до прозореца много добре се чувства ананасът джудже (A. nanus), с листа, не по-дълги от 30 - 40 см. Другите видове и сортове поради едрите си размери са подходящи като стайни култури само докато са млади. За да се получат при домашни условия цъфтящи и плододаващи растения, на ананаса му е необходимо много добро осветление (не по-малко от 4 часа пряка слънчева осветеност всеки ден) и постоянна висока температура - 18 - 22 градуса. През зимата е допустимо краткотрайно понижение на температурата до 15 градуса. При недостатъчна осветеност листата на ананаса се обезцветяват, губят ярката си обагреност. Субстратът за засаждане на ананаса трябва да е рохкав, лесно пропускащ водата. Състои се от равни части торф, листна почва, угнил оборски тор и пясък. <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong><br /> Полива се само с престояла, мека, леко топла вода </strong></span><br /> <br /> в зависимост от засъхването на повърхността на почвата в саксията.<br /> <br /> В интервалите между поливките почвата не трябва да пресъхва, но и излишното поливане, особено през зимата, при ниски температури, е много вредно, тъй като води до загниване на корените. Не трябва да се повишава влажността на въздуха, но за да е чисто растението, периодично се опръсква, особено през летния период. През периода на активен растеж и цъфтеж трябва да се налива малко вода в розетката, като периодично се добавя във водата и течен тор. Ананасът обикновено се подхранва на всеки 2 седмици с комплексни течни торове, като се разреждат три пъти по-силно, отколкото препоръчителната норма. Ананасите обичат свежия въздух, затова е полезно през лятото да се изнасят на балкона или да се откарват на вилата. Жълтите и сухи листа трябва редовно да се премахват. След прецъфтяване и плододаване майчината розетка отмира, но в основата й се появяват коренови кълнове, които може да се отделят и да се засадят в отделни саксийки. <br /> <br />