Една от най-желаните навремето родни актриси - Анета Сотирова, неусетно навъртя 61 лазарника.
Днес тя не е толкова активна на сцената и на големия екран (въпреки че още има запомнящи се изяви), колкото в бизнеса. От няколко години сексапилната жрица на Мелпомена върти ресторантчето "Гара за двама" на столичната улица "Бенковски", където се предлага най-страхотната рибена чорба по руска рецепта може би в цяла България - т.нар. уха.

Самата Анета признава, че е кръстила така заведението си, защото в близкото минало е била голяма фенка на своите звездни колеги от Русия - Никита Михалков и Людмила Гурченко, централни персонажи в нашумялата лента от началото на "перестройката” "Гара за двама" (на руски "Вокзал на двоих"). "Даже ми казваха, че съм одрала кожата на Гурченко...", разказва Сотирова.

Зад всеки успял мъж, както се знае, стои по една (или няколко) жена, но тази вехта максима важи с пълна сила, само че в обратен ред, и за някои представителки на слабия пол. На челно място сред тях, безспорно, е доайенката на Малък градски театър зад канала. В дневния ред на родните "гланцови" издания тя влезе като "съпруга на бизнесмена Борислав Стоянов" и "бивша съпруга на писателя Росен Босев". Когато пък единствената й щерка се прочу, започнаха да я наричат предимно "майката на джаз певицата Белослава".

Любовно-семейният живот на някогашната красавица обаче е белязан с множество драми

Ако не беше напуснала сина на детския класик Асен Босев, днес тя щеше да е вдовица. 42-годишният обещаващ белетрист се самоубива в разцвета на кариерата си, скачайки от последния етаж на баровската кооперация на столичната улица "Московска", където видната фамилия притежава огромен апартамент. Свекърва на Анета е "партийната икона", както я нарича литературният критик Александър Спиридонов, Росица Манолова. Преди да се задоми и да застане като "верен страж" зад Асен Босев, тя се жени за героя от антифашистката борба Антон Попов в затвора минути преди да го разстрелят.

Анета Сотирова обаче започва връзката с бъдещия си съпруг - психиатъра от клиниката за наркомани в Суходол д-р Борислав Стоянов, още докато няма официален развод с Босев-младши. За да бъде неразлъчно до новия си възлюбен, напуска само с един куфар просторния апартамент срещу ВИАС, в който е живяла с писателя, като оставя целия си гардероб и покъщнина на "заместничката си".

Днес Анета Сотирова сама признава, че е суетна. Като всяка актриса, макар че повечето нейни колежки доста свенливо го казват. Самият факт, че една служителка в храма на Мелпомена е готова да се саморазкрие и разголи душевно на сцената или пред камерата, вече говори, че се харесва и държи на себе си. Това според нея е правило номер 1 и в него няма нищо смущаващо. "Възхищавам се - споделя тя - на жените, които знаят часовете си за козметик, коафьор, масажист, маникюрист, педикюрист. Така се превръщат в добре поддържани дами и се чувстват значими в собствените си очи. За мен обаче това не е постижимо.

Просто гледам в настоящето, живея днес, а не вчера или утре

Сотирова е родена на 8 май 1948 г. в София. Завършила е актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски. Зрителите и до днес помнят участието й в "Сватбите на Иван Асен", "Двойникът", "От нищо нещо" и още много други филми, както и ролите й в Театър "Фоайе" и "Театър зад канала" - Боряна в едноименната пиеса на Йордан Йовков, Маша в "Три сестри" на Чехов, Дорис в "Догодина по същото време" и др. През 2003 г. тя бе удостоена с "Аскеер" за главната женска роля в постановката "Без кожа".

Актрисата споделя, че като е била на 20 години, била много луда и непрекъснато летяла нанякъде. Влюбвала се по 3 пъти на ден. Карала кънки, ски, играела тенис, яздела коне и снимала първата си роля.

На въпроса какво иска от партньора си, в интервю за сп. "Rouge" Сотирова отговаря: "Винаги съм имала усещането, че до мен трябва да стои мъжкар, силна личност, която да ме сваля на земята от облаците, да ме кара да се вглеждам в малките неща. Така се съхранявам. Мъжът трябва да е мъжкарят, който... "Бий ме, обичам те", да знаеш, че вървиш с него... и да си драскаш коленете, но ще бъдеш твърдо до него. Иначе винаги съм била водещата, не смятам, че мъжете са силният пол."
Актрисата поддържа формата си, като от време на време ходи на масаж. Иначе плува редовно, ако не всеки ден, то поне три пъти седмично. Докосването с водата много й помага да се зарежда. Ползва прекрасна козметика, следи тенденциите, сменя кремовете.

Звездата от Малък градски театър "Зад канала" е от онези дами, за които обикновено се казва "страхотна жена". Очарователната актриса не може да глади. Затова купува дрехи, които нямат нужда от агресията на ютията. През деня облича стройната си фигура в спортни одежди.
Обаятелната дама се шегува, че природата е била благосклонна към нея: "Дори когато по невнимание или по сценарий съм оставала поразсъблечена на сцената или пред камерата, "драгият зрител" не е бил изплашен. В бедния български театър е много сложно с костюмите. Художничките правят чудеса. Повечето от тоалетите за спектаклите са "втора употреба" - официални дрехи от Англия, обличани по веднъж или два пъти от своите собственички.

В киното е същата история. Точно с облекла от подобни магазини са нагласени дамите в някои от епизодите на "Бай Ганьо се завръща от Европа". Благодарение на художничките и осветлението те изглеждат като звезди от хайлайфа. Другият номер е да ушият одежди от крепони, шифони и други подобни материи, от които по традиция правят пердета. Когато блеснат прожекторите, те стоят като скъпоструваща тафта".

Съвместното съжителство на Сотирова и втория й благоверен далеч не е безоблачно, въпреки повече от завидните финансови възможности на Доктора, както наричат от време оно Борислав Стоянов. Той е родом от Враца. Заради засуканата актриса зарязва първата си жена, от която има двама близнаци. В края на 70-те попада в компанията на Батето и Янчо Таков. С наследника на Пеко Таков лежи в затвора за прословутата контрабанда на кожуси (и още нещо) от Турция (според друга версия - в аферата имало високопоставена "монголска следа", за която и Иван Славков поназнайвал важни подробности).

Малко отпреди 10 ноември датирала "топлата връзка" между д-р Стоянов и Илия Павлов, разказват запознати. Всъщност съпруг №2 на фаталната актриса никога не е криел близките си контакти с боса на "Мултигруп". Двамата с Анета даже кумуват на църковната му сватба с Дарина Павлова.

Говори се, че заради бизнеса на мъжа й (малка част от него е известната финансова къща "Фимко") мутри на два пъти извличат актрисата от колата й и я пребиват.


ЧЕРНАТА ХРОНИКА

Семейството на Анета Сотирова като че ли е преследвано от инциденти и трагедии.
Тяхната любов продължава три десетилетия. След ВИТИЗ актрисата Анета Сотирова е разпределена в театъра във Враца, където среща психиатъра д-р Борислав Стоянов. Искрата пламва и нищо не е в състояние да ги раздели. Заедно ту докосват върховете, ту са подложени на невероятни изпитания, от които излизат още по-силни. През 1982 г. д-р Стоянов е осъден заедно с Янчо Таков по дело за контрабанда на кожени палта от Турция. В годините на демокрация д-р Стоянов се отдава на бизнес. Но изпитанията продължават да го преследват.

В края на 1997 г. Враца е потресена от зловещо убийство. Родителите на д-р Стоянов - пенсионирани учители, са намерени заклани в дома им. Като извършител на кървавото престъпление тогава бе уличена домашната им прислужничка Виолина Лалковска.
Преди пет години пък синът на Борислав Стоянов - Красен Стоянов, бе отвлечен и бит. Твърди се, че поръчител е бил съпругът на Аня Пенчева Ивайло Караньотов и че причината за побоя е бил дълг от 400 000 долара на РМД "Инкомс 2000". След инцидента бе спрян първият опит за приватизация на държавното дружество "Инкомс".

Актрисата често може да бъде видяна в ресторанта "Гара за двама", в който е съсобственичка с вдовицата на Андрей Луканов -Лилия Герасимова.


Фирмите на съпрузите

Анета Сотирова
•"Бекар" ЕООД - едноличен собственик на 100% от капитала
•"Балкантранс" ООД - собственик на 50% от капитала, съдружник - Борислав Стоянов с 50% дялово участие
•"Гара за двама" ООД - собственик на 33.33% от капитала, съдружници - Лилия Герасимова (33.33%) и Емилия Гиргинова-Жекова (33.33%)
•"Марги и Ко" ЕООД - едноличен собственик на 100% от капитала

Борислав Стоянов
• "Балкантранс" ООД - собственик на 50% от капитала, съдружник - Анета Сотирова с 50% дялово участие
• "Би Джи Ес Инкорпорейшън - САЩ" - управител
• "Дилосапа" ООД - собственик на 34% от капитала, съдружници - Красимир Симеонов (33%) и Роберт Брайков Стесранов (33%)
• "Катон" ООД - собственик на 50% от капитала, съдружници - Сергей Янев (25%) и Георги Кирчев (25%)
• "Коко трейд" ООД - собственик на 50% от капитала, другата половина от собствеността се държи от "Биолика-Къмпани", чийто едноличен собственик е Александър Жеков
• "Консултантска компания" АД - собственик на 32,40% от капитала, съдружници - "Бекар" (11,80%), "Стийл Партнерс" (18%), "Иполита - Златка Иванова" (10%), Камен Илиев (7%), Белослава Йонова (3%), Бояна Караиванова (17,40%), Кирил Воденичаров (0,40%)
• "Транспетрол 99" АД - председател на управителния съвет, собственици - Мария Сотирова с 90% дялово участие и Емил Златков с 10%