<strong>Капризно растение ли е босилекът и може ли да се гледа вкъщи? И наистина ли е и лечебно растение?<br /> Бонка КРЪСТЕВА, Търговище</strong><br /> <br /> Босилекът не е особено взискателен към условията на оглеждане - може дори да се гледа и в сандъчето за цветя на балкона. Размножава се със семена, които се засяват рано напролет. Използва се надземната част, най-вече стръковете (пресни или изсушени), по-рядко семената.<br /> <br /> Цветовете са бели, рядко лилаво-бели или червени, разположени са в горната част на стъблото и разширенията му. Плодът е сух и след като узрее, се разпада на четири кафяво-черни семенца. Цялото растение има приятна миризма. Цъфти през юни - септември. Бере се за прясно използване по време на цъфтежа, а за сушене - преди цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35&deg;. Срокът на годност на цялата билка е две години, а на рязаната - година и половина. Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и др. В превод названието на босилека означава &ldquo;царска билка&rdquo; - на гръцки &ldquo;базиликос&rdquo; означава &ldquo;царски&rdquo;.<br /> В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове (слагат се ситно нарязани пресни листа от босилек). Придава пикантен аромат на чорби с картофи и особено с лук. Изсушените семена от босилек могат да се смелят - те са подходяща подправка към сосове, които поднасяме с печено на шиш месо или към студено печено месо. <br /> <br /> Има противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогонно и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози, е токсичен, затова трябва да се употребява по лекарско предписание.