В музикалната школа ни залепваха устата с тиксо
Кристиан Костов стана втори на последното издание на &bdquo;Х-фактор&rdquo;. Тийнейджърът е роден в Москва, където живее със семейството си. Майка му е от Казахстан, а баща му е българин от Ямбол. Срещат се като студенти в руската столица. Кристиан има по-голям брат - Даниел, който е на 22 години, малката му сестра София е на девет. Той е едва на 3 години, когато започва да проявява интерес към музиката. По това време брат му свири на пиано, а Кристиан се опитва да го имитира. Две години по-късно родителите му го записват на уроци по пиано. <br /> <br /> На 11 влиза в детската вокална група &bdquo;Непоседы&rdquo;. Това е най-популярното студио за деца в Русия, дисциплината е желязна, като в казарма. Оттам са тръгнали Юля Волкова и Лена Катина от популярния дует &bdquo;Тату&rdquo; и още много други руски звезди.<br /> <br /> През 2011 г. участва в конкурса &bdquo;Нова вълна&rdquo;, който тогава се провежда в Украйна. Явява се като представител на България. След това решава да опита късмета си в &bdquo;Гласът на Русия&rdquo;. Включва се в най-популярното тамошно шоу в сезона през 2013-2014 г. и стига до финалната шесторка.
<br /> <br /> <hr /> <br /> <strong><img src="/documents/newsimages/editor/201602/Tina_32/12_Kristian_Kostov14.jpg" alt="12_Kristian_Kostov14.jpg" align="left" hspace="9" width="300" height="349" />- Как започна да се занимаваш с музика, Кристиан?
</strong><br /> - Брат ми е моят гуру. Занимава се с музика от 3-годишен, а сега е на 22. От малък се мъча да правя това, което прави и той. Когато батко започна да свири на пиано, на мен ми стана много мъчно: &bdquo;Защо той свири, а аз не!&rdquo;. Дори веднъж нашите съседи в Москва искаха да викнат полиция, защото прекалено силно пуснахме музиката през нощта. Не мога да обясня защо, но през нощта музата идва по-често &ndash; повече ти се пее, повече ти се композира... И ние с брат ми започнахме да пеем и забравихме за часа, беше вече след 12. Пуснахме колоните, баса, беше голяма лудница! <br /> <br /> Беше ни срам, защото наистина бяхме виновни... Сестра ми също е много важна за мен, защото тя често ми подсказва коя песен трябва да изпея. <br /> <br /> Винаги я питам. Когато бях на 8 години, започнах да пея, но всички ми казваха, че това не е за мен. В детската вокална група &bdquo;Непоседы&rdquo; бях петнадесетият човек в десети ред, не бях солист, не бях никой, но исках да пея все пак. Режимът там беше като в казарма. Ако закъснееш с 2 минути, ще те изгонят и няма да участваш никъде. На тези, които говорят по време на репетиции, им залепваха устата със скоч. И после им махаха лепенката много бързо, за да ги боли и да знаят, че не трябва да говорят друг път (смее се). Иначе всички са добри, но започне ли работа &ndash; край, <br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>всички се превръщат в някакви демони

</strong></span><br /> <br /> Но неслучайно през тази школа са минали Юля и Леня от &bdquo;Тату&rdquo;, Сергей Лазарев и много други.
Реших сериозно да се занимавам с вокал и тръгнах на индивидуални уроци с Константин Работов. Той е българин, от Пловдив, от групата &bdquo;032&rdquo;. Това е първият ми вокален педагог. Вече живее в Москва със семейството си. Запознахме се в България, а после моето семейство им помогна да се преместят в Москва.<br /> <br /> На 11 години се преместих в другата школа &bdquo;Республика Kids&rdquo; при Евгений Орлов. Там вече бях солист, защото той видя талант в мен и реши да го развие. <br /> <br /> <strong>- Дима Билан е бил твой ментор в детския &bdquo;Гласът на Русия&rdquo;...</strong><br /> - Да, стигнах до финал, до Топ 6. Дима Билан ме научи как да се държа на сцената, как да пея, как да раздавам докрай душата си и емоцията си в парчето. След това тръгнах на турнета из цяла Русия, правехме и благотворителни концерти. Това е една от причините да искам да успея &ndash; да дам на тези, които нямат нищо, частица от себе си. Фенките от &bdquo;X-фактор&rdquo; сега ми подариха много плюшени играчки, искам да ги дам на децата от някой дом за сираци. Обичам плюшени играчки, но съм вече на 15, а и как да ги занеса всичките в Москва? (смее се). Още не съм споделил това с фенките си, но се надявам да ме разберат.
<br /> <strong><br /> - Как ти дойде идеята да се явиш на &bdquo;X-фактор&rdquo;?
</strong><br /> - Ние имаме къща на Свети Влас и сме тук всяко лято. Баща ми видя реклама и ми каза: &bdquo;Добре, бе, човек... Ти пееш, защо не се пробваш?&rdquo;. А аз: &bdquo;О, не, аз съм на 15, не ставам за формата, не знам добре български, какво ще правя там?&rdquo;. Но той настоя да опитам. Ако не стане - няма нищо критично в това, ако стане - идеално, ще бъде прекрасно. И то стана... Стигнах до финала... <br /> <br /> <img src="/documents/newsimages/editor/201602/Tina_32/12_Kristian_Kostov4.jpg" alt="12_Kristian_Kostov4.jpg" align="baseline" width="500" height="370" /><br /> <strong><br /> - Разочарован ли си, че не стана първи?</strong><br /> - О, не! Стигнах по-далеч, отколкото предполагах, че е възможно.
<br /> <br /> <strong>- Казваш, че харесваш повече Свети Влас, отколкото Монте Карло?
</strong><br /> - Бил съм там, уникално място, но не мога да разбера защо хората го определят като най-якото място на света. За мен Влас е доста по-красиво и по-дружелюбно място.<br /> <br /> В Монте Карло са много надменни 

<br /> <br /> тежкареят: &bdquo;Кой си ти, не говори с мен, аз нося по-скъпи дрехи, имам по-скъпи вещи!&rdquo;. Много ми беше некомфортно и неуютно там. До 2007 г. семейството ми ходеше на Слънчев бряг, но след това си купихме тази къща в Свети Влас.
<br /> <br /> <strong>- Семейството ти с какво се занимава?
</strong><br /> - Баща ми има бизнес, свързан с техниката. Майка ми и леля ми имаха бизнес с платове, изработваха дрехи, бяха на първо или второ място в Русия. Но когато сестра ми се роди, майка ми прекъсна всичко и реши, че трябва да се занимава само с нас. 
<br /> <br /> <strong>- Къде живеете в Москва?
</strong><br /> - Живеем до Московския държавен университет - МГУ, най-големият в Русия, в много хубав и зелен район на 10 минути до центъра. Апартаментът ни е голям около 200 квадрата, на 14-ия етаж е. Ние сме много хора &ndash; майка ми и баща ми, ние с брат ми и сестра ми, моят братовчед живее при нас, защото учи в нашето училище, затова и леля ми живее там. Те също имат голям апартамент, но така ни е по-удобно. Дядо ми живее при нас, имаме и куче. Непрекъснато ни идват и супер много гости.
<br /> <br /> <strong>- Освен всичко друго, семейството ти се занимава плътно и с твоята кариера...</strong><br /> - Да, леля ми много ми помага. Преценява къде да пея, къде не трябва да пея, къде е важно за мен да пея. Брат ми и братовчед ми се занимават с моя пиар. Брат ми вече има кариера като композитор. Завършва и международно право, защото за нас е много важно да имаме човек, който разбира от юридическата страна на музикалния бизнес.<br /> <br /> <strong>- Баща ти е от Ямбол, предполагам ходиш често и при българските ти баба и дядо?
</strong><br /> - Да, много често. Те са много мили хора. <br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Баба и дядо плачат, когато ме видят по телевизията</strong></span><br /> <br /> подкрепят ме, звънят ми винаги да ми кажат, че са много щастливи и се гордеят с мен. На 10 февруари ще имам среща с феновете си там, а на 11 февруари ще имам благотворително участие.
<br /> <br /> <strong>- Намираш ли разлика между феновете ти в Русия и в България?
</strong><br /> - В Русия са по-сдържани, гледат те само отстрани. Може и да ме познаят, но няма да дойдат при мен, защото ги е срам. А тук могат да те разцелуват, напрегръщат, обсипват те с подаръци, много са мили... В Русия в социалните мрежи нямам фенове момчета, защото ревнуват, че момичетата ме гледат като идол, дори по тази причина са готови да ме отблъснат и правят доста хейт коментари по мой адрес. Много е смешно, аз нищо лошо не съм им направил. В България не е така &ndash; тук имам фенове и момичета, и момчета. И каквото ти мислят, това ти казват и на живо, а не анонимно. Това много ми харесва.
<br /> <br /> <strong>- Появи се информация, че родителите ти са били шокирани от някакви твои фенки...
</strong><br /> - Това е в Русия. Имах една фенка на над 40 години, пишеше ми много странни неща в руската социална мрежа &bdquo;В контакте&rdquo; (VK), че я обичам, че не искам да си го призная... Тя дойде в Москва и ме чакаше. Помислих си, че трябва да извикам полиция, защото не знаех какво може да направи &ndash; да ме убие, да ме отвлече... Не е кой знае какъв проблем, но има такива. Просто ги блокирам и това е. В Русия имам доста възрастни почитатели, но те са нормални хора, организирали са ми фенклуб, подаряват ми подаръци. Искат да ми помогнат да стана световноизвестен певец и много се радват за мен.
<br /> <br /> <strong>- Страхуват ли се майка ти и баща ти, че на участията ти по нощни заведения ще се увлечеш по алкохола, наркотиците? 
<img src="/documents/newsimages/editor/201602/Tina_32/12_Kristian_Kostov7.jpg" alt="12_Kristian_Kostov7.jpg" align="right" hspace="9" vspace="9" width="300" height="468" /></strong><br /> - Не мисля, че това е нещо необходимо за един човек. На мен и така ми е весело. А <br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>от цигари имам алергия и ми става лошо</strong></span><br /> <br /> много бързо израснах и затова имам малко проблеми със стомаха. Пораснах със 17 см за няколко месеца, а килограмите ми останаха същите. <br /> <br /> Метаболизмът ми много силно се промени за последната половин година. Получих криза на стомаха и целият юни бях в болница в Москва. Не искаха да ме пускат в България за &bdquo;X-фактор&rdquo;, но аз се помолих. Това не е нищо сериозно, ще мине с възрастта. Много ми се иска да се занимавам с фитнес, защото съм момче и искам да съм във форма и да изглеждам добре. В Русия посещавам най-големия фитнес клуб, в който членуват много звезди. <br /> <br /> <strong>- Вярно ли е, че майка ти, която е от Казахстан, те е научила на български?
</strong><br /> - Майка ми много държи на това. Когато в Москва с колата сме в някакво задръстване, тя ме почва: &bdquo;А как беше тази дума на български?&rdquo;. И така незабелязано, лека полека научих езика. Понякога даже баща ми пита майка ми как е някоя дума на български! А тя е научила езика, когато се е запознала с него. Вкъщи говорим на четири езика - руски, български, английски и казахски. Английски знаем само аз и брат ми. И говорим на английски, когато искаме майка ни нещо да не разбере. Например, че сме решили да й направим подарък.
<br /> <br /> <hr /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Пял пред принцове с Кейти Пери</strong></span><br /> <br /> &bdquo;Преди години получих покана да пея по повод 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето по време на Генералната асамблея на ООН в САЩ - разказва гласовитият Кристиан. - Бях на една сцена със световни величия като Йоко Оно, Кейти Пери, Хю Джакмън, пях пред принцове, пред крале... Беше ми много странно. Слагам си сакото на някакъв стол в залата и всички се втурват към мен: &bdquo;Не тук, не тук!&rdquo;. <br /> <br /> Питам ги защо. И гледам на облегалката пише: &bdquo;Крал еди кой си!&rdquo;. Аз бях единственото дете в света, поканено да пее там. Това е невероятно!&rdquo;.<br /> <br /> <strong>Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА<br /> <br /> <br type="_moz" /> </strong><br />