Пишман демократи затриха производството на плодови вина и ликьори и сами се лишихме от пазарите си
<strong>Вече навъртял годините, но още бодър и оптимистично настроен за живота, бай Коци има една голяма професионална болка. През 1961 г. в Берковица специална винарска изба за плодово-десертни производи отваря врати и скоро радва многобройни почитатели на вкусните напитки. Десетки хиляди бутилки потеглят към СССР, Чехословакия, ГДР, Полша, ГФР, Австрия, Холандия, Канада. </strong><br /> <br /> В годините на крупните промени у нас, уж за добро, от Министерството на земеделието някой решава, че производството на плодови вина и ликьори трябва да спре. Замира ценен отрасъл за местната икономика, носещ валутни приходи и работни места. Разбива се квалифициран персонал. Някогашният главен технолог и човек-оркестър на производствения процес Костадин Михайлов си спомня:<br /> <br /> По решение на ОК на БКП в тогавашния Михайловград, през 1961 г. на Берковица се възложи да съживи производството на малинов сироп, ликьор и вино от ароматните плодове. Градът от много години е известен с големи находища на малини в Балкана, както и с обширни насаждения наоколо. Неслучайно навремето <br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>за Берковица казваха, че е град на малините, ягодите, кестените и лятната прохлада</strong></span><br /> <br /> Преработката на малините в ароматни напитки започва още през 1865 г., когато Емануил Шекерджи основава своята семейна фирма, включваща по-късно синовете Яко и Соломон. Производите на &quot;Шекерджи и синове&quot; пробиват сред конкуренцията на световни изложения и се завръщат у дома със златни и сребърни отличия от Лиеж (1905), Лондон и Любляна (1907), от Франция, а у нас от Горна Оряховица. Доброто име на еврейската фирма привлича вниманието на царския двор и &quot;Шекерджи и синове&quot; са титулувани за придворни доставчици!<br /> <br /> Световната война и събитията около средата на миналия век прогонват фамилията в Израел. Изоставят къщата в Берковица, в избата на къщата е бил съсредоточен работният процес. Отнасят със себе си всички подробности и тайни на производството. Но не задълго: старият Соломон Шекерджи е издирен и пристига в Берковица. Водят с него разговори за възстановяване на славата на Берковица като производител на плодови вина. Необходима е технологичната &quot;мая&quot;, а <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> ключето от секретния &quot;сейф&quot; е в главата на хитрия евреин </strong></span><br /> <br /> Това ключе е изтъргувано от него срещу две неща: да му бъде изплатена компенсация за отнетите имоти, а в опаковката на бъдещите производи да е упомената по подходящ рекламен начин &quot;Шекерджи и синове&quot;.<br /> <br /> Когато Соломон си заминава с парите, някой някъде забравя за втората част от споразумението...<br /> <br /> Технологията бе предадена на мен и колегата химик Атанас Тенев. В новопостроената винарска изба на ТКЗС &quot;Георги Димитров&quot;, а сетне и на АПК &quot;Ком&quot; започнахме производството на малинов ликьор, малиновка и малиново вино &quot;Ком&quot;. Търсенето бе голямо и решихме да разширим асортимента. В Берковица дойдоха френските възпитаници проф. Митко Неделчев и Коста Печев, дойде и друг главен специалист от &bdquo;Винпром&rdquo; - София, Тодор Сапунджиев. <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> На пазара и за износ се появиха малиново, ягодово и боровинково вино, малинов и вишнев ликьор <br /> </strong></span><br /> Заслужихме златен медал на Международния панаир в Пловдив през 1979 г. Всички наши производи и рекламни етикети се одобряваха и приемаха от Асортиментния център при Министерството на земеделието.<br /> <br /> През 1995 г. закупихме от &quot;Бена&quot; - София лиценз за добиване на концентрати - малинови, вишневи, портокали и киви. Структурата ни бе прехвърлена към винарската изба в съседното село Боровци. Берковското производство отиваше към залез, &quot;новото&quot; време не ни вместваше в календара си. Последния пирон заби Министерството на земеделието с решението да спре произвеждането на плодови вина. Вместо берковска марка, сега в Европа италианци и швейцарци налагат своите алкохолни напитки от ягоди и малини...<br /> <br /> <strong><br /> Борислав КОСТОВ</strong><br />