СПОР(Т)НО
Всеки друг ще е жертва на менажерски интереси, твърди легендарният защитник

Николай Илиев е поредното голямо име в тази рубрика. Днес синята легенда разбулва доста тайни. Как напуска ^Левски^? Защо изчезва от футболния хоризонт? Получавал ли е инфаркт или не? Накрая се оказва, че мъриевият ^план 2007^ е негова отхвърлена идея. И според Ники преизпълнението му е само на книга. Ето шокиращото интервю.

- Как сте?
- От една седмица съм на легло.
- Вирус ли ви тръшна?
- Грип, обикновен грип. Осем дни съм на антибиотици. Нормално. Много хора се разболяха от него.
- Преди време изчезнахте от футбола. С какво се занимавате?
- В момента с нищо.
- За вас се заговори, че работите в някаква охранителна фирма след футбола. Така ли е?
- За пръв път чувам тази клюка.
- Значи тя е запалянковски блъф?
- Не се виждам въобще да работя в охранителна фирма Може някой друг Николай Илиев да работи в охранителна фирма. Но не и аз!
- Кога напуснахте ^Левски^?
- През 2000 година. После заминах за Италия. Бях менажер на ^Болоня^. През това време завърших и треньорската школа в Коверчано.
- Уволниха ли ви от отбора на народа или сам напуснахте?
- Първо имахме разногласия с ръководството. Аз виждах нещата по един начин. Те по друг. Нормално беше да се разделим. Тогава приех втората покана от ДАМС и отидох да работя там. А на следващата година заминах за Италия.
- Каква длъжност имахте в ^Левски^?
. Бях генерален менажер.
- Със Сираков ли имахте разногласия?
- С Наско виждахме нещата по различен начин. Но после това, за което настоявах се поучи в ^Левски^. И то е за добро.
- За какво се спречкахте с Наско?
- Разногласията бяха за привличането и продаването на футболисти. Текучество на футболисти и купуването им на килограм не ми харесваше. Спорехме и за детско-юношеската школа. Тя е много важна и трябва да дава основните футболисти за първия тим.
- Но всичко това бе поднесено на широката общественост като план 2007 на Мъри Стоилов ?
- В Левски^ започна да се работи точно по начина, който аз препоръчвах. Това даде резултати. Навремето аз го предложих като съвет и идея.
- ^Левски^ обяви план ^план 2007-ма^ за преизпълнен. Така ли е?
- Аз не можах много да ми разбера плана. Доколкото знам той е за налагане на млади футболисти от юношите в титулярния състав на ^Левски^. Но успяха единствено с Валери Домовчийски. Според мен само с един титуляр този план не е изпълнен! Аз не вярвам в това.
- Значи малко го понадписаха. Като навремето в текезесетата?
- Изпуснаха доста добри футболисти от школата и те отидоха да играят в други отбори. Младите бяха пренебрегвани и много странно заминаваха за други клубове. А имаме силна детско-юношеска школа и много от тях трябваше да са титуляри. Но не стана. Това беше същността на ^план 2007^. Аз за друг план не съм чувал.
- Кого според вас изтърваха? Къде сгафиха?
- Оставиха доста футболисти прекалено дълго в ^Левски^. Те достигнаха едно ниво и забуксуваха. И планът отиде на кино. Ако изобщо трябва да си говорим за планове и петилетки.
- Навреме ли се сетиха да продават Топчо, Мечо, Йовов и Бардон?
- Закъсняха. Но това е политика на клуба. За мен освен тях по-рано трябваше да продадат и Домовчийски.
- Въпросните играчи са любимци на феновете. А щом звездите напускат, започва брожение?
- Нашите фенове са достатъчно интелигентни, за да преценят. Щом се даде възможност на един млад футболист, той показва какво може. А развитието му идва само с мачове. Публиката не трябва да се сърди на подмладяването. А да се радва.
- Има ли криза в ^Левски^?
- Трудните моменти са неизбежни. И ^Милан^ да загуби един два мача, всеки започва да говори за кризи. Има футболисти, които трябва да бъдат заменени. За това се изисква време. Не може непрекъснато да ставаш шампион и да побеждаваш.
- Случаен ли е спадът?
- Това което става е съвсем нормално. Мисля, че промяната и подмладяването в ^Левски^ закъсняха.
- Кога трябваше да ги почнат?
- Веднага след шампионската лига. Там се видя, че това са максималните възможности на тези играчи. Те постигнаха много добри резултати. Но стигнаха тавана си.
- Изненада ли ви загубите от ^Тампере^?
- В интерес на истината аз ги очаквах. Не предполагах, че ще загубят два пъти точно от ^Тампере^. Но се виждаше, че повече няма да постигат успехи. В никакъв случай не сме от нивото на големите отбори. Още повече с този шампионат, който го играем тука.
- Слабо ли ни е първенство?
- То е едно от най-слабите в Европа.
- Имаше ли някакъв бойкот от звездите на ^Левски^?
- Не. Това са им възможностите. Тези футболисти не са лоши. Мъри Стоилов успя да вземе от тях максимума и постигна успехи. Аз очаквах спада. От игрите на ^Левски^ чувствах, че ще има проблеми.
- Шефовете на ^Левски^ не искаха ли нереална цена на звездите си?
- Цените не мога да ги коментирам, защото не съм в клуба. Не съм сигурен дали въобще е имало оферти. Ако са съществували, тези футболисти щяха да бъдат продадени. Така мисля. Сега заминават за Кипър, Израел и къде ли не. В някакви отбори, които са под техните качества.
- Подмладеният ^Левски^ може ли да се срине на пролет?
- Публиката ни е достатъчно интелигентна. И трябва да даде шанс на младите футболисти.
- Колко време?
- Този период няма да е много дълъг.^Левски^ не е чакалня. Който покаже качества, остава. Който не - си заминава. Когато ние навлязохме в първия състав на ^Левски^, никой не ни чакаше. Но шест-седем юноши станахме титуляри. И направо започнахме да печелим шампионски титли и купи.
- Ситуацията сходна ли беше?
- Тогава си тръгна цял отбор, начело с Панов, Аладжов, Грънчаров и още шестима. Но имахме юноши, които можеха да ги заместят. Това бяха Боби Михайлов, Гиби, Наско, Краси Коев, аз.
- Как успяхте?
- Ние бяхме пердета. Не се притеснявахме срещу кого излизаме. Винаги вярвахме, че ще бием.
- Като продукт на школата на ^Левски^ ли държите на нея?
- Аз много държа на нея, защото юношите на ^Левски^ са свикнали винаги да играят за първото място. Нямат манталитета на отборчета, които се борят да не изпаднат от ^А^ група. И се радват на равен мач. Този шампионски манталитет се създава много трудно. Затова трябва да се разчита на детско-юношеската школа на клуба.
- У нас избирахме треньор на националния по-дълго от президент?
- Мисля, че трябваше да има промени. Ръководството на футболния съюз си прецени. Те знаеха какви оферти имаха от чужбина. И средствата с които разполагат.
- За българин или за чужденец бяхте?
- Чужденец би се справил добре. Всички ще имат респект към него.
- Пламен Марков ли бе вашият фаворит?
- Съжалявам за Краси Балъков. Да не забравяме и Павел Дочев, който е треньор от доста време в Германия. Двамата можех да направят страхотен тандем и да постигнат успехи.
- Защо отхвърлиха Балъков?
- Несериозно е да се твърди, че финансовите му изисквания били големи. Според мен Краси е поискал пълна независимост. И да работи с екип, който той избере. Това не е голяма цена за бъдещите успехи на националния отбор.
- Не мога да си представя, че на Краси разни менажери ще му редят състава?
- Точно за това казвам, че Краси трябваше да си направи екип и да оглави националния отбор. Вътрешно се притеснявам, че всеки друг е български треньор ще бъде притиснат от менажерски интереси.
- С какви чувства гледате на Димитър Пенев?
- Димитър Пенев е най-успешният треньор за миналия век. Той направи доста. Сега може да се занимава с откриване на таланти, с детско-юношеския отбор. Има нюх за дарования.
- Намеквате, че като действащ треньор си е минал зенита?
- По-добре да се ориентира в откриването на таланти. От това имаме нужда.
- Завършихте треньорската школа в Коверчано. Тя ли е най-силната в света?
- Според мен да. Радвам се , че мои съвипускници бяха Франко Барези, Дзенга, световният шампион Франко Калдио и други големи имена. Преподаватели ни бяха Ензо Беардзот, Дзоф и Капело. Беардзот беше шеф на школата. А Капело ме научи много.
- А не ви потърсиха у нас?
- Веднага след като завърших школата, ме потърсиха. Имаше разговори да съм треньор на националния отбор.
- Защо дезертирахте от треньорската професия?
- Не дезертирах. Но веднага след като завърших школата, ме сполетяха здравословни проблеми със сърцето. Италианските лекари ми забраниха да съм треньор. Препоръчаха ми за известен период да се отдръпна от футбола. Предупредиха ме, че стресовете и напрежението ще подкопаят моето здраве. Така се получи. Не дезертирах от тази професия и нямах проблеми да бъда треньор.
- Готов ли сте да поемете някой отбор?
- След това нещо не се виждам като треньор в бъдеще. Мога да помагам на някой. Но не като помощник, а със съвети и идеи.
- Инфаркт ли получихте?
- Не, не. Някакъв вестник писа, че съм получил инфаркт. Това са пълни глупости. Май беше ^Шок^. Как може да пишат неща, които не са ги проверили?
- А каква е истината?
- Имах други проблеми. Сърцебиене, аритмия.
- Откъде дойдоха тези сърдечни заболявания?
- Говорих с италианците. Всичко е от една инфекция в коляното , която получих навремето. Впоследствие тя се е прехвърлила в сърцето. Но не искам да занимавам хората с моите проблеми. Всичко е добре и ще се оправи.
- Вашето бъдеще във футбола?
- Като ръководител. С моя опит ще бъда полезен.

Юри СТЕФАНОВ

Досие
• Николай Илиев е роден на 31 октомври 1964.
• Постът му е централен защитник.
• Играе в ^Левски^, ^Болоня^ и ^Рен^.
• Зарписва 196 мача и 25 гола в ^А^ група.
• И 53 мача и 5 гола в националния отбор
• Има бронзов медал от световното в САЩ.
• Става футболист на годината за 1987 г.
• Той е първият наш футболист, играл в калчото.