Съдове, в които е държано вкиснато вино, се измиват с 10-процентов разтвор на сода за бъчви, изплакват се обилно с топла и студена вода
<em>Използвам стари бъчви, но съм чувал, че ако не се дезинфектират, могат да развалят вкуса на виното. Наистина ли е така? С какво и как мога да ги почистя и съответно да ги дезинфектирам в някаква степен?<br /> Живко БОРИСОВ, с. Светлен, Поповско</em><br /> <br /> Прав сте, г-н Борисов, недобре почистените и недезинфектирани съдове могат да ви създадат сериозни проблеми, затова е по-добре да се погрижите предварително. Сигурно сте ги почистили добре, след като са били използвани, но и сега трябва да се направи нещо. <br /> <br /> Здравите и чистите се измиват с еднопроцентен разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. <br /> <br /> <strong>Водата се отцежда и веднага се опушват </strong><br /> <br /> Така че с тях проблемите не са толкова сериозни. Виж, за старите начинът, по който трябва да се подходи, зависи от състоянието им: <br /> <br /> Съдовете, обложени с винен камък, което е рядко явление в домашното винопроизводство, се почистват чрез очукване с дървен чук. <br /> <br /> В малките съдове това става с помощта на желязна верига (синджир), която се пуска в бъчвата и при търкаляне очиства винения камък. За лесно изваждане на веригата от бъчвата единият й край се закрепва отвън до отвора. Вкиснати съдове, в които е държано вкиснато вино, се измиват с 10% разтвор на сода за бъчви, след което се изплакват първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена. <br /> <br /> <strong>Ако след измиване все още се долавя мирис на оцет, измиването се повтаря. </strong><br /> <br /> Слабо плесенясалите съдове се измиват с горещ 10-процентен разтвор на сярна киселина, но помнете, че киселината се налива във водата, а не обратно <br /> <br /> Ако в киселината се налее вода, тя автоматично кипва и изпръсква заедно с киселината, която може да предизвика силни изгаряния. Ето защо трябва много да се внимава. Приготвянето на разтвора става, като в кофа се налеят 10 л вода и в нея се добави 1 кг (0,543 л) концентрирана сярна киселина. След измиване с разтвора съдовете се изплакват обилно със студена вода, отцеждат се и се напушват. <br /> <br /> <strong>Силно плесенясалите съдове се почистват, като в тях се налее вода до половината от обема и калиев перманганат по 10 г на всеки 100 л обем </strong><br /> <br /> Допълват се с вода и се разбърква за хомогенизиране на разтвора. Оставят се в покой 3-4 дни, след което разтворът се излива и съдът се измива обилно с вода. Ако миризмата на плесен не е изчезнала, накисването се повтаря, но с по-малка доза калиев перманганат(5 г за 100 л обем). След изплакване водата се отцежда и съдът се напушва. <br /> <br /> Съдове, държали червено вино, могат да се използват за съхранение на бяло вино след почистване. Първо се почиства виненият камък, ако има такъв. След това се измиват двукратно с варно мляко или с горещ 10% разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода, отцеждат се и се напушват. <br /> <br /> <strong>Вътрешността на каците се запазва от плесенясване с варно мляко </strong><br /> <br /> Преди ползване те се измиват обилно с вода и четка за дъски или метла. За здравината и дълготрайността на дървените съдове от значение е външното им почистване, особено ако се държат във влажни помещения. Гумените и пластмасови маркучи, които се използват за претакане на вино, веднага след употреба се измиват, като се пусне да тече вода през тях. След това се окачват на стената за отцеждане на водата. Ако маркучите не се измият, по вътрешността им остава вино, което може да вкисне и при следваща употреба да инфектират виното. <br /> <br /> <br /> <br type="_moz" />