26 Авг. 2015, 11:03
13546 прочита
0 коментара
И да не ви се вярва, колкото повече семена консумирате, толкова по-здрави и жизнени ще ставате!
<em>Ето защо:<br />
</em><br />
<span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><hr />
Сусам</strong></span><strong><br />
</strong><br />
Сусамът е богат на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също и на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза. Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли пък намалява риска от някои видове рак.<br />
<br />
<span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Ленено семе</strong></span><br />
<br />
Лененото семе е отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Особено полезно е по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е и за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно), като добавка към салатата.<br />
<br />
<span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Конопено семе</strong></span><br />
<br />
С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).<br />
<strong><br />
</strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Слънчогледово семе</strong></span><br />
<br />
Слънчогледовото семе е превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на „лошия” холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Освен това регулира телесната температура, както и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P пък го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.<br />
<strong><br />
</strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Тиквено семе</strong></span><br />
<br />
Тиквеното семе е с най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.<br />
<strong><br />
</strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Кедрови ядки</strong></span><br />
<br />
За кедровите ядки спокойно може да се каже, че са една отлична протеинна бомба! Подходящи особено много за бременни. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и много витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система, подобряват и обмяната на веществата. Съответно са и прекрасен вариант за хората, които спазват определени хранителни режими.<br />
<br />
<br />
<strong><br type="_moz" />
Анелия ПОПОВА</strong><br type="_moz" />
0 Коментара: