IN MEMORIAM
• Три пъти го смилаха от бой на улицата и редовно тарашеха жилището му
• Един от най-големите му врагове беше бащата на Дим Дуков

Ракът успя да надвие големия български аниматор и карикатурист Доньо Донев. Той обаче не издъхна от него, а от получения в Александровска болница инсулт, където е бил на лечение. По принцип на маестрото не му вървеше с болниците. Преди две години Донев преживя инцидент, който без малко щеше да го вкара в гроба. Подхлъзнал се от стола вкъщи, тупнал на паркета и си счупил таза. Наложило се да му направят тежка многочасова операция, за да наместят костта, иначе оставал в инвалидна количка. ^Целия ме нарязаха и с ръце бъркаха вътре...^, жалваше се приживе бащата на ^Тримата глупаци^. От залежаването след интервенцията обаче развива двустранна бронхопневмония. Докато го церят, го удря микроинфаркт. Лекарите вече искали да викат близките му да се простят с него. Изненадващо, чудото се случва и аниматорът прескача трапа. Оттогава обаче до последно не се раздели с бастунчето. През лятото на тази година го връхлетя поредната болежка - нов инфаркт. След него ^глупак №1 на републиката^ престана да излиза от къщи и остави всичко в ръцете на вярната си половинка Живка. Спря и да дава интервюта - по ирония на съдбата последната си пространна изповед направи пред човек на ^ШОУ^ през юли миналата година. След това потъна в мълчание, което продължи до самата му смърт.

Според неговите верни приятели и съратници - хумористите Митко Бежански и Виктор Самуилов, с които издаваше в.^Тримата глупаци^, светилото на родните рисувани филмчета не могъл да преглътне обидата, че комисията ^Андреев^ го осветли като доносник на ДС. Тогава Доньо обвини персонално Иван Костов, че стои зад поръчката, която имала за цел да го извади от кандидатдепутатските листи на НДСВ.
Не бяха гладки и отношенията му с боса на ^Труд^ Тошо Тошев. Вътрешна интрига заради търговската марка довела до спирането на ^Тримата глупаци^ и сдърпването между двамата.
По думите на хора от гилдията един от главните, макар и прикрити врази на Донев бил неговият колега Стоян Дуков, баща на стилиста с ^голямата уста^ Дим Дуков. Мечтата на живота му била да измести малко по-възрастния маестро от поста му шеф на анимацията. Когато я закриват, Дуков-старши е назначен за директор на Второ анимационно студио и триумфира, че основният му съперник ^лежи в прахта^. Разбира се, детронирането не попречи на Доньо да се изявява в страната и чужбина, но по-младата генерация аниматори всячески се стремеше да го изтика с лакти, да покаже, че е демоде и ^не върви^. Той обаче устоя и като дяланите камъни отново се вгради успешно в българското изкуство, откъдето вече никой ^културен терорист^, завистник или амбициозно бездарие не могат да го извадят.
Ако се вярва на клюката, зевзекът с акордеона е бил доживотен член на ВИП-клуба ^Любимци на Тато^, в който влизаха още Калата и Стоянка Мутафова. Когато си пийнел обаче /нещо, което като на всеки бохем му се случваше честичко, преди да застарее/, Доньо си позволявал майтапи с властта. Веднъж от изцепки на маса преминал към ^директно действие^.
^Бяха направили една среща с артистите и кинодейците горе на Витоша в една резиденция. Доста се бяхме понапили. И по едно време викат: ^Трябва да се направи снимка!^ Ама нали имаше по-големи от мен, които застанаха отпред, мене ме изтикаха и аз, къде-къде, приклекнах точно пред Тодор Живков. И правя стойка с ръцете си като за молба. В следващия миг обаче някаква ръка ме хвана, изнесе ме и ме хвърли встрани. От охраната са били явно. Станало въпрос за мен и Живков казал: ^Абе, тоя е веселяк, тоя е смешник, оставете го!^ Грубо чувство за хумор, но го имаше понякога...^, сподели в последното си интервю за ^ШОУ^ ^главният глупак на България^.
Преди време артчешитът от Берковица успял да надхитри самия Кеворк Кеворкян, който в други случаи рядко налапвал въдицата. След продължително отсъствие от любимия си ресторант в Дома на киното Донев се появил и приседнал на запазената за ^Кеворк и приятели^ маса. ^Къде се загуби, бе, бат’ Доньо?^, попитал го водещият на ^Всяка неделя^. Аниматорът почнал да го поднася, че току-що се е върнал от фестивал на рисуваните филми в Нова Зеландия. И като почнал да му описва чудесиите на тази екзотична страна, мустакатият телевизионер направо загубил ума и дума. Особено го впечатлил разказът на Доньо как всички новозеландски маймуни му се нахвърляли, за да им даде нещо за ядене.
^Още тази неделя идваш да го разкажеш в програмата!^, казал въодушевеният Кеворк. Художникът се прибрал вкъщи, разтворил енциклопедията и с ужас разбрал, че в Нова Зеландия изобщо няма маймуни. ^Намерих се в небрано лозе. И когато Кево ми се обади, му признах, че всичко съм измислил. Но понеже той има меко чувство за хумор, не ми се разсърди и си останахме приятели^, довери приживе човекът, създал най-големите шедьоври в bg-анимацията.

ИЗПРАТИХА ДОНЬО И В ЛЮБИМАТА МУ КРЪЧМА
Най-близките приятели и съратници на Доньо Донев се събраха час след погребението в любимата му кръчма – “Старата къща”. Култовото заведение се намира в столичния квартал “Изток” и поне веднъж седмично карикатуристът и компанията му го затваряха за разточителни гуляи.
В “Старата къща” дори менюто е илюстрирано от Доньо, разказват през сълзи от персонала. По стените висят и много негови произведения.
Доньо обичаше хубавото червено вино и обичаше да казва, че от нашенското руйно по-хубаво няма. Знаеше и доста песни на кръчмарска тематика, които често пееше. Другата му любима напитка беше мастиката, с много лед и вода, разкриха приятелите му, сред които е и вездесъщият Красимир Райдовски.

ДОСИЕ
• Доньо Донев идва на бял свят преди 78 години в Берковица. Баща му е железничар. Бил много слаб ученик, но за сметка на това - бог на акордеона. От тийнейджър свирел по сватби и ресторанти. Лепели едри банкноти по челото му и докато натискал клавишите, си държал главата нагоре, за да не паднат парите. Заради ^пустия акордеон^ му крадели и момичетата, защото докато свирел, другите ергени отвеждали момата, която си бил харесал.
Години наред аниматор №1 на България поддържаше нещо като ^домашен музей^, където къташе най-различни марки акордеони. Забавлявал се не само като свири на тях, но и като ги поправя. Аверите му знаеха за тази му слабост и често го ^сурвакаха^ с някой разтеглив инструмент.
• След повече от 40 години Донев разбира с голяма болка, че ^глупаците^ не са негова собственост, а на Киноцентъра. Популярните рисувани герои се родили по много смешен начин. Първият сценарий е на Анастас Павлов. След това самите зрители почнали да подсказват сюжети, а Петър Слабаков измислил имената на ^глупаците^. ^Когато озвучавахме серията, в която двамата глупаци мътят яйцето, от което изскача третият, Слабаков възкликна: ^Митьо... Вътьо...^ По-късно с усмивка Петьо ми каза, че третият ми герой се казва... Доньо^, разказваше пред журналисти маестрото.
• ^Глупак №1 на републиката^ на три пъти става жертва на улични бабаити. Нападнаха го в гръб в градинката пред църквата ^Свети Георги^ и му счупиха челюстта. Няколко милиметра - и ударът е щял да уцели слепоочието и да го прати на оня свят. После го пребиха в Градската градина. Накрая го напръскаха със спрей и по чудо не ослепя, но доста време едното му око беше затворено.
На няколко пъти крадци тарашеха апартамента му на столичната улица ^Солунска^. Отмъкнали 500 лв. При първия побой му задигат куфарчето, но вътре имало само рисунки, два лева и едно книжно левче. До последно Доньо се тюхкаше само, че тогава му свили скъп и много ефикасен илач, донесен специално от Турция срещу мъчителната екзема на ръцете.
• Псевдонимът на Доньо Донев в ДС е бил агент Тошев. С него маститият аниматор е подписал общо 11 донесения от 17 февруари 1971г. до 12 февруари 1974 г., обяви комисията ^Андреев^. Досието на ^бащата^ на ^Тримата глупаци^ е 44 страници. То вече е разсекретено и всеки може да го прочете в Държавния архив.
Поради твърденията на Донев, че документите били фалшифицирани, се наложи експертиза, извършена от спецове от Института по криминалистика и криминология при МВР. Тя категорично установи автентичността на донесенията. Не е вярно, че е подписвал декларация с отказ да сътрудничи на ДС, заяви тогава Методи Андреев, тъй като подобна практика просто не е съществувала в тайните служби.
Първите данни за вербуване на маестрото от ДС са от самото създаване на Шесто управление на 12 март 1969 г. Още в първия си разговор с лейтенант от службите Донев натопил свой колега, като заявил, че ^не пропуска да адмирира западното кино и култура. В произведенията му за сметка на оригиналното творчество се срещат пренесени готови образци и идеи^.
Художникът подчертал, че ще бъде доволен, ако може да помогне с нещо на ДС и ще пази разговора в тайна. По-късно поел ангажимент да се сближи с ^режисьор, син на ликвидиран от Народния съд, бивш полицейски капитан, понастоящем отрицателно настроен срещу народната власт, естетстващ сноб и маниак на всичко западно^.
В част от доносите си ^агент Тошев^ клепал колеги за личния им живот и ги изкарвал кръшкачи. Благодарение на неговите сведения ДС се заинтересувала от 4-5 души и започнала щателно да ги разследва. В резултат на това е спряна творческата кариера на няколко талантливи творци. За сметка на това скоро след като е бил вербуван, Доньо Донев получава званието ^заслужил артист^ и увеличение на заплатата с 60 лева.

Страницата подготви Добринка КОРЧЕВА