Двойниците на печурката са силно отровни, причиняват и смърт
<em>Заради сравнително топлото и влажно време някои хора вече тръгнаха за диворастящи гъби. Дори има единични случаи на по-слаби отравяния. В MyClinic ще обсъдим за пореден път опасностите, които крият диворастящите гъби. Наш събеседник е доц. д-р Петко Маринов &ndash; токсиколог в Клиниката по токсикология във Военноморска болница &ndash; Варна. От 1996 г. доц. Маринов е републикански консултант по клинична токсикология за Североизточна България.</em><br /> <br /> <strong>- Доц. Маринов, вече имате първите пациенти, натровени с диворастящи гъби. Какво трябва да припомним на хората по този повод?</strong><br /> - Тези инциденти сега започват, но все още са редки. Очакваме зачестяване през лятото и в ранната есен, както показва нашата практика. Тогава обикновено са най-опасните отравяния. Това, което можем да посъветваме хората и което те трябва да проумеят, е да не консумират диворастящи гъби. Да не ходят сами да ги събират в гората, независимо колко добре &bdquo;ги познават&rdquo; според тях. Защото вече загинаха хора, които не можеха да повярват, че са се отровили с гъби. Не можеха да повярват, тъй като те са тези, които уж разбират и познават гъбите. Това са най-вече хора от селата и от по-малките градове, във вилните зони също. <br /> <br /> Най-опасни от диворастящите гъби са двойниците на печурката. Затова най-безопасно е да се снабдявате с гъби от пазарите и по-големите хранителни магазини. Там, където се продават проверени култивирани гъби. Имайте предвид, че отравяне с култивирани гъби не може да се случи. А по принцип човек не може да разбере дали гъбата, която е изял, е малко отровна или е от този тип гъби, които могат да предизвикат смърт. <br /> <br /> <strong>- Защо не може да определи и разбере? </strong><br /> - Защото първите симптоми и признаци са едни и същи: гадене, повръщане, болки в корема и понякога диарични изхождания, които са задължителни при по-сериозните отравяния. Има двойници и на други видове. Т.е. отровни гъби с по-добра прогноза от двойниците на печурката и при тях може и да не се прояви разстройство. Но останалите симптоми са еднакви. <br /> <strong><br /> - Какво още можете да кажете за отровните двойници на печурката? Къде най-вече се срещат?</strong><br /> - Да, ще отделя малко повече време на двойниците на печурката, защото на практика те предизвикват тежко увреждане на черния дроб и немалък процент &ndash; около 20 на сто от всички хора, консумирали такива гъби, загиват. Въпреки всичко, което може да бъде направено в България, тези хора не можем да ги спасим. Всъщност в България това, което не може да бъде направено, е чернодробна трансплантация по спешност. Отровените с такива гъби хора умират в рамките между първата и втората седмица от началото на отравянето. Това най-често се случва на 6-тия, 7-мия или 8-мия ден от консумирането на гъбите. Сами разбирате, че за толкова кратко време не може да се организира трансплантация на черен дроб. В някои други държави, където възможностите и опитът са по-големи, се случва. Но в нашата страна трансплантацията на черен дроб е планова операция и това плануване става няколко пъти в годината. <br /> <br /> Затова казвам, че всичко друго, което се прави по света, се прави и тук, при нас, но въпреки това смъртността е 20 на сто. Най-лекият начин да се предпази човек е не да подбира гъбите, които смята че познава, а просто да не консумира диворастящи гъби. <br /> Искам да посоча, че <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> манатарката също има двойник, </strong></span><br /> <br /> но не предизвиква такива тежки отравяния. Манатарките се срещат по-скоро в по-планинските райони. Проблемът остава отровният двойник на печурката и с него трябва да се внимава. Той расте най-вече в равнинните местности. Но и това не може да се каже с абсолютна категоричност. Така например в Добричка област, доколкото ми е известно, няма такива отравяния за разлика от Варненска, където по-често се срещат. Вероятно значение имат и някакви биологични особености. Но така или иначе сме имали години, когато сме се сблъсквали с по 30-40 случая на тежки отравяния, това е голяма бройка. Говоря пак за двойниците на печурката. Имало е обаче и години, когато случаите са единични. Затова казвам, че най-вероятно има фактори, в т.ч. и климатични условия, които оказват влияние на тази периодичност и сезонност. В тази връзка ще кажа, че имаме например регистриран случай в началото на декември. Вероятно тогава зимата е била мека и топла, за да виреят тези гъби, защото обикновено се намират до края на октомври. В интерес на истината през последните години пострадалите са по-малко. Може би хората вече започнаха да се вслушват в нашите съвети, за което заслуга имате и вие, медиите, че заедно с вас припомняме всяка година предпазните мерки. <br /> <br /> <strong>- Доц. Петков, вие споменахте в предварителния ни разговор, че семейството, което сте приели преди две седмици, за щастие, са били с леко отравяне. Но искам да ви попитам и по повод друг случай пак във вашата клиника &ndash; за жена, приета с отравяне от сушени гъби. И те ли са опасни?</strong><br /> - Случаят на отровената със сушени гъби жена е изключение. Защото обикновено в България гъбите се консумират пресни, след като се наберат. Знаем, че те не са много трайни като биологичен вид и не е хубаво много да престояват. Държа да отбележа и нещо друго съществено: приготвени и неизконсумирани гъби, дори да са ядливи, а не отровни, оставени не в хладилник, а на топло, също могат да предизвикат симптоми на отравяне. Те не се развалят, но настъпват процеси на разпад на гъбната тъкан. Причината е, че гъбите са богати на смолисти вещества и на целулоза. Затова е възможно при последваща консумация да настъпят прояви като на отравяне &ndash; повръщане, гадене. Това обаче не е отравяне в буквалния смисъл на думата. Симптоми като при отравяне могат да възникнат и при хора, които ядат култивирани гъби. Имали сме такива случаи &ndash; <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> след консумиране на гъби в ресторант </strong></span><br /> <br /> хора идват с оплаквания за гадене, изплашени дали не става дума за отравяне. Не, не са се отровили, просто това са такива, които обикновено имат язвена болест, хронични гастрити. Т.е. имат стомашни заболявания и при тях консумацията на гъби се явява грешка на диетата. Защото, пак ще се повторя, гъбите са богати на целулоза. Искам да обясня и нещо друго: гъбната тъкан по принцип се смила трудно, а когато гъбите са приготвени кулинарно, най-често печени, човек много-много не се старае да ги сдъвква, защото те лесно се преглъщат. И дразнят стомаха, което може да наподоби гъбно отравяне, но всъщност е грешка в диетата. <br /> <br /> <strong>- Много полезни неща казахте, доц. Маринов. Моля ви за няколко изречения и за консервираните гъби. Чувала съм, че и те могат да предизвикат смъртоносно отравяне. </strong><br /> - По принцип при двойниците на печурката след кулинарна обработка се разрушава само единият от токсините, но повечето, включително и тези, които увреждат черния дроб, са термоустойчиви. Това означава, че стерилизирането на гъбите не може да разруши опасните токсини. Така че е възможно човек да пострада, ако между консервираните печурки е попаднала и дори само една отровна. По отношение на сушените гъби &ndash; манатарката подлежи на изсушаване. Аз нямам информация хората да изсушават печурка, досега в практиката не сме срещали отравяне със сушена печурка. Манатарките, както казах, се сушат, има такава технология. Те са по-големи, по-месести гъби, режат се на филийки, изсушават се и по този начин могат да бъдат запазени и изсушени. В по-предишни времена хората може и да са го правели, но сега вече при наличието на хладилници, фризери и прочее, рядко хората консумират сушени гъби.<br /> <strong><br /> - И накрая на нашия разговор да ви попитам кои са най-честите ви пациенти през този период?</strong><br /> - През последните години за този сезон, пък и не само, най-чести са пациентите ни с алергични реакции. И, за съжаление, те стават все повече. <br /> <br /> <strong>- Имате предвид алергия към медикаменти?</strong><br /> - Да, най-често към медикаменти, но и към храни също. На практика алергична реакция може да възникне към много неща &ndash; сега в началото на лятото са характерни ужилванията от пчели, насекоми, стършели, въобще алергия към различни агенти. Втора по честота интоксикация е алкохолната. И тук не става дума за т.нар. &bdquo;фалшив&rdquo; алкохол, т.е. интоксикация не заради лошо качество, а заради по-голямо количество, за прекаляване с алкохола. И друга тенденция се забелязва &ndash; намаляват медикаментозните отравяния, които преди 20-ина години заемаха доста голям дял от интоксикациите. Сега вече те са по-редки.<br /> <br /> <br /> <strong>Яна БОЯДЖИЕВА</strong><br />