В някои сокчета имаше по 15 Е-та и нищо друго
<em>Безопасността на храните - от нивата и фермата до нашата трапеза - е горещата тема, на която Световната здравна организация посвети тазгодишния Световен ден на здравето - 7 април. Ето какво споделиха по този повод проф. Веселка Дулева - национален консултант по хранене и диететика и д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.</em><br /> <br /> <strong>- Д-р Кунчев, проблем ли е безопасността на храните в България?</strong><br /> - Напълно разбирам трудната ситуация, в която се намираме, в огромния поток проблеми на здравеопазването да включим и проблема с безопасността на храните. Това не е толкова злободневна или скандална тема, освен ако не е станал фал и не се е натровила поредната група деца. Ако помислим по кои постижения на медицината няма спор, че са епохални, че са променили живота на хората и са допринесли за тяхното здраве, това е откриването на дезинфектантите, осигуряването на чиста питейна вода, откриването на антибиотиците и на ваксините. Тези открития са доказали ефективността си с годините. Храненето също има пряко отношение към здравето. Но в страни като България още се сблъскваме с много рискове в производството на храната, в технологиите на нейната обработка, в транспорта и в предлагането й за консумация в обществени заведения или у дома. Няма година, в която да не липсват взривове от хранителни отравяния. Статистиката за миналата година показва, че официално са регистрирани 15 взрива от хранителни натравяния. <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> Те са засегнали над 270 души,</strong></span><br /> <br /> обикновено деца. За 11 от случаите имаме точна представа какво ги е предизвикало. С лабораторни изследвания сме доказали какви са причинителите. Два са основните причинителя - салмонелата и стафилококът. Те са широко разпространени в околната среда и лесно могат да попаднат в храната, независимо дали при обработката й или от замърсени ръце, или от транспортни средства. Лошото е, че водят до заболяване на голяма група хора, особено в системата на общественото хранене. <br /> <br /> Това не са единствените взривове от хранителни натравяния. Една част от тях, особено тези в семейни условия, които засягат двама или трима души, не попадат в статистиката, защото не се съобщават. <br /> <br /> <strong>- Къде са станали тези взривове на хранителни натравяния?</strong><br /> - От тези 15, седем са от храна, приготвена в заведения, и осем са в семейна среда. Най-рисковите храни са месото и месните продукти, след това са яйцата, особено когато се влагат в храни без достатъчна термична обработка - например в застройките на супите и в кремовете. <br /> <br /> <strong>- Какви са изискванията за безопасност на храните?</strong><br /> - Съветите, които даваме, изглеждат елементарни, но са много важни. Например да си миеш ръцете, преди да приготвяш храна и достатъчната й термична обработка. Всичко е познато, но не се изпълнява винаги - както от всеки от нас, така и от организираното хранене. <br /> <br /> Храната има отношение към здравето не само като безопасност, но с хранителните си качества, с това, което дава на организма. През изминалите две години от Министерството на здравеопазване успяхме да разработим препоръки за здравословно хранене за различните възрастови групи, като имаме предвид какво е необходимо на организма. Бяха приети три наредби - една за децата от 0 до 3 години, втората за детските градини - от 3 до 7 г. и третата за училищно хранене - от 7 до 19 г. Имаше мнение, че те са трудни за изпълнение, че ще оскъпят храната. Да, така е. Но ако искаме да храним здравословно децата си, не трябва да им даваме банички, пресолени закуски, колбаси, в които мазнината е 60%. <br /> <br /> На базата на тези три наредби в Центъра по обществено здраве и анализи бяха разработени сборници с голяма теоретична част и с рецептурник, на базата на които се приготвят храните във всички заведения. Във всички рецептурници е посочено силно <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> да се намали употребата на сол и на мазнини </strong></span><br /> <br /> Ако се спазват рецептурниците, те осигуряват здравословно балансирано хранене.<br /> <br /> Българската агенция по безопасност на храните отговаря за контрола по цялата верига от производство до предлагане, а нашите специалисти знаят и определят на коя възрастова група каква храна е необходима, в какви съставки, в какво съотношение. <br /> <strong><br /> - Гарантирате ли, че в училищните лавки се предлага само здравословна храна?</strong><br /> - Няма гаранции, че децата ни ядат само здравословна храна в училище. Но си спомнете, че само преди 2-3 години в тези лавки нямаше друго, освен чипсове и красиви чашки с червени, зелени и сини течности, в които имаше по петнадесет Е-та (консерванти) и нищо друго. В момента тези вредни храни и напитки ги няма в училищните лавки. Определено има да се свърши още много работа, колкото за целия китайски народ. Но все пак нещо е направено.<br /> <br /> <strong>- Има ли проблем с безопасността на хранителните добавки?</strong><br /> - Темата стана актуална и могат много неща да се направят в тази насока. Очевидно сегашната система на контрол не е достатъчно ефективна, за да гарантира, че всичко, което се продава, е добро. Аз лично никак не съм съгласен с това, че отговорността е на производителя. Да, ама той не я носи. Ако прочетете листовките на хранителни добавки, ще видите какви невероятни претенции за лечение има с тях. Като умножите това с постоянното излъчване на реклами по радио и телевизия, докарахме българския народ дотам да дава повече пари за хранителни добавки, отколкото за лекарства. Хранителната добавка не лекува и ако има претенции, че го прави, да си мине по процедура за регистриране на лекарство. Другото е измама. <br /> <br /> <br /> <strong>Мара КАЛЧЕВА</strong><br />