Пет ключа за безопасна храна разпространи Световната здравна организация
15 взрива от хранителни отравяния в България през 2014 г. отчете главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция в БТА днес. От тях са засегнати 270 българи, но няма смъртни случаи. Седем от случаите са в заведения за обществено хранене, включително в едно училище, а останалите в семейна среда. Основният причинител на хранителните отравяния е салмонела и стафилококи.<br /> <br /> 304 смъртни случаи има в Европа през 2012 г. от натравяне с храна, като общо 310 000 души са получили бактериални инфекции от консумация на негодна храна.<br /> <br /> Безопасността на храните е горещата тема, на която Световната здравна организация посвети тазгодишния Световен ден на здравето &ndash; 7 април. По този повод Районните здравни инспекции ще популяризират плакат с пет ключа за по-безопасна храна. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><span style="font-size: small"><strong><a target="_blank" href="https://myclinic.bg/novini/1078-15-vzriva-ot-hranitelni-otravqniq-v-bylgariq"><span style="color: #800000">Кои са петте ключа към безопасното хранене&nbsp;четете само в MyClinic.bg</span></a><br /> <br /> <br /> <br /> </strong></span></span>