ЗАБРАНЕНА ЗОНА
“МРЪСНИ” ПАРИ УБИХА МАЙКАТА НА ДИШЛИЕВ!

Йорданка Запрянова била картотекирана като проститутка в хотел “Хемус” още преди 10 ноември

Елитна проститутка на младини, на 51 години Йорданка Запрянова още беше жена, която смразява кръвта. Знаеше много добре как изглежда и имаше самочувствие. Около нея винаги се навъртаха значително по-млади любовници. Никой не ги подозираше, че са с нея, единствено заради парите й. А те действително не й липсваха. Но дори и жени като нея все някога си намират майстора. Когато реши да ожени сина си Константин Дишлиев за дъщерята на официалния вносител на облеклата ^Бициани^ за България Александър Добринов, тя не подозираше, че Десислава ще се превърне в заплаха за нея. А всичко беше замислено като перфектна бизнес-сделка – представителите на „Бициани” и на „Чико” сключваха един вид съдружие. Но нещата не винаги вървят по план. В случая се получи точно така.

На 25 април 2007 година Йорданка се готвеше да натопи снаха си за участие в канал за пране на пари. Напоследък приказваше доста по този повод. В Националната следствена служба се канеше да разкаже и пикантни подробности за отношенията на сина й Константин с баджанака му Евелин Банев – Брендо. Въпреки че бяха женени за две сестри – Десислава и Моника, двамата не се разбираха много. Йорданка беше убедена, че Брендо е поръчал убийството на сина й на 14 май 2005 година. Но един ден преди да подпише свидетелски показания пред съдия, голямата й уста беше затворена. Завинаги. Свикнала да планира всичко, Йорданка Запрянова не предвиди собствената си смърт. А трябваше да се сети, че всичко вещае това. Тя беше отишла твърде далече.
Разбира се Йорданка не беше единствената, която знаеше, че предстои такъв разпит. Знаеха го и хората, които се страхуваха какво ще разкаже. Защото Запрянова всъщност беше човекът, измислил цялата схема за пране на пари.
Използваше контактите си с бивши свои клиенти, италианци. Както и връзките със сръбски мафиоти, задействани още в годините на югоембаргото.
В началото тя не представляваше реална заплаха. Смятаха, че няма да си позволи да се разприказва, тъй като имаше доста хора, които знаеха откъде е тръгнала. Йорданка беше картотекирана още преди 10-и ноември като проститутка в елитния по това време хотел „Хемус”. Няколко години работеше в Италия. Благодарни клиенти дадоха старта на нейния бизнес и я направиха представител на бебешките продукти „Чико”. Йорданка помогна и на сина си Константин да стане човек.
В тийнейджърските си години Коко беше известен в района на ул. ^Лайош Кошут^, където живееха с майка си, като наркопласьор. Разглезеният младеж разполагаше с доста пари и смяташе, че всичко му е позволено. Но един ден заедно с негов връстник, възпитаник на френската гимназия, участваха в побой, приключил със смъртен случай. Константин Дишлиев беше спасен след ходатайството на майка си, а цялата вина беше прехвърлена на съучастника му Омуртаг, който беше осъден за убийството. Тогава влиятелната му мама се погрижи да го вкара в правия път.
След време Дишлиев на свой ред получи подобаващ старт в бизнеса. През 2003 година той регистрира фирмата ^Прайвът Файнънс Юниън^ (PFU). Сред имената на учредителите присъства и съпругата на шефа на пирамидата ^Ийст Уест Интернешънъл^ Иво Недялков.
^Компанията бе създадена след сериозен анализ на търсенето и предлагането на финансов ресурс. С партньорите ми стигнахме до естествения извод, че в страната ни има недостиг на свободни пари. В България ресурсът е много скъп. В същото време в чужбина кредити могат да се намерят на много приемлива цена. Аз съм живял в много страни и имам контакти със стабилни финансови институции. Така и дойде решението да създадем фирма, която да работи за България и да улеснява хората тук^, казва в единственото си интервю за столичен вестник Константин Дишлиев. Пак там той твърди: ^Семейството ми работи с чуждестранни компании от 20 години. Това са уважавани фирми предимно от Италия и Франция. В чужбина има значение, когато гарантират за теб. Достатъчно е някой да каже: ^Да, аз гарантирам за този човек!^, оттам нататък вратите са отворени. Когато след това покажеш, че си надежден, че всичко се изпълнява по договореностите и постигаш позитивни резултати, става още по-лесно.^
Покойният бизнесмен приживе твърди, че е изградил проспериращото си дружество за около две години и половина. Прости изчисления обаче показват, че схемата на отпускане на кредитите е била такава, че при отпуснати 25 000 лева за 20 години би трябвало да се връщат 108 000 лева и всеки месец да се плащат по 300 евро отгоре. Ето защо има основание да се смята, че това е била стопроцентова перачница на пари.
Това е целта и на започналото разследване срещу Брендо и Десислава Дишлиева. Проверяват се инвестиции в къмпинг ^Оазис^, както и произходът на средствата, с които е построен все суперлуксозният хотел на ъгъла на ул. ^Денкоглу^ и бул. ^Витоша^ в София.
За втори път Йорданка Запрянова привлича вниманието на МВР малко след сватбата на сина си Константин Дишлиев. Тя твърди в жалба, че са откраднали автомобила й, марка ^Мерцедес^. В хода на проверката се оказва, че това си е жив опит за застрахователна измама. На такова мнение са и в компанията, от която тя се е опитала да вземе пари за изчезналата кола. Застрахователите откриват пропуснато плащане и отказват да възмездят Запрянова. Тя преглъща горчивия хап и скоро след това си купува нов автомобил, с още по-висока застрахователна стойност.
Десислава тръгва на война срещу свекърва си на 30 август 2005 година, като свиква извънредно общо събрание на акционерите на ^Прайм Асетс Мениджмънт^. Съобщението е публикувано в бр. 71 на Държавен вестник. Дневният ред е от три точки: персонални промени в състава на съвета на директорите; промени в устава на дружеството и организационни въпроси.
През септември същата година Константин Дишлиев е заличен от Съвета на директорите на Изба ^Воденичане^ - Ямбол, а председателският пост е поет от вдовицата му (основен очевидец на неговото убийство в близост до индийския ресторант ^Тадж Махал^).
На следващата година Йорданка Запрянова е изхвърлена и от фирмата ^Елма. Оттам нататък практически взаимоотношенията им са свързани предимно със съдебни спорове.
Най-пресните актуализации в Държавен вестник са от 2007 година, когато са вписани промени за ^Пам - Пропърти^ ЕООД. Целият капитал е прехвърлен на Десислава Дишлиева. През февруари Запрянова е освободена от борда на ^Ванто Трейд Ауто^, а на 9 март името й е заличено и от ^Изба Воденичане^.
След убийството на Йорданка Запрянова в дома й на ул. ^Горски пътник^ 47, медии излизат с версията, че е била заплашвана. Всъщност те са взели за бодигард последния й любовник, който я е придружавал по време на втория разпит в сградата на Националното следствие.
На 24 април 2007 година Йорданка е ликвидирана с 6 куршума. Тя е отворила вратата на своя убиец. Нищо чудно да са се познавали.
Непосредствено след убийството на Константин Дишлиев тогавашният главен секретар на МВР заявява, че е възможно да има връзка с провалена кокаинова сделка. В митническия бюлетин от февруари 2005 година може да се прочете следното съобщение: ^Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщи, че българските служби работят в съвместна операция между няколко европейски държави по спиране на разпространението на наркотици, чието количество може да възлезе между 700 и 900 кг, а стойността им вероятно на около 150 млн. евро. В тази връзка през цялата нощ е имало акция на полицията, НСБОП и сектори ^Наркотици^ в Благоевград и Хасково, добави ген. Борисов. Арестите свършиха, но групата се разраства, първоначално мислехме, че е в две държави, -обясни главният секретар на МВР. - Работим по пет задържани българи в една държава. Говорим за стотици килограми кокаин, стотици хиляди евро, намерени в тях.^
От думите на Бойко Борисов става ясно, че задържаните са били с паспорти на ^българи, които си лежат вкъщи и не знаят, че са им откраднати паспортите^. Става ясно още, че задържаните гравитират около групировката ВИС.
Чак след смъртта си Константин Дишлиев започва да се спряга във връзки със СИК.
Брендо пък е бил човек на Румен Маринов-Нарциса, а оттам и на Георги Илиев.
Разпитан по делото за пране на пари срещу Брендо, бившият съпруг на Йорданка Запрянова - Владимир Дишлиев, потвърждава, че синът му е стартирал като бизнесмен с помощта на своята майка, но твърди, че няма информация откъде впоследствие е получавал пари. Той обяснява още, че Брендо и Константин Дишлиев са били скарани. В същото време Дишлиев -старши признава по време на разпита, че през 2004 година Брендо е превел по негова сметка 2 милиона евро. Той не знаел какъв е произходът на тези пари.
Според адвокатката на Евелин Банев Ина Лулчева парите са били преведени от една фирма, управлявана от Владимир Дишлиев, на друга негова фирма. ^Доказателството^ срещу клиента й било пълномощно от Банев, което даже не било написано собственоръчно от него, а на компютър. Пред съда Евелин Банев заявява, че не се е познавал лично с Владимир Дишлиев. Въпреки аргументите на защитата Софийският апелативен съд приема, че има основание да се смята, че именно Евелин Банев е приел двата милиона евро и уважава искането той да остане в ареста. Съдът приема също така тезата на прокуратурата за участие на Брендо в организирана престъпна група.
В единственото интервю в живота си Константин Дишлиев казва: „Нали народът ни го е казал: Боже, пази ме от приятелите, от враговете сам мога да се пазя. Парил съм се доста пъти.” Съдбата опровергава и него, и Йорданка Запрянова. Тя не е предвидила, че женският чар не влияе, когато става дума за много пари…

Кристи ПЕТРОВА

На 8 ноември излиза от печат нова – втора поред, разтърсваща книга на журналистката Кристи Петрова. Тя се казва „Царете на контрабандата” и е под редакцията на издателство „Слънце”. След грандиозния успех на „Войната на групировките”, която се появи на книжния пазар точно преди година, журналистката от вестник „Политика” отново не изневерява на стила си. В книгата могат да се намерят случки, дела и документи от най-новата ни история, свързани с явления като контрабандата на различни видове стоки, митничари и аферисти. Шинка Манова, Николай Методиев – Пилето, Иван Тодоров – Доктора, Александър Тасев, Георги Георгиев – Пурата, Хани Халил – това са част от героите в „Царете на контрабандата”.
Кристи Петрова е разследващ журналист. Работила е във вестниците „Поглед”, „Стандарт”, „КЕШ” и списанията „Клуб М” и „Тема”. В момента е редактор във вестник „Политика”. Миналата година предизвика скандал, като направи интервю от следствения арест с бившия шеф на „Топлофикация – София” Валентин Димитров.
Тя е единствената журналистка, на която е посветена басня, написана собственоръчно от митничар. През 1999 г. тогавашният директор на Районна митница Пловдив Димитър Толев разпраща до всички митнически учреждения в страната баснята „За какво лае гладно куче”, посветена на Кристи Петрова. Митничари от Пловдив се вдъхновяват и в същия стил пишат контрабасня за своя началник. Двете са публикувани една до друга във вестник „КЕШ”. След този прецедент Димитър Толев е освободен от работа.