Скъпа ще ни излезе тази зима царската туршия, вайкат се по села и градове, където вече виното е превряло, а ракията отлежава
<em>Есенното раздвижване по пазарите и зеленчуковите тържища подсети много хора, че трябва да подготвят зимнина, но късно. Суматохата по борсите около Пловдив в селата Първенец и Плодовитово накара цените на зарзавата да подскочат двойно. Най- скъпо излиза туршията на софиянци и варненци.</em><br /> <br /> За скъпите домати, пипер и патладжани спомогнаха и ранните есенни слани, които в някои райони на Тракия унищожиха на сто процента зеленчуковите градини в Пловдивско и Пазарджишко. Това пък накара търговците да вдигнат цената на зарзавата още повече, типично по български. Лютите чушлета от 3 лв. за кг скочиха на 6 лв., а чушките в най-масовия сезон не паднаха под 2,50, в столицата пиперът се харчи за 3 до 4 лв. за килограм<br /> <br /> Възрастни хора напомнят, че такива летни дъждове и ранни слани през октомври не е имало от 50 години насам. <br /> <br /> Нереална е цената и на карфиола, който стигна рекордните 2,80 лв. за килограм по борсите. Едрите и розови домати заковаха 4,50 лв. за кг, същите зеленчуци се продават в съседна Гърция и Македония за двойно по-ниска цена.<br /> <br /> По селата масово се сече зелето и се вади праз. Рекорд в цените държи зелето, цената му не пада под 60 ст. И стига дори до 90 ст. за килограм. <br /> <br /> Връзката от десет стръка праз пък се търгува от 1,60 лв. до 2,50, а някъде из големите градове и по-скъпо. Морковите са около лев и половина, кервизът също, а глава целина или цвекло стигна рекордните 2,50.<br /> <br /> Скъпа ще ни излезе тази зима царската туршия, вайкат се по села и градове, където вече виното е превряло, а ракията отлежава.<br /> <br /> <br /> <strong>Паулина Боянова</strong><br /> <br type="_moz" />