ИЗПИТАНИЕ ЗА ВОЛЯТА
Всяка година трима на всеки сто българи получават мозъчен удар. Медиците твърдят, че в действителност тази цифра е много по-висока

Инсултът може да се предвиди, твърдят кардиолозите. Симптомите са познати на всеки от нас: внезапно безсилие, силно главоболие, високо кръвно налягане. Болният няма сили дори да вдигне ръката или крака си. В прединсултно състояние човек се придвижва трудно, но това преминава бързо и много малко хора в такова състояние търсят помощта на лекар, защото не приемат симптомите на сериозно.

Има два вида инсулт - исхемичен и хеморагичен. И в двата случая ударът започва с нарушение на кръвообращението в мозъка. В рисковата група попадат хората, които страдат от високо кръвно налягане, атеросклероза и други сериозни сърдечносъдови заболявания.
Мерките, които трябва да се вземат при първите признаци за възникване на инсулт, се знаят от всички хора. Но не всички прибягват към тях, защото са убедени, че ще им се размине. Уви! Понякога и лекият удар може да се окаже с фатален изход.

Затова симптомите трябва да се знаят и помнят:
- силно главоболие;
- умора и слабост;
- схващане и изтръпване на някои части по лицето, ръцете, краката и тялото. Обикновено това се случва след силно вълнение, стрес, страх и силно физическо натоварване;
- световъртеж, слабост в краката (иска ти се по-бързо да седнеш, да полегнеш, да се опреш на някого);
- рязко влошаване на зрението, стъмнява се пред очите, изображенията стават размазани, а в очите избухват искри;
- говорът става забавен, понякога неразбираем.

Тези признаци, заедно или поотделно, могат да се появят както няколко минути преди инсулта, така и едно денонощие преди него.
Понякога човек не губи съзнание, може да чува и вижда всичко, без да може да говори. Инсултът може да връхлети и по време на сън.
Инсултите най-често атакуват тези, които злоупотребяват с алкохола, наркотиците или приемат лекарства безразборно, без да се съобразяват с лекарското предписание: превишават дозата, приемат несъвместими с организма препарати.

МАЛКИТЕ ДОЗИ АЛКОХОЛ НАИСТИНА МОГАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ИНСУЛТА

Това е доказано при многобройни медицински изследвания - малките дози алкохол действат положително в прединсултно състояние. Минимална доза твърд алкохол дори може да предотврати инсулта или да отдалечи времето на удара, с което се дава възможност на лекаря да предприеме бързи мерки.
Умереното приемане на медицински дози алкохол (по 40-50 г, най-добре с малко лед) или чаша сухо червено вино намалява риска от инсулт с 30 процента!
В България, а и в някои други страни алкохолът не се използва за медицински цели. В много други държави обаче вече е въведена такава профилактика. Българските медици смятат, че всеки човек си има своите особености и своя норма за пиене на алкохол и това не може да се коригира според медицинските изисквания. Още повече че в България вече се говори за масов, битов алкохолизъм.

Може ли да се използва алкохолът за профилактика?

Установено е, че за профилактика на българите са напълно достатъчни 12 г алкохол на ден. Ако всеки ден се изпива такова количество твърд алкохол - ракия, водка или конят, рискът от инсулт ще се намали с около 20 процента.
А изпиването на 60 г водка намалява вероятността от мозъчен кръвоизлив с около 50-60 процента. Твърде възможно е в скоро време алкохолът да се продава в аптеките като профилактично средство против инсулти.

И ТОВА Е ВЪЗМОЖНО
Неотдавна в едно предаване по телевизията група бизнесмени разсъждаваха върху възможността да се продава в медицински, капсуловани шишенца по 12 г алкохол. Такава доза да бъде предписвана от лекарите и да се купува от аптеката. Разбира се, смешно е да се мисли, че някой ще купи това шишенце, ще си капне определените капки алкохол в супена лъжица и ще ги оближе против инсулт. Може би и това ще се случи, но едва ли ще е в близките 50 години, например....