ГОДИШНИНА
На 12 октомври Рангел Вълчанов навършва 79 години

• Съпругата на режисьора Яна Пипкова била лудо влюбена в автора на ^Задочни репортажи за България^
• Последвала Джери в чужбина, но той я отрязал заради младата и красива секретарка на Петър Увалиев

Рангел Вълчанов има солидна, макар и банална причина да не долюбва покойния писател-дисидент Георги Марков. Преди близо 40 години двамата влизат в ^интимен двубой^ за жена - Яна Пипкова, видна столична интелектуалка, музикална редакторка в БНТ и щерка на композитора-класик Любомир Пипков.

По това време Яна е омъжена за Вълчанов, а единствената им дъщеричка Ани /бъдещата звезда на театър ^София^/ току-що е проходила. Но тогава Джери е в апогея на славата си. Той е съсценарист на партизанската сага на ^На всеки километър^, близък приятел и душеприказчик на един от шефовете на Шесто управление на ДС Костадин Кюлюмов, ходи на лов със самия Тато и хвърчи из столицата с лъскаво БМВ. Яна Пипкова е привлечена като магнит от бохемския му размах и опасен чар и се завихря шеметна любовна история, коментирана от целия артелит. Разбира се, Рангел Вълчанов последен научава за огромните рога, с които го е окичила половинката му. След бурно обяснение с нея той подава молба за развод. Щерката на композитора е свободна като птичка, Марков също се развежда с втората си съпруга Здравка Лекова. Влюбените възнамеряват да се обвържат официално, но развоят на събитията довежда до неочаквана развръзка.
Авторът на ^Жените на Варшава^ изпада в немилост пред властта и решава да напусне страната за известно време, докато се уталожат страстите около последната му спряна пиеса за Гешев ^Аз бях Той^. Заминава първоначално при брат си Никола в Италия, след това се мести в Англия. След няколко месеца Яна Пипкова също отпътува от България с легална виза, за да се срещнат в Будапеща. Но вместо с любов, Джери я посреща с досада и хладина.
Оказва се, че през това време той се е забъркал в нова сексуална авантюра - с младата и красива спецсекретарка на Петър Увалиев Пени Хейман.
Ето как описва събитията известният унгарски българист Петер Юхас: ^Докато чакахме Яна Пипкова в ^Матяш пинце^, разговаряхме с Джери. След третия ^Бикавер^ той неочаквано ме попита: ^Чувал ли си в България, че работя за някоя тайна служба?^ - ^Не съм чувал, но знам^, отвърнах с обвита във винени пари откровеност. Очите му се втренчиха и дъхът му спря, после се усмихна като стъклар, паднал на леда. - ^Откъде знаеш?^ - ^Джери, и унгарските граници се охраняват от КГБ, като и българските. Каза, че повече не можеш да се върнеш в България.
Затова си поканил тук Яна, за да прекарате няколко приятни дни на спокойствие. Голяма смелост си проявил, минавайки унгарската граница, ама с тази си дързост можеше да отидеш и до България. Защото сме провинции на една и съща империя^...^, пише в мемоарите си Юхас.
Пипкова е сразена от мъка и с подвита опашка се прибира в родината, където в близките няколко години не я чака нищо хубаво. Според една апокрифна версия много искала да роди дете на Марков, но той уж бил стерилен и всички ^напъни на любовта^ в репродуктивна посока се оказали напразни. През 1972г. Яна, за която в един Интернет-форум се твърди, че е била агент на ДС, е привлечена като свидетел по закрития процес срещу автора на ^Задочни репортажи за България^. Пред съда обаче бившата благоверна на маестро Вълчанов се държи мъжки и до последно настоява, че Георги Марков не е имал намерение да бяга от страната и да се включва в антибългарски и антисоциалистически кампания. И тъй като ничия дързост тогава не остава ненаказана, властта я погва.
Уволняват я от работа, не й дават да припари зад граница.
Налага се именитият й баща да поиска лична среща с Тодор Живков, но Първия знае цялата история и предупреждава Пипков да си наляга парцалите и да държи изкъсо щерка си, че иначе лошо. След няколко години митарства и най-вече доказване на добро поведение Яна Пипкова изкупува вината си и най-сетне е върната в БНТ. Оттогава до ден-днешен тя бяга като дявол от тамян от темата ^Георги Марков^. Рангел Вълчанов също се прави на ^ни чул, ни видял^, за да си няма излишни проблеми. През 70-те години той е женен за пореден път, но се залюбва с поетесата Миряна Башева, дъщеря на мистериозно загиналия през 1971г. на Витоша външен министър Иван Башев. Яна Пипкова също се бракува още два пъти, но съдбата прави така, че актрисата Ани Вълчанова да остане единствената й рожба.

Венера ВЕНКОВА

ДОСИЕ
• Рангел Вълчанов е роден през 1928г. в софийското село Кривина. И той като гениалния си колега Методи Андонов е шоп и не се срамува от това. Родителите му са сиромаси. Като бебе бъдещият култов кинаджия живее в обор. На единия му край имало дупка и снеговете спокойно си влизали вътре, разказва щерка му Ани. Майката на режисьора - Кръстана, е неграмотна, а баща му Петър поне можел да смята и затова продавал моркови на Женския пазар в София. Заради беднотията Рангел завършил някакъв техникум с доста лош успех, но и досега си оставал скаран с техниката и по думите на близките му не можел да завърти и един бушон. С такава слаба диплома било абсурд да мисли за хуманитарна специалност. Имал право да кандидатства само в Художествената академия, Консерваторията и ВИТИЗ. И тъй като за първите две се искала солидна подготовка, от немай-къде решил да се пробва за актьор. На приемния изпит кандидатите говорели на висок стил за някой си Станиславски, когото Рангел никога не бил чувал. Освен това бил с цървули и стискал под мишка вързопче с току-що купена печена тиква. Точно преди да му дойде редът, Вълчанов се засрамил от каяфета си и тръгнал да си ходи. Боян Дановски обаче излязъл и наредил на квестора да го върне. Така младият шоп попада в елитното учебно заведение и още с един от първите си филми - ^На малкия остров^, влиза в остър конфликт с цензурата заради ^неправилния образ на комунистите^ в него.
• Преди да се ожени за Яна Пипкова, режисьорът има зад гърба си един ранен брак. Майка на музиковедката е швейцарката Роза Неф, с която Любомир Пипков се запознава, докато учи в Париж. Единствената щерка на Рангел и Яна - 37-годишната Ани Вълчанова, става актриса напук на майка си и швейцарската си баба. Баща й обаче е твърдо зад гърба й и много напира да я снима в своите филми. Любимият й негов филм е ^Лачените обувки на незнайния воин^, чиито снимки в село Григорево озорили целия екип. Ани е задомена за сина на мастития скулптор Величко Минеков - Велислав Минеков, който е избрал бащината професия. Артдвойката се радва на наследник Велян. Още като студентка четвърти курс във ВИТИЗ щерката на маестро Вълчанов печели конкурс в театър ^София^, където е на щат и досега. Тя говори с огорчение за последните дни на дядо си Любомир Пипков, който заради чистка в Консерваторията, наредена от ЦК, е пенсиониран през 1974-та, няколко месеца преди да навърши 70 години. От огорчение прочутият композитор получава инсулт и умира. Клюката гласи, че Пипков е станал жертва на личната мъст на Тато, който не могъл да преглътне любовната история на щерка му с ^изменника^ Георги Марков.