ЗДРАВЕ В ЛЕГЛОТО
Много често нарушението на съня е един от първите признаци за проблеми със здравето. И обратно - здравите хора спят дълбоко, непрекъснато и се събуждат бодри и свежи. Затова понякога е достатъчно да се нормализира сънят, за да се решат здравословни проблеми. Днес ще ви разкажем за правилата на здравия сън.

ЛЕГЛОТО: НЕ НА ПУХЕНИТЕ ЗАВИВКИ!
Според някои специалисти най-добре е да се спи на твърда, равна повърхност. Върху меките пухени дюшеци тялото неизбежно се огъва, а това предизвиква нарушение на кръвоснабдяването на гръбначния мозък и на вътрешните органи, които се оказват притиснати. Често това води до прищипване на нервни окончания, което е неблагоприятно за всяка част от тялото, на първо място - за гръбначния стълб. Ненапразно лекарите препоръчват на болните от радикулит да спят на твърдо легло. За здравия човек изборът на легло е строго индивидуален - най-важното условие е да се чувства удобно в него.
Не е излишно обаче да напомним, че е вредно да се спи постоянно на разтегателно легло, на пружини и пухени дюшеци. Не е добре да се ползва и матрак от поролон, защото той поглъща биоенергията.

“ПРАВИЛНАТА” ВЪЗГЛАВНИЦА ТРЯБВА ДА Е ТВЪРДА
Йогите препоръчват на здравите хора да спят без обичайните меки възглавници. Най-добра е тънката твърда възглавничка. Тя поддържа в нормално състояние шийния отдел на гръбнака, не спира мозъчното кръвообращение, помага за нормализирането на вътречерепното налягане и даже пречи на преждевременното образуване на бръчки по лицето и шията. Болните от сърдечносъдова недостатъчност и от бронхиална астма да не се отказват от възглавница. В периодите на обостряне на заболяването се препоръчва да използват даже две-три възглавници, но е добре да бъдат по-твърди.

КОЛКО ВРЕМЕ Е ДОБРЕ ДА СПИМ?
Нашият сън се дели на цикли, всеки от които се състои от фаза на “бърз” и фаза на “бавен” сън с различна дълбочина. Продъжителността на биологичните цикли е относително постоянна величина за всеки човек. Обикновено те продължават от 60 до 90 минути. Забелязано е, че колкото е по-здрав човек, толкова по-къс е цикълът. Смята се, че за пълна почивка са напълно достатъчни 4 биологични цикъла. Точно толкова спят много от дълголетниците. Опитайте се да определите продължителността на вашия цикъл. След като се събудите, погледнете часовника. Много важно е да не прекъсвате съня по време на биологичния цикъл. Забелязвали ли сте как понякога дълго не можете да дойдете на себе си след внезапно събуждане, например от будилника? Затова се научете да ставате според вътрешния си часовник.

СТАВАЙТЕ ПО-РАНО!
Йогите препоръчват да се ляга преди полунощ, а още по-добре - не по-късно от 22-23 часа. Смята се, че сънят преди полунощ е най-полезен, макар че много хора се чувстват добре и спейки от 1 до 5 сутринта или от 2 до 6.
Специалистите настоятелно съветват любителите на дългия сън да не се залежават в леглото. Щом се събудите, усмихнете се, протегнете се с удоволствие, отметнете завивката и ставайте. Опитайте се да ставате рано сутринта, например в 5 часа. Така ще ви се отвори още много ценно време - за гимнастика, за оздравителни процедури, за четене. Разбира се, през първите 5-7 дни ще ви се спи, но организмът бързо свиква с новия режим, още повече че той е напълно физиологичен - да се ляга рано и да се става призори. Помислете кое е по-важно за вас: доброто здраве или гледането на късните програми по телевизията. Изборът е очевиден.
Както виждате, правилата на добрия сън са прости и не трябва да се игнорират, защото става въпрос за нашето здраве и за душевното ни равновесие.

МЛЯКОТО ВЪЗДЕЙСТВА И НА ПСИХИКАТА
Млякото сякаш потапя човек в полузабравените усещания от ранното детство, когато шишето с млекце е олицетворение на покой и уют. За през нощта се препоръчва и старото народно средство - чай от лайка. Тя ненапразно заема първо място сред успокояващите билки. Лайката има лек сънотворен ефект и служи като идеален натурален релаксант за тялото и за душата.
Към топлото мляко и билковия чай може да се добави малко мед. Успокояващ е и бананът, който съдържа магнезий - вещество, отпускащо мускулите.

МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ
От гледна точка на биоенерготерапевта в идеалния случай леглото трябва да бъде от небоядисани дъски от естествено дърво. Може да се постави лист шперплат върху пружината и отгоре да се сложи матракът.
На мястото, където е леглото, не трябва да има геопатогенни зони. Ако стаята не позволява то да се премести другаде, матракът може да се облепи от долната страна със станиол.
Специалистите по биоенергетика съветват да се спи по меридиана, тоест с глава на север. В това положение по време на сън се нормализира биополето на човек, което е особено важно за неуравновесените хора. И още един съвет - най-добре е човек да спи сам. Така организмът истински си почива. Не дръжте в спалнята цветя и други стайни растения.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Избягвайте нощните течения, те могат да станат причина за простуда, а и пречат на нормалния сън. По-полезно е, разбира се, да се спи при ниска температура на въздуха, като завивката трябва да бъде топла. Не забравяйте да отворите малкото прозорче за през нощта или да проветрите добре стаята преди лягане.
Добре е по време на сън да сте облечени с колкото може по-малко дрехи. Пижамата да бъде свободна и само от естествени тъкани.
Не спете по корем! Най-доброто положение е настрани, като се преобръщате няколко пъти от едната на другата страна, за да не претоварвате бъбреците, сърцето и другите органи.

Една страница на д-р Бончо Бонев, невролог, психотерапевт и иглотерапевт, консултант на в. “Доктор”