Нацията ни е отровена, но нито едно правителство не иска да върне надзора над нитратите в храните
<em>Пиша ви по повод това, че започнахте много хубава рубрика за отровните храни, с които се тъпчем и които ни причиняват болести. Аз съм от старото поколение и помня, че навремето в училище ни казваха, че доматите, за разлика от краставиците, не поемат нитрати. И затова години наред на масата за хранене слагах по една огромна купа със салата от домати. Сега, когато прочетох във в. &ldquo;Доктор&rdquo;, че и доматите могат да се окажат отровни, ми стана страшно. Помислих си, че диабетът, тиреотоксикозата и тахикардията, от които страдам, може и да са от това. Моля ви, попитайте вашите специалисти, нека кажат нещо повече за проблема.<br /> </em><br /> <br /> За отговор на така поставените въпроси потърсихме може би единствената в страната експертка, акредитирана да проверява храните за нитрати, инж. Лазарина Герова. Тя е и дипломиран експерт по безопасност на храните.<br /> <br /> <strong>- Как ще отговорите на въпросите на нашата читателка, г-жо Герова?</strong><br /> - Да, напълно реална е заплахата от това хората да консумират отровени плодове и зеленчуци. Сега сме в сезона, когато сергиите на пазара преливат от плодове и зеленчуци, но кой да ни каже какво точно купуваме? Радваме се на това изобилие, купуваме и си мислим, че зареждаме организма си с витамини.<br /> <br /> <strong>- А не е ли така?</strong><br /> - Разбира се, че не е така. От години алармирам и съответните институции, и обществото, че нитратите са много опасни, но кой да ме чуе. А с тях са замърсени не само плодовете и зеленчуците, но и водите и земята. А какво се получава? След като отмениха контрола за нитратите, се започна една активна вестникарска компания за това, че нитратите били много полезни. Имаше дори професори, които заявяваха, че изяждат по няколко грама нитрати на ден и се чувстват отлично. Е, как да не им повярват хората? А това е абсолютно невярно, безумие някакво. Както вече казах в предишна публикация, се обърнах към Световната здравна организация чрез проф. Черноземски. Намерих координатите на експерти от Центъра за изследване на рака в град Лион, Франция. <br /> <br /> Те бяха много експедитивни - веднага ми отговориха. А моят въпрос беше като въпроса на вашата читателка: Могат ли да разболеят нитратите? Отговорът дойде много бързо - има два риска при продължително консумиране на храни с нитрати. Единият от тях е развитието на една сериозна болест - метхемоглобинемия. Казано на по-прост език, това значи токсично отравяне. Ефектът от него се проявява почти веднага след като се консумират продуктите. Дължи се на факта, че нитратите са едни от най-мощните оксиданти в химията.<br /> <br /> <strong>- Тоест? </strong> <br /> - Когато трябва да се осъществи оксидантна реакция, се използва само азотната киселина. А нитратите са нейният киселинен остатък. Когато те попаднат в стомаха в дози, които са над допустимите, създават кисела реакция. В резултат на тази реакция натратите се превръщат в нитрити и <br /> <br /> <u>блокират желязото в хемоглобина </u><br /> <br /> Тоест, превръщат го в метхемоглобин и по този начин той става неспособен да пренася кислорода до клетките. Последствията са кислороден глад на организма - човекът диша, но кислородът не достига до клетките. Ето, точно това въздействие на нитратите върху организма беше скрито от хората. <br /> <br /> <strong>- А нещо конкретно можете ли да кажете?</strong><br /> - Имаше няколко случая с бебета, на които им е давана вода с високо съдържание на нитрати. Те изведнъж изпадат в много тежко състояние, посиняват, а някои от тях са починали, преди да се открие откъде точно идва проблемът.<br /> <strong><br /> - Кой е вторият риск, който са посочили учените от Лион?</strong><br /> - Вторият риск е канцерогенният ефект. При продължително консумиране на продукти с над безопасното съдържание на нитрати в тях възниква рак на стомашно-чревния тракт. Освен това, тъй като нитратите създават силно кисела реакция в стомаха и предизвикват оксидантна реакция, те разрушават бактериалната флора на стомаха, а тя е важна, защото участва в усвояването на хранителните вещества. По този начин се нарушава балансът между полезните и вредните бактерии, а оттам възникват проблеми и при самия процес на хранене. Необходимите хранителни вещества не достигат до клетките - човекът се храни, а клетките гладуват. <br /> <br /> Тоест <br /> <br /> <u>появява се клетъчен глад <br /> </u><br /> Всички неинфекциозни заболявания, като рак, диабет, наднормено тегло, инсулти и инфаркти, са точно в резултат на тези процеси - гладуване на клетките.<br /> <br /> <strong>- В крайна сметка какво ще кажете на нашата разтревожена читателка? </strong><br /> - Че има за какво да се тревожи. В писмото, което получих от Световната здравна организация в отговор на мои запитвания, нитратите се определят като най-големия замърсител на храните, водите и земята. А както е известно, киселата почва престава да ражда. А нитратите във водата действат директно на организма като отрова. С няколко думи - опасно е да се пие вода, която съдържа нитрати, опасно е да се консумират плодове и зеленчуци с нитрати, но най-страшното е, че няма кой да ни каже какво точно ядем и пием, защото в България няма контрол на плодовете и зеленчуците. Нацията ни е отровена, но нито едно правителство не иска да върне надзора над нитратите в храните.<br /> <br /> <br /> <br /> <strong>Милена ВАСИЛЕВА </strong><br />