Кърменето е най-добрата превенция на наднорменото тегло
<em>&nbsp;Д-р Елена Лазарова e педиатър и детски гастроентеролог. Тя изнесе нови данни за нарастването на наднорменото тегло и затлъстяването в детска възраст и обясни защо кърменето е превенция на този проблем, който води след себе си тежки социалнозначими заболявания.</em><br /> <br /> <strong>- Д-р Лазарова, какво е нивото на наднорменото тегло при децата и до какво води то?</strong><br /> - Особено тревожна е появата на наднормено тегло и затлъстяване в детската възраст. Със затлъстяване са около 16 милиона деца в Европа, което прави 22% от децата между 4 и 18 години. По статистика на Световната здравна организация от 2012 г. рискът дете с наднормено тегло да остане със затлъстяване и като възрастен се увеличава. При деца над 6 години рискът е 50%, при тийнейджърите стига до 70-80%. Затлъстяването в детска възраст е опасно, защото носи риск от захарен диабет втори тип, атеросклероза, стеатозен хепатит (който започва в детска възраст и може да прерасне в чернодробна цироза при възрастните), бронхиална астма. <br /> <br /> Проучване на СЗО за затлъстяването на деца между 11 и 13 години в 30 европейски страни показа увеличаване с 5%. В Малта децата със затлъстяване са 30%, в Италия &ndash; 28%, в България - 20%. Дълги години САЩ беше модел за хранене в детска възраст, но за съжаление и там процентът на наднормено тегло при децата е твърде висок &ndash; 32%. Ако в следващите години темпът на нарастване на затлъстяването продължи така, то през 2030 г. над 86,3% от американското население ще бъде с наднормено тегло и затлъстяване, което е ужасяващ факт. Всяко второ дете има проблем с наднормено тегло.<br /> <br /> <strong>- Кои са рисковите фактори за наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст?</strong><br /> - Ако майката е със затлъстяване, то рискът за поколението се увеличава трикратно. Ето защо бременните жени трябва да се хранят изключително правилно. Раждането на дете както с високо, така и с ниско тегло, води до предразположение за наднормено тегло. За доносените бебета с тегло над 4 кг рискът за затлъстяване в детска възраст се увеличава двукратно. Родените под 2000 грама и с последващо прехранване в детска възраст имат също два пъти по-висок риск от наднормено тегло в тийнейджърска възраст. При бебетата, които не могат да бъдат кърмени, а са хранени с адаптирани формули, рискът от наднормено тегло и затлъстяване скача почти до 30%. Злоупотребата с висококалорийни храни и енергийни напитки също е фактор за затлъстяване. Важно е родителите да контролират порциите на един прием на храна. Приемът на големи количества, неадекватни за възрастта, предразполага към затлъстяване. Родителите дават многократно междинни закуски и това също може да се окаже причина за наднормено тегло. <br /> <br /> <u>Високият прием на белтъци е от&nbsp;най-рисковите</u><br /> <br /> Той променя метаболизма и голяма част от тези белтъци се трансформират в мазнини, увеличава се броят на мастните клетки и настъпва хиперцелуларният тип затлъстяване, което е високорисково за тежки заболявания. <br /> <br /> <strong>- Каква е превенцията на чернодробната стеатоза в ранна възраст?</strong><br /> - Чернодробната стеатоза е сериозен проблем в последните 10 години в България. Обикновено се наблюдава у деца над 13-годишна възраст със затлъстяване &ndash; бодимас индекс над 30 (съотношение тегло &ndash; ръст). Те имат инсулинова резистентност, т.е. клетките стават нечувствителни към действието на инсулина, в резултат на което голяма част от липидите се отлагат в чернодробната тъкан и я увреждат, докато се стигне до чернодробна цироза. Превенцията е регулиране на теглото чрез начина на хранене &ndash; ограничават се твърдите животински мазнини и се консумират много плодове и зеленчуци. Важно е да се увеличи приемът в детска възраст на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата и особено в сьомгата. Може да се използва и българското рибено масло. Омега-з предотвратява натрупването на липидите в черния дроб. <br /> <strong><br /> - Каква е ролята на кърменето за детското здраве?</strong><br /> - Още през 1869 г. първият създател на заместителите на майчината кърма д-р Анри Нестле казва: &bdquo;През първите месеци майчиното мляко винаги ще бъде най-естествената храна за бебето и всяка майка, която има възможност, трябва сама да кърми децата си.&rdquo; През 2013 г. Световната здравна организация отново апелира майките да кърмят децата си, защото няма по-добър начин за задоволяване потребностите на детския организъм. Съставът на майчината кърма се е формирал в хилядолетното развитие на човека така, че да отговаря напълно на физиологичните особености на детския организъм. Кърмачето се ражда с незряла храносмилателна и отделителна система и е нужно време да добият своята морфологична зрялост. Със своя балансиран състав <br /> <br /> <u>майчината кърма се усвоява на 100%</u><br /> <br /> Нивото на белтъка в майчината кърма &ndash; 1,2 грама на 100 мл кърма, е съобразено с особеностите на детския организъм. Тези белтъци &ndash; лизозим, лактоферим, са видово специфични за човека и са много лесно усвоими. Кърмата осигурява имунна защита, тъй като съдържа специфични имуноглобулини. Тя идеално предпазва от различни инфекции &ndash; чревни, респираторни, вирусни, бактериални. Майчината кръма е идеална превенция и от алергии към протеините на кравето мляко. <br /> <br /> Доказано е, че майчината кърма единствена съдържа естествени пребиотици и пробиотици. Пребиотиците са захариди &ndash; монозахариди, олигозахариди, които са в изключително високо количество в кърмата &ndash; до 10 грама на 100 мл. Те са несмилаеми и стигайки до дебелото черво, имат особената функция да подпомагат развитието на бифидобактерии, които предпазват от гнилостни процеси в червата. Пробиотиците са полезни живи организми, използвани за профилактика и лечение на различни заболявания. В кърмата има високо съдържание на лактобацили &ndash; ройтери. Майчината кърма е образец за производството на всички пробиотични смеси, които са на пазара. <br /> <br /> <u>Единственият въглехидрат в майчината кърма е лактозата, </u><br /> <br /> която се усвоява напълно. Ето защо няма никакъв риск от наднормено тегло, когато детето се храни естествено &ndash; само с кърма. <br /> Чрез кърменето се прави профилактика и на значими социални заболявания &ndash; алергии, бронхиална астма, захарен диабет &ndash; първи тип (инсулинозависим). Кърмата е превенция и на някои нарушения в липидната обмяна &ndash; намалява риска от настъпването на хиперхолестеролемии, които в по-голяма възраст са фактор за настъпването на атеросклероза. <br /> <strong><br /> - Защо рискът от затлъстяване е значително по-голям при кърмачета, които се хранят с адаптирани формули?</strong><br /> - Адаптираните формули не повтарят и не са пълни заместители на майчиното мляко. Нивото на белтък в адаптираните млека е малко по-високо, отколкото в майчината кърма. Допълнително са прибавени някои аминокиселини. Майките приготвят млякото с малко по-голямо количество суха субстанция, отколкото е указано на опаковката, в стремежа си децата им да имат по-бърз темп на наддаване на тегло. Това засилва риска от прехранване и затлъстяване още в детска възраст. <br /> <br /> <strong>- Какви са нормите за количеството храна при децата?</strong><br /> - Ако на 12 месеца детето трябва да поема средно 800 калории дневно, на 3-годишна възраст трябва да са до 1200 калории. Особено да се внимава с консумацията на хляб и хлебни продукти. Необходимото количество за деца до 1 годинка е 30-40 грама дневно, а на 3 годинки е не повече от 60 грама дневно. Същото се отнася и за месото. До 1 г. количеството на месото трябва да е 15-30 грама дневно, а до 3 г. &ndash; не повече от 50 грама. Нормата е 1 грам на килограм тегло. <br /> <br /> Желателно е децата да не поемат от бързоразграждащите се въглехидрати &ndash; кристалната захар и всички продукти, приготвени с нея. По-добре е въглехидратите да се набавят от плодове, зеленчуци и зърнени храни. Децата ще се хранят правилно, ако родителите ги научат. Трябва да се предлагат адекватни порции храна, да се следи и за добра двигателна активност, да се ограничава гледането на телевизия и седенето пред компютър. Така ще се избегне обездвижването на децата, което е основен фактор за наднормено тегло и затлъстяване. <br /> <br /> <br /> <strong>Мара КАЛЧЕВА</strong><br />