Д-р Бениш от Парламентарната комисия по здравеопазване ми каза: „Е, не ти ли е ясно, че няма да върнем контрола над нитратите!” Зад това стоят големи интереси
<em>Инж. Лазарина Герова е от последните мохикани, които все още не са се отказали да воюват срещу &bdquo;вятърните мелници&rdquo; на властта. Тя е дипломиран експерт по безопасност на храните, акредитирана е да проверява за отрови всичките плодове и зеленчуци, които консумираме. Близо 20 години прави анализи за съдържанието на нитрати в тях и с всеки изминал ден констатира с тревога колко по-сериозна става заплахата за българите, които пълнят торбите от зеленчуковите пазари и магазини. Поводът да я потърсим за този разговор са появилите се в последно време съобщения за деца, които изпадат в тежко състояние след консумация на прясно изцедени зеленчукови сокове.<br /> </em><br /> <strong>- Инж. Герова, категорична сте &ndash; българите буквално се тровят с пролетните и летните плодове и зеленчуци, какво имате предвид?</strong><br /> - В България отдавна няма ефективен контрол за проверка на нитратите. Днес никой не може да каже какво точно съдържат плодовете и зеленчуците, които слагаме на масата си, уж за да заредим организма си с витамини. И въобще не си задаваме въпроса какво всъщност консумираме &ndash; витамини или отрова.<br /> <br /> Ще бъда конкретна, защото става въпрос за здравето на българина. Вярно е, в момента изобилието на пазара е голямо, хората купуват. Оказва се, че тези продукти бъкат от нитрати. А съдържанието им в пресните лук и чесън, както и в краставиците, надвишава от 4 до 5 пъти допустимите норми, което е жива отрова.<br /> <br /> <strong>- Как така жива отрова?</strong><br /> - Според Световната здравна организация допустимите норми за нитрати в плодовете и зеленчуците са 50 мг за бебета и 250 мг на килограм храна за възрастни. Европейската комисия обаче, на която се кланят нашите институции и държавници, е поставила други норми за България &ndash; 4500 мг на килограм. Е, това не е ли жива отрова за организма?... Затова българският народ е не само болен, а с всеки изминал ден той става все по-болен&hellip; <br /> <br /> <strong>- Но нали има лаборатории, има и Агенция по безопасност на храните, чието задължение е да следят този процес?</strong><br /> - Кой твърди подобно нещо? В България няма ефективен контрол за следене на нитратите. Нещо още по-страшно. &bdquo;Уважавани&rdquo; медии се опитват да убедят българина, че, цитирам: &bdquo;Нитратите понижават кръвното налягане!&rdquo; Най-вероятно заради лекарството, което се произвежда от нитрати и нитрити. Аз обаче ще кажа &ndash; това прехвалено &bdquo;лекарство&rdquo; може само да ни отрови бавно и сигурно, да ни причини рак или диабет и да докара до умствена изостаналост децата ни.<br /> <br /> <strong>- Нищо не казвате за Агенцията по безопасност на храните? </strong> <br /> - Според мен Агенцията по безопасност на храните беше създадена от правителството на Бойко Борисов, за да събира глоби по несъществени признаци, за да си разпределят определени хора бонуси. А след отмяната на контрола върху нитратите през 1999 г. съм писала до всички правителства. Уви, глас в пустиня...<br /> <br /> <strong>- Кое правителство отмени контрола?</strong><br /> - Правителството на Иван Костов го отмени този контрол. Даже създадоха и такъв Закон за храните, който <br /> <u><br /> да не може да налага контрол </u><br /> <br /> Законът е написан така: единият параграф изисква безопасни храни, другият го отменя. Аз съм се обръщала и към парламента с изложение и с факти. Предоставяла съм и прецизна информация кое точно трябва да се промени в закона, за да започне контролът. Но нито едно правителство не чува. Само един от зам.- министрите ми каза откровено: &bdquo;Г-жо Герова, ако върнем контрола, какво ще кажат фирмите?&rdquo; Т.е. някой има интерес това да не се случи! И защо лекарите, които се борят за нашето здраве, не вземат да лобират за въвеждането на контрол? Точно лекарка беше шеф на Парламентарната комисия по здравеопазване &ndash; д-р Бениш, която ми казваше: &bdquo;Е, не ти ли е ясно, че няма да върнем контрола!&rdquo; Министър по това време беше г-н Бояджиев. <br /> <br /> Докато хората не осъзнаят, че здравословните им проблеми основно са от занемарения контрол на замърсителите на храните, проблемът няма да се реши. Единственият изход е хората да се надигнат по същия начин, както започнаха да протестират по площадите срещу сметките за тока. Докато гражданското ни общество не се надигне в защита на чистите храни, ще продължат да си отиват и малки деца от тежки болести &ndash; диабет, онкологични заболявания, затлъстяване, аутизъм...<br /> <br /> <strong>- Вие свързвате високата заболеваемост в България и челното ни място във всички черни класации по отношение на рака, диабета, високото кръвно налягане, затлъстяването директно с високото съдържание на нитрати в плодовете и зеленчуците, които консумираме &ndash; така ли?</strong><br /> - Точно това е проблемът! Българите са болни, защото ядат отровни храни. Ако искаме да се намалят разходите за здравеопазване и да бъде здрава нацията ни, трябва да се въведе отново контролът върху нитратите. И мога да ви посоча един, на пръв поглед, абсурден факт. Поддържам връзки с търговците на борсата и един от тях ми разказа: &bdquo;Ти знаеш ли, че мой приятел отиде да работи в Швейцария. Поискал гражданство и те му отказали. И защо? Казали му: &bdquo;При вас ядете много замърсени продукти и тук ще ни създадете много проблеми в здравеопазването&rdquo;.<br /> <br /> <strong>- В какъв смисъл?</strong><br /> - В смисъл, че ще са му нужни много и най-различни по вид лечения. Т.е. всички знаят проблемите, у нас &ndash; също. Излиза обаче, че <br /> парите са всичко <br /> <br /> <u>и никой не иска да се ангажира с проблема.</u><br /> <br /> <strong>- В този смисъл не са ли вече и почвите в България замърсени?</strong><br /> - Замърсени са, разбира се. И то сериозно. За да се реши обаче проблемът с почвите, които са замърсени, които са вкиселени и стават все по-неплодородни, всъщност трябва да се промени храненето на растенията. Азотът да се внася не чрез нитрата, а чрез другия вид тор &ndash; карбамид. А го произвеждаше заводът във Враца, който беше закрит - навярно също неслучайно. <br /> <br /> <strong>- Можем ли по някакви външни белези да различим например продуктите с високо съдържание на нитрати? Според вас, трябва ли да се откажем напълно от плодовете и зеленчуците?</strong><br /> - Малко е трудно да се разбере съдържанието на нитрати по външни белези. Първо, плодовете, които са на по-високо по дърветата, са по-чисти. Трябва повече от тях да консумираме. И другият начин е, вместо салати и спанак, да се консумират кълнове. Те съдържат абсолютно всички полезни вещества, както и изключително много енергия &ndash; важен фактор в процеса на храненето. Т.е. за компенсиране на замърсяванията да се намали консумирането на кореноплодни и рискови продукти - тиквички, които сега са на пазара, моркови... Тъй като не можем да ги изключим напълно от менюто си, поне да намалим дозата им и да увеличим кълновете. <br /> <br /> Но не тези кълнове, които ги продават навън с 10 см стебло. Това вече не е кълн, това е растение, което има също отрицателни ефекти върху здравето. Кълнове са тези, които са достигнали само до 1-2 мм. Да се консумират повече и пчелните продукти. При тях няма риск от замърсяване. Орехите, бадемите и лешниците също са добър вариант. Но не обелени и стояли дълго време по витрините на магазините. Тогава в тях се развиват при подходяща температура и влага микотоксини. Онзи горчив вкус при печените ядки, който сте усещали понякога, показва точно наличие на такива микотоксини. От тях няма отърваване, когато вече са се появили. <br /> <br /> <strong>- От всичко това следва ли, че е по-добре да търсим вносните плодове и зеленчуци?</strong><br /> - Които са сертифицирани &ndash; да. Огледайте опаковките внимателно и вижте какво е посочено на тях, включително и съдържанието им на нитрати. Биопродуктите, които се продават, също трябва да имат документ, който да доказва нивото на нитрати в тях, защото и там рискът от високо съдържание на нитрати е реален. <br /> <br /> <br /> <strong>Тодорка НИКОЛОВА, Милена ВАСИЛЕВА</strong><br />