ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ
Не позволявайте на организма си да ръждясва, казва световноизвестната певица

На 31 юли тази година световноизвестната певица и актриса Едита Пиеха отбеляза своя юбилей с тричасов солов концерт в “Октомврийската” зала в Санкт Петербург. Певицата не скри възрастта си - даже на афиша е изписана с големи букви цифрата 70. И защо да я крие, когато Дита (така я наричат приятелите и феновете й) изглежда изумително, намира се в прекрасна вокална форма, излъчва енергия, красота и сила. Своята тайна за жизнеността и творческото си дълголетие тя разкрива в ексклузивно интервю за читателите на вестник “Доктор”.

- Госпожо Пиеха, изглеждате изумително!
- Знаете ли как отговарям на такива комплименти? Сама си знам! За да изглежда добре, човек трябва сам да знае как да го постигне. Всичко, което е трудно, всъщност е много просто! И съвсем не значи, че трябва да имаш много пари и да ги харчиш по разни шарлатани, които в най-добрия случай ще ти “надуят” устните или ще ти опънат бузите. Не си струва да се занимавате с това. По-добре правете това, което е просто. А това, което е просто, е написано в много книги за поддържане на лицето и тялото.
- Нима наистина навършихте 70! Интересно, вие самата на каква възраст се усещате?
- В навечерието на юбилея мои приятели, почитатели, журналисти ме замъчиха с въпроса: “Едита, на колко години сте всъщност? И защо с годините ставате все по-хубава?” Благодаря, старая се. Неотдавна си направих пълни изследвания в една от най-добрите клиники в Израел, на брега на Мъртво море. Поглеждайки в картона ми, главният лекар внимателно ме погледна и възкликна: “Не може да бъде! Наистина ли сте родена през 1937 година? Това е чудовищна грешка! Според данните от изследването вие сте максимум на 40!” Значи организмът ми изостава от рождените данни.
- Винаги сте доброжелателна, усмихната...
- Животът ми беше труден, но аз винаги съм била оптимистка. И умеех да се усмихвам - даже на чужди хора. Умеех да се радвам, никога не приемах успехите като нещо, което ми се полага. Именно това е еликсирът на младостта, който не позволява на организма да “ръждясва”, да дебелее. Впрочем сега съм качила няколко килограма (любимото ми тегло е 75 кг при ръст 175 см), но покрай грижите за организиране на юбилея не намерих време да отслабна.
- Каква е вашата рецепта за отслабване?
- Много проста - всеки ден осем километра пеш! Ще си отдъхна малко от тържествата и започвам да отслабвам...
- Как поддържате забележителната си форма?
- В края на живота си Рокфелер е казал: “Аз съм много богат, но любов и здраве не мога да си купя с пари.” Запомнила съм тези думи. Затова всяка сутрин ходя в гората, за да поддържам здравето си. Разхождам се в компанията на моите верни кучета, с моите приятели и охранители. За мен е много важно, когато се събудя сутрин, да знам, че съм здрава. Прекрасно разбирам, че ако искам да живея още, трябва да ходя, а не да лежа. Денят трябва да започва с разходка - тогава ще бъде ползотворен. Ходя минимум по 6 километра, а при хубаво време - 8. След това се обливам с 6-10 кофи студена вода. Вечер не гледам телевизия с нейните ужаси и криминални новини - предпочитам да почета хубава книжка. Обичам мемоарната литература.
- Веднъж на шега се нарекохте Васа Железнова. А Васа можеш да я видиш в кухнята с престилка до котлона...
- През есента започнах ремонт, реших да обновя, да почистя дома си. Известно време при мен работеха майстори по ремонта. Аз се отнасям към всички хора с добро, а към човек, престъпил прага на дома ми - двойно по-добре. Така че сериозно разглезих работниците - всеки ден ги гощавах с торта. От тези красивите, с бита сметана.
- Eдита, в последно време зачестиха кражбите в домовете на известни личности, за които се предполага, че са много богати. Случвал ли ви се е подобен инцидент?
- А как иначе (усмихва се). Макар че, като мине малко време, започваш да си спомняш за това с ирония. Бяхме млади, безгрижни, всички проблеми приемахме с лекота... Веднъж със Сан Санич Броневицки, моят първи и най-любим мъж, мой продуцент, ръководител на ансамбъл “Дружба”, се връщахме от гастрол в квартирата си в Купчина. Видяхме, че макар със заключена врата домът ни е обран. Повикахме милиция, започнаха да правят опис на откраднатите вещи и аз изведнъж си спомних, че коженото палто, което бяха взели, има един особен белег, който ще им помогне - скъсана е една от закопчалките. Много скоро шубата беше намерена в един оказион, а по-късно - и човекът, който я е оставил там. Оказа се, че това е нашият водопроводен техник, който е направил дубликат на ключовете ни.
- Вие можете много хубаво да свирите с уста. Понякога даже по време на концерти правите истинско шоу с това свирене! А знаете ли, че учените твърдят, че свиренето, както и пеенето, влияе благотворно на организма, сваля стреса, помага на работата на белите дробове?
- Съгласна съм с учените. Пея и особено свиря от изблик на чувства. Свиря като птица, когато ми е хубаво на душата. Началото на тази история е далече назад, когато още бях в Полша. Бях деветгодишна, връщах се от училище и изведнъж чух пронизително свирене. Откъде, защо? Току-що беше свършила войната, не се стрясках повече от пронизителните сирени за въздушна тревога. Най-после беше настъпила тишина и спокойствие. И изведнъж... Погледнах настрани и видях момченца върху покрива на една къща, които гонеха гълъби. Беше толкова красиво, че аз захвърлих всичко и се качих при тях. От покрива се откриваше удивителна гледка - планина, чисто синьо небе и ято излитащи нагоре гълъби. За пръв път в живота си тогава въздъхнах дълбоко, засмях се радостно и... засвирих. Върнах се вкъщи и показах на мама как свиря, подражавайки на момчетата - с пръсти в устата. Мама се засмя и каза: “Ей, момиче, ще просвириш живота си!” и че момичетата свирят по друг начин, без пръсти. Аз и така се научих!
- С какви ястия посрещате своите гости?
- Обожавам червена риба със соев сос. Хляб използвам само за сухари, купувам такъв с трици. Пека го на фурничка, сухарите стават хрупкави и апетитни. Обичайната ми закуска е сухари с масло и мед.
- Много жени ви подражават, опитвайки се да приличат поне малко на своята кралица на песните и красотата Едита Пиеха. Какъв е вашият начин на живот?
- Бих го нарекла метод на подтикването. Гледам се в огледалото и си казвам: “Защо да не си направя по-висока прическа, да си подчертая очите.” Опитвам и виждам - Заприличала съм на Джина Лолобриджида! Слушам съветите на гримьорите по време на снимки: тук ще слагате малко руж, за да изглежда лицето по-слабо, по този начин ще подчертавате устните... Жената трябва да бъде скулптор на своя образ, да го коригира и да не се обижда на забележките, а да ги използва в своя полза. Благодарна съм на всичките си критици. Най-строгият от тях беше първият ми мъж Броневицки.
- Внукът ви Стас Пиеха след успеха в телевизионното предаване “Фабрика за звезди” стана популярно лице. Всички обърнахме внимание на това, че момчето освен много талантливо е и много атлетично, спортен тип...
- Стас израсна при мен, защото майка му, Илона Броневицка, беше много заета с гастроли. Аз настоявах да го кръстят Стас и да носи фамилията Пиеха. Така се казваше баща ми, който умря, когато бях на 4 годинки. Радвам се, че Стас не посрами фамилията. Той наистина има блестяща сценична външност. А атлетичната си фигура дължи на много труд. По природа е с дребни кости, затова вдига гири и практикува различни спортове. Това е хубаво. Радвам се, че заприлича на мъж, а не на някакво момченце. Сега е някъде из страната на гастрол, а като се върне, ще направим дует с него. Остава само да измислим темата на бъдещия шлагер...
- Защо не изпеете песен за здравословния начин на живот?
- Благодаря за идеята! Непременно ще я обсъдим със Стас.

Едно интервю на
Наталия ПЕТРОВА