ПОЛЕЗНО
Умеем ли правилно да приемаме таблетките, които са ни предписани от лекаря

Ще кажете - що за глупав въпрос. Но на практика е много важно да знаем някои правила, когато приемаме таблетки. Само тогава наистина ще имаме максимална полза от лекарствата. Основното е с какво ди ги пием.

АСПИРИНЪТ ДРАЗНИ СИЛНО ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ
Затова той се приема само след хранене. Разтворимите таблетки се пият с толкова количество вода, колкото е написано в указанието. Обикновената таблетка е по-добре да се натроши или да се сдъвче и да се глътне с мляко или с минерална вода - така тя бързо попада в кръвта.
Ако приемате етазол, норсулфазол, сулгин, сулфадиметоксин, ви е необходима чаша минерална вода. Тези препарати често предизвикват нарушения в работата на бъбреците, а водата помага да се справите с проблемите.
Скорошни научни изследвания показаха, че оралните контрацептиви не трябва да се приемат с кофеинови напитки. При такова съчетание противозачатъчните намаляват способността на организма да разтваря кофеина и като резултат се появяват хиперактивност и безсъние.
Препоръчително е антибиотиците да се пият половин час преди хранене. С чаша вода, а не с мляко!
Причината е, че съдържащият се в млякото калций влиза в реакция с антибиотика (особено с тетрациклина) и образува трудноразтворими съединения. За сведение - преварената вода със стайна температура е най-добрата “напитка” за повечето таблетки.
Специална тема за разговор е сокът от грейпфрут. Той в никакъв случай не трябва да се съчетава със средства за понижаване на холестерола в кръвта, с имунодепресанти, еритромицин, орални контрацептиви, тамоксифен (противораков препарат), виагра и нейните аналози. Сокът от грейпфрут не елиминира лекарствата от организма. Резултатът е - предозиране.
В никакъв случай не приемайте антикоагуланти - препарати за намаляване на кръвосъсирването, със сок от червена боровинка. Опасността от кръвоизливи в стомашно-чревния тракт е голяма!

НЕ ПИЙТЕ АЛКОХОЛ, КОГАТО ПРИЕМАТЕ ЛЕКАРСТВА
Съчетанието на алкохол с антихистаминови препарати, инсулин, транквиланти и таблетки за понижаване на кръвното налягане водят до сънливост, което може да бъде много опасно при шофиране.
Не смесвайте и антибиотиците с алкохол - повишава се приливът на кръв към главата, появяват се световъртеж и гадене. Още по-неприятни са последиците при по-възрастните болни, при които спиртът се задържа по-дълго в кръвта.
Под влияние на алкохола нитроглицеринът например променя действието си и не носи така необходимото бързо облекчаване на сърдечната дейност. Таблетките за намаляване на мазнините в кръвта заедно с чашка питие нанасят масиран удар върху лигавицата на стомаха.
Алкохолът е особено опасен за диабетиците, тъй като под негово влияние нивото на захар в кръвта в началото рязко се повишава, след това пада.

КОЙ ЧАС ОТ ДЕНОНОЩИЕТО Е ПОДХОДЯШ ЗА ПИЕНЕ НА ХАПЧЕТА?
Средствата за спешна помощ се пият независимо от часа - при висока температура или стомашни колики никой не гледа часовника. Но ефикасността на лекарствата, както лекарите отдавна са забелязали, зависи в голяма степен от часа на приема им. Сърдечните препарати и тези срещу астма е добре да се пият около полунощ, а срещу язва - рано сутрин и късно вечер, за да предотвратят “гладните” болки. Не очаквайте от лекарствата мигновено действие и не пийте двойна доза, ако още не е настъпило облекчение. Обикновено действието им започва след около 40-60 минути. Изключение правят таблетките, които се слагат под езика за бързо разтваряне, например нитроглицерин, който, междувпрочем, отдавна липсва в аптеките.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ХРАНАТА?
Добре е да пазим определена диета, когато пием лекарства. Фестал, мезим-форте и други препарати за подобряване на храносмилането е добре да се пият по време на ядене. Не се смесва аспирин с груба храна и цитрусови плодове. Ако нарушите това правило, болките в стомаха няма да ви се разминат. Антидепресантите “имат непоносимост” към продуктите, съдържащи тирамин: кашкавал, мая, соев сос, хайвер, авокадо. Нарушите ли това правило - цял ден ще ви мъчи сънливост и високо кръвно. Тетрациклините не понасят млечните продукти - час - два преди и след приема на капсулата стойте далеч от мляко, извара, сметана.
Когато пиете хормонални препарати, осигурете на организма си белтъчна храна. Витамините “обичат” мазнини, обратно - хапчетата за регулиране на храносмилането не се съчетават с мазна храна. Спанакът, лападът и чаят се съединяват с калция във витамините и по този начин пречат на организма да го усвои.

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ КАК ПРЕГЛЪЩАМЕ ТАБЛЕТКИТЕ?
За да попадне лекарството по-бързо в кръвта и да си “свърши работата”, сложете хапчето на езика, отпийте глътка вода и отметнете главата назад. В момента на преглъщането наведете главата напред. След това изпийте пълна чаша с вода, ако в листовката няма други указания.
Не дъвчете и не разчленявайте капсулите - желатиновата обвивка не е за красота, а за да достави лекарството по предназначение - в стомашно-чревния тракт. Има и още една важна причина да не нарушавате целостта на желатиновата капсула - напоследък лекарите все по-често изписват т. нар. средства с пролонгирано (удължено) действие. Желатиновата капсула осигурява по-бавното освобождаване на лекарствените съставки и щади стомаха.

ВЛИЯЯТ ЛИ СИ ЛЕКАРСТВАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА?
Някои лекарства могат да повишат чувствителността към светлината, да изменят пигментацията на кожата. След като ги изпиете, ще почернеете много бързо.
Но ако искате да се върнете от отпуск като “шоколадче”, а не като петниста пантера, спрете временно хормоналните препарати, антибиотиците, транквилантите, аналгетиците и кожните антисептици. Но ако лечението е наложително, плажът ще ви се размине...

ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ НА АПТЕЧКАТА
За да избегнете страничните действия, приемайте различните таблетки поотделно, а не наведнъж.
Много е опасно да пиете лекарство с изтекъл срок на годност - промененият химични състав на хапчето може да ви разболее...
Ако терапевтът ви е изписал едно лекарство, кардиологът - друго, стоматологът - трето, задължително се върнете отново при терапевта или се консултирайте с фармацевта за съвместимостта на различните лекарства. При нужда някое от тях може да се замени с безопасен аналог.

Знаете ли, че...
...учени от Санкт Петербург изяснили, че проблемите с червата водят до прогресиране на сърдечната недостатъчност. Според последни данни чревната флора участва при усвояването на холестерола. И ако червата работят лошо, по стените на кръвоносните съдове се появяват атеросклеротични плаки, а това е една от основните причини за засилване на сърдечната недостатъчност.
Във връзка с това учените предлагат терапия на храненето, което означава, че е нужно в менюто да се увеличи количеството на продуктите, съдържащи лактобактерии. Те спадат към така наречените функционални продукти, които още не са така популярни сред населението. Към днешна дата частта на такива продукти в нашето меню е само 3 процента и в близките 15-20 години трябва да стане около 30 процента.
...при излишна енергия или болен орган трябва да използвате дърво, което изсмуква енергия. За общуването с дърво - вампир можете да постъпите по същия начин и да използвате същия метод, както и с дървото - донор. Но в случая трябва да притиснете към него болното си място и мислено да си представите как от вашето тяло (към дървото) излиза всичко лошо, включително и болестта. По този начин можете да облекчите и дори да премахнете главоболие, зъбобол, болки в ставите и въобще всякакви други болки.
...първите официално регистрирани опити за преливане на кръв датират от ХVII век. Вярно, на пациентите преливали кръв не от хора, а от животни, най-вече овце и кучета. И това понякога помагало. Но скоро подобна практика била забранена - заради много тежките последствия. А човекът станал донор на другите хора доста по-късно - през 1818 година.
...немски учени създали изкуствено око, изцяло повтарящо истинския зрителен орган на човека. Същността на изобретението се състои в това, че на задната стена на окото се прикрепва имплантант и на него може да се предава зрителният образ чрез микровидеокамери и декодер. Това изкуствено око може да помогне на хората, лишени от зрение, да видят околния свят в черно и бяло и да различават оттенъците на светлото и тъмното. Това е доста по-добре от пълна слепота. По мнението на специалистите такава операция ще бъде възможна след пет години.