17 Апр. 2014, 15:32
14223 прочита
0 коментара
Всичко, което искате да знаете за нитратите
<em>Днес всеки знае тази дума. Брадат дядо на пазара важно уверява: “Нашето зеле е без нитрати. Щом го ядат червеи, значи е добро. Червеят не яде какво да е”.<br />
</em><br />
Още нашите предци били почти запознати с нитратите. Те например добавяли селитра в колбасите за по-добър цвят и по-голяма трайност. През последните години тази дума доби отрицателно звучене и днешните производители не обичат да я печатат върху етикетите.<br />
<br />
Важно е да се разбере, че нитратите не са някакъв замърсител, попаднал поради небрежност в почвата, оттам - в зеленчуците, от тях - в нашия организъм. За растенията нитратите са едно от основните хранителни вещества, източник на азот, от което те изграждат своите белтъчини. Растенията се запасяват с този строителен материал в клетъчните вакуоли. Те извличат успешно необходимите им вещества както от минералните, така и от органичните торове. Така че популярната сред народа версия, че нитратите в растенията са “от химията” и “някога никакви нитрати нямаше”, е мит.<br />
<br />
Митовете обаче не възникват от нищото. В тези твърдения има частица истина. Тя е в това, че при небалансирано наторяване /с преобладаване на азотни торове/ в зеленчуците се натрупва повишено количество нитрати. Което се отразява по нежелателен начин на здравето на хората, които консумират тези зеленчуци.<br />
<br />
Има и други причини за дисбаланс на нитратите. Върху тяхното съдържание влияят светлината, влажността, температурата на въздуха и почвата.<br />
<br />
За нормалната преработка на нитратите растенията се нуждаят от слънчева светлина. Колкото повече е светлината, толкова по-успешно нитратите се преработват в белтъчини. Зеленчуците, отгледани в условия на недостатъчна осветеност /оранжерийните например/, по принцип съдържат по-високи дози нитрати. Високата влажност в комбинация с ниска температура също води до наднормено натрупване на нитрати. През хладно влажно лято те са повече в растенията.<br />
<br />
Естествено повечето от нас избират само най-свежите плодове и зеленчуци, а увредените почистват, вместо да изхвърлят. Жалко! Ще е по-добре да ги изхвърлят! <br />
<br />
На загнилите места се натрупват много опасни за човека микотоксини. Просто да се изреже плодът не е достатъчно, защото микотоксините проникват и в здравата на вид част от него. Те не се разрушават нито при варене, нито при печене, нито при консервиране. И проникват в организма ни с домашните конфитюри, мармалади, компоти. Резултатът е отравяне.<br />
<br />
Трябва незабавно да бъде промит стомахът. За целта изпийте 1-2 чаши бледорозов разтвор на калиев перманганат или 2 супени лъжици активен въглен, разтворен в чаша вода. След това предизвикайте повръщане. Приемете още 2 таблетки активен въглен /но без да предизвиквате повръщане/ и слабително.<br />
<br />
<hr />
<strong>Изяждайте зарзавата веднага</strong><br />
<br />
За да запазите здравето си и да избягвате среща с “пронитратени” продукти, помнете:<br />
<br />
- Нитратите се натрупват в плодовете и зеленчуците неравномерно. В зелето най-отровни са кочанът и горните листа, в морковите - сърцевината, в дините и пъпешите - меката част до кората с дебелина около 3 см, в картофите и тиквичките - кората, в цвеклото - опашката.<br />
<br />
- Консумирайте зеленчуците веднага след откъсването им - при съхраняване съдържанието на нитрати в тях се увеличава.<br />
<br />
- Не дръжте дълго време в хладилника салатите, подправени с растително масло, сметана или майонеза. Те стимулират <br />
образуването на нитрати.<br />
<br />
<br />
<br type="_moz" />
0 Коментара: