75% от заразените и починали пациенти са между 15- и 55-годишна възраст
<em>&nbsp;През последните години се отчита намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в България от 37,1 на 26,6 на 100 хиляди души и увеличаване процента на успешно лекувани пациенти с активна туберкулоза до над 85 на сто. Тези данни не трябва да се възприемат като крайно успокоителни, защото въпреки всичко около една трета от хората по света, т.е. 2 милиарда души, са носители на бактерията на туберкулозата. Хубавото е, че около 90 на сто от тях няма да развият заболяването до края на живота си. Статистиката обаче остава неумолима - всяка секунда в света един човек се заразява с бактерията на тази инфекция. Днес предлагаме по-подробна и полезна информация за това коварно заболяване, предоставена ни от д-р Марин Маринов, специалист по белодробни болести. </em><br /> <br /> &ldquo;Всички знаем какво е туберкулозата като общо понятие - каза д-р Маринов, - но аз смятам, че е хубаво да си припомним основните и важни компоненти. По дефиницията на Световната здравна организация туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 на сто от случаите засяга белите дробове и в 10% - други органи и системи в организма - нервната система, сърцето, очите, кожата, костно-ставния апарат, урогениталната област също. В миналото се е смятало, че това е заболяване на бедните страни, където хората живеят в лоши социално-битови условия и в недоимъчно хранене. Днес обаче вече е пределно ясно, че всъщност това е все по-актуален проблем и за всички развити страни в света&rdquo;. <br /> <br /> Затова през 1993 г. СЗО обяви туберкулозата за световен здравен проблем, който се нуждае от спешни мерки за действие. Според тази организация коварната инфекция се разпространява със заплашителни темпове като инфекциозно заболяване и се явява като една от водещите причини за смъртност сред хората. Още тогава в своята класификация на особено опасните инфекции експертите от СЗО са изказали становището, че тя може да бъде изместена на по-предна позиция в този списък, дори преди СПИН и сифилис. При тези две инфекции все пак до голяма степен човек би могъл така да планира живота си и да го организира, че да съумее да се предпази. Докато при туберкулозата това е много по-трудно осъществимо. Смята се, че всяка година милиони хора се заразяват и хиляди умират от това заболяване. А по-големият проблем е, че 75 на сто от тях са между 15- и 55-годишна възраст, т.е. икономически най-активната част от населението. Счита се, че това е инфекцията, която убива повече млади и по-възрастни хора в сравнение с всяка друга болест.<br /> <br /> <strong>Симптомите на жълтата гостенка:</strong><br /> <br /> - Т.нар. протрахирана кашлица, продължаваща от седмица до месец. <br /> - Протрахирана субфебрилна температура (до 37,5 градуса) - също от порядъка на седмици до месеци.<br /> - Отделянето на храчки по-дълго време, особено ако в тях има примеси на кръв. <br /> - Намален апетит. <br /> - Болки в гърдите.<br /> - Отпадналост. <br /> - Отслабване на тегло. <br /> - Обилно изпотяване - много по-обилно от обичайното. <br /> <br /> Всичко това са класически симптоми, но те трябва да бъдат комплексно анализирани. Наличието на един симптом не бива да стресира хората. Затова е добре всичко това да бъде обсъждано първо с личния лекар и след това с пулмолог, за да се вземат съответните мерки. Но изключително важна в случая е профилактиката. Ваксинацията против туберкулоза е задължителна за България. Само 48 часа след раждането на бебето се прави първата ваксинация, а реваксинациите - съответно на 7-, 11- и 17-годишна възраст, след предварително проведена и отчетена проба манту. Превантивните мерки са пълноценното хранене, най-вече съдържанието на белтъци и витамини в храната. <br /> <br /> <strong><hr /> Бактерията причинител е изключително устойчива във външната среда</strong><br /> Тя се запазва много дълго време, особено в отделените от болните храчки, дори след тяхното изсъхване <br /> <br /> &ldquo;Туберкулозата се причинява от т.нар. бацил на Кох - продължава д-р Маринов. - До идентифицирането му болестта е била с неизвестен причинител, поради което това е едно от епохалните открития на 19 век. Тази бактерия е изключително устойчива въва външната среда, като се запазва много дълго време, особено в отделените от болните храчки, дори след тяхното изсъхване. Тук мога да посоча и едно предимство донякъде, което означава, че повечето хора и по-конкретно тяхната имунна система успяват някак да се преборят и да спрат растежа на попадналите в организма бактерии. И така болестта не може да се развие. Обаче бацилът продължава да живее в организма на тези хора в някакво дремещо състояние. Нарича се латентна туберкулозна инфекция и винаги, до края на живота на заразените, съществува риск при определени обстоятелства инфекцията да се самоактивира и да се развие клиниката на заболяването. Такива хора се считат за носители. Те нямат симптоми, нямат развита клиника и не са заразни за околните...&rdquo;. <br /> <br /> <strong><hr /> Болестта може да се пренесе и от болни животни<br /> </strong><br /> Това обикновено става чрез консумация на заразено мляко, заразени яйца, недостатъчно добре обработено месо от болно животно<br /> <br /> Източниците на тази зараза са основно болните хора, но не е изключено то да се случи и от болни животни, като едър рогат добитък и по-рядко свине и птици, и техните продукти. Начинът на заразяване е основно въздушно-капковият път при кихане, кашляне на болните и при по-трудно осъществимият, но все пак реален път на заразяване, чрез консумация на заразено мляко или заразени яйца, недостатъчно топлинно обработено месо от такова животно или птица. Това най-често може да стане при хора, които имат наранявания по кожата и се занимават в битов или професионален план с отглеждането на животни. Така че като рискови фактори можем да формираме: на първо място непосредственият контакт с болни хора. И по-неспецифичните рискови фактори, които са валидни и за много други заболявания - злоупотребата с алкохол, тютюнопушене, хроничните неспецифични белодробни заболявания като хроничния бронхит, силикоза, бронхиектазна болест, силно занижения имунитет, независимо по каква причина. <br /> <br /> Най-често имунитетът спада заради прекарани инфекции като морбили, грип; недоимъчното хранене, като преди всичко се има предвид недостигът на белтъци и витамини в храната. И лошите хигиенни условия, разбира се, продължават да са актуален, но не единствен рисков фактор. Мога да продължа с употребата на наркотици, което трябва да се има предвид и при подрастващото поколение, защото и без друго пубертетът се смята за уязвима възраст не само за туберкулозата, но и за другите видове тежки инфекции. Всички те могат да доведат до срив в имунната система, могат да се окажат като допълнителни фактори за развитие на туберкулоза.<br /> <br /> <strong>Яна БОЯДЖИЕВА </strong><br />