Едни смятат, че той носи само вреди, други твърдят обратното. Къде е истината?
<strong>Вярно ли е, че фритюрникът може да се ползва вместо обикновен тиган?</strong><br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>ДА... </strong></span>В него могат да се пържат месо, риба, скариди, калмари, зеленчуци, гъби, понички.<br /> <br /> <strong>С фритюрника се изразходва много олио</strong><br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>НЕ... </strong></span>Изобщо не е задължително да се наливат 2 л олио, за да се изпържат гъби или скариди. Маслото във фритюрника може да се ползва 10 пъти, докато от тигана веднага се изхвърля.<br /> <br /> <strong>Пържените във фритюрник картофи поемат повече масло, отколкото приготвените в тиган.</strong><br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>НЕ... </strong></span>Пържените в тиган картофи съдържат около 11% масло, а във фритюрника - само 7,5%. Това става, защото когато продуктите се сложат в нагорещения тиган, неговата температура рязко пада. Картофите започват да се напояват с масло, стават мазни и тежки. <br /> <br /> Ако огънят се усили рязко, картофите може да пригорят. При пускането на продуктите във фритюрника маслото веднага достига оптималната температура, която остава непроменена. Върху картофите се образува защитна коричка, препятстваща попадането на масло вътре. Картофите стават хрупкави отвън и меки и леки отвътре.<br /> <br /> <strong>Качеството на маслото във фритюрника е по-лошо - то съдържа повече вредни компоненти от маслото в тигана.</strong><br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>НЕ... </strong></span>След пържене в тиган маслото съдържа почти два пъти повече канцерогени, отколкото във фритюрника. А знаете ли защо? В тигана е невъзможно да се контролира температурата на маслото, когато то започне да завира и изгаря. А във фритюрника маслото не ври. <br /> <strong><br /> Процесът на готвене с фритюрник е по-трудоемък.</strong><br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>НЕ... </strong></span>Фритюрникът напълно ни освобождава от контрол - напълваме го, включваме го и забравяме, докато той сам не зазвъни. А ако пържим в тиган, е нужно пределно внимание, иначе всичко ще изгори.<br /> <br /> <strong>Фритюрникът не е безопасен за децата, особено ако са любопитни и непослушни.</strong><br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>НЕ..</strong></span><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>.</strong></span> Можем спокойно да докосваме уреда /корпусът му не се нагрява/, а и това, което е вътре, се вижда през прозорчето.<br /> <br /> <hr /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Кулинарни шедьоври</strong></span><br /> <br /> <strong>ГЪБИ</strong><br /> Гъбите, приготвени във фритюрник, са истински деликатес. Те стават особено вкусни, ако ги оваляте в сирене, преди да ги сложите във фритюрника.<br /> <br /> <strong>КАРТОФИ</strong><br /> Опитайте да приготвите във фритюрник млади картофчета! Може да ги сервирате цели или с гъбен, зеленчуков или месен пълнеж.<br /> <br /> <strong>ЗЕЛЕНЧУЦИ</strong><br /> Оваляйте зеленчуците в галета /особено апетитни стават карфиолът, броколито и морковите/. Във фритюрника те ще запазят повече витамини, защото се приготвят бързо и се слагат цели.<br /> <br /> <strong>МЕСО</strong><br /> Пилешките крилца стават най-добре в панировка. От течното тесто се получава хрупкава коричка, под която месото е много нежно и сочно.<br /> <br /> <br /> <br type="_moz" />