ЗАД ОЛТАРА
Патриархът заблуди всички, които искаха трона му - смее се отчето

Отец Попов от Варна е бил депутат във Великото народно събрание. Преди години бе прогонен от храма ^Римски терми^ в града и низвергнат от митрополит Кирил. Репортер на ^ШОУ^ се срещна с отеца, за да разбере повече за битките му с всемогъщия владика.
Според злите езици причината за откритата омраза на Кирил към скромния отец, била чисто и просто завист към постиженията на Попов като духовен пастир.
Преди четири години триста последователи на Попов подадоха персонални жалби до Страсбургския съд, с които декларират нарушение на гражданските си и човешки права. Съвсем наскоро с писмо от Страсбург се потвърди допускането на тези жалби за разглеждане от съда и по всичко личи, че ни дели кратко време от спечелването им за сметка на българската държава.

- Отец Попов, разбрах, че 300 дела на ваши енориаши ще спечелят битката в Страсбург, за съжаление за сметка на държавата...
- Принудиха ни към това действие. Изискването беше да се подадат персонални жалби. Хората са прави. За тия години се измъчихме - сами си направихме стаичка в една полуразрушена сграда, където възрастните едва изкачват стълбите. А опела, венчавки, кръщенета правим, където намерим. Повече от три години се борим. Един от нашите хора беше професор по океанология. И той, сякаш предчувстваше, все казваше: ^Ако умра, аз искам опелото ми да е в енорийската ми църква! Откъде накъде някой ще ме лишава от това право?!^ И той почина човекът - млад, на 54 години, по време на един симпозиум в Истанбул. Като го върнаха тука, го опяхме в института, където работеше. Друг един - много известен оперен певец - Стефан Циганчев, го опяхме в операта.
- Откъде идват положителните за вас индикации по делата?
- От едно писмо, в което се описва подробно решението на съда - че допуска жалбите за разглеждане и че в четири точки иска от държавата да се постигне споразумение.
- Вие вярвате ли в споразумения с Кирил?
- Не. Той е нещо средно между мутра и ченге. Че е ченге е известно още с изгонването му от Гърция за шпионаж в полза на Русия. А с връчването на академична титла от руснаците за ^заслуги към руската православна църква^, нещата стават още по-категорично ясни. Но не е само той, ако трябва да сме обективни. Наскоро ще лъснат имената и на други. Чакам да им разсекретят досиетата и ще се окаже, че две-трети от синодалните старци са бивши ченгета. По-съм склонен да извиня хора като Първанов и други, които казват: ^Работили сме научна работа, не сме знаели, че е за тайните служби!^, отколкото духовници. Те какво могат да кажат - какво са правили за една атеистична власт, каквато беше предишната?!
- Говореше се, че Кирил успял да вземе плажа Кабакум от групировката ТИМ?..
- Това са глупости. Истината е, че това е схема за източване на църквата. Като обществена организация, върху която се упражнява по-нисък контрол, църквата може да придобива имоти, с които после се играе. В бившия курорт ^Дружба^, например има едно малко манастирче, около 300-годишно. И какво се прави. Мутрите, или които и да са там ^бизнесмени^, влизат в преговори с църквата, тя да го вземе от общината. После владиците им го продават, или го заменят за други имоти. Правят се бартерни сделки предварително - всичко се уговаря и посредникът печели, естествено. Така стана и в ^Св. Константин^, и с Ботаническата градина, и да не ги изреждам още с колко имота...В Долен чифлик пък общинският съвет неочаквано решава да подари 500 дка на църквата в Шкорпиловци. Там църква нямаше, имаше някакво малко параклисче. Оказа се, че някой от Русия иска да купи тая земя. Говореше се дори за апетити от страна на кмета на Москва Юрий Лужков. Но там се намеси Районната прокуратура. Същата тази прокуратура обаче не взе отношение към жалбата на хората от Бяла, където 60 дка земя в близост до морето се замениха с ниви. Кирил безпардонно отговори на хората там: ^Не съм длъжен да ви давам сметка!..^
- Вярно ли е, че е казвал: ^Ще ме амбицирате да стана патриарх!^
- Да, нееднократно са го чували да го казва - със самочувствието на вездесъщ. Кирил се беше запътил стремглаво към патриаршеството, но се дискредитира. Той не помни какво приказва тоя човек. Подхвърля нещо, после го отрича по толкова категоричен начин, че не оставя някой да му опонира. Но нарушенията в българската православна църква изобщо са много - не е само Кирил. Владиците обсебват имотите на църковните настоятелства, без да зачитат мнението на енориашите. По закон и канон тези земи са на всички християни и с тях трябва да се разпореждат избраните от тях църковни настоятелства. В обществото обаче това не се знае. И така всичко става под сурдинка. Няма кой да попита: ^Я да видим как разходвате вие средствата, които църквата събира!..^ Владиците все плачат, че църквата ни е бедна, че е лишена от имоти - това не е вярно. Парите просто се обсебват - от синодалните старци и владици. С месеци не се изплащат заплати на свещениците. Владиците правят каквото си искат. Когато свещениците се опитат да им кажат нещо, те ги отстраняват. Когато обществото им каже нещо, те отвръщат: ^Вие сте невежи!^. А когато пък държавата се намеси, отговарят: ^Църквата е отделена от държавата!^ Но това отделяне на църквата не означава, че държавата не може да се меси в църковните дела - именно държавата издава Закона за вероизповеданията и трябва да следи за спазването му. Много бизнесмени правят даренията си директно на синода.
- Кой е най-вероятният наследник на Максим?
- Това е грозно да се обсъжда приживе на Максим. Той взе, че ги излъга (смее се - б.а.) всички, които се бяха запътили към трона му. Сега кротнаха, но вероятно работят подмолно в тази посока.
- Говорят, че най-големи са шансовете на Николай от Пловдивската епархия...
- Не, той се прочу като лице на едно благородно дело - кампанията за набиране на средства за децата на загиналите полицаи. Но е много млад - за да бъдеш патриарх, трябва да си навършил 50. Освен това трябва да си бил едно 5 години митрополит.
- Президентът знае ли за проблема ви с Кирил?
- Знае го още преди да стане президент. Аз бях депутат във Великото народно събрание, както знаете. И по тази линия му беше предадено от един от неговите съветници - той знае, но не се намесва.

Едно интервю на
Еми МАРИЯНСКА

ДОСИЕ
• Станалият популярен варненски митрополит Кирил със светско име Богомил Петков Ковачев се замонашва на 22 години. Само на 34 години е избран за Варненски и Великопреславски митрополит. Летящият старт на църковника според мнозина се дължи на работата му в структурите на ДС. Предполага се, че е вербуван от своя пръв братовчед Христо Маринчев, който по тоталитарно време е зам.- шеф по въпросите на българската православна църква и религиозни култове към Външно министерство. Повече от 20 години Маринчев отговаря за имотите на църквата ни зад граница. С името му се свързва и връщането на Паисиевата история от Атонския манастир ^Захари Зограф^. Благодарение на братовчед си Кирил учи в Атинския богословски университет, откъдето обаче е изгонен като студент трета година, заподозрян в умишлен шпионаж в полза на Русия. В това най-вероятно има истина, защото неотдавна духовникът бе удостоен за академик от Руската федерация за ^заслуги към руската православна църква и за укрепване на дружбата между българската и руската църкви^. ^Академикът^ всъщност в крайна сметка завършва Българската духовна академия, след като е екстрадиран от Гърция и върнат с вързани ръце на границата. У нас разгръща широкомащабна търговска дейност.
• Последният му бизнеспроект е СПА-комплексът ^Св. Анна^, съчетан с духовен център в местността Валаяр, близо до морската вила на владиката. Първоначално Кирил каза, че проектът е инвестиран от банка ^Биохим^, но скоро се разкри, че зад разрешителните за строеж стои името на фирма на сина на небезизвестния Георги Агафонов, успешно фалирал банка ^Славяни^.