Оптимисти са олигарсите, властимащите и тези, които са в сивата икономика
<em>&nbsp;Благо Джиев е роден на 14 март 1947 г. в пазарджишкото село Карабунар. Завършва средно техническо образование и постъпва на работа в металургичния комбинат &bdquo;Кремиковци&ldquo;. През 1996 г. се ориентира към птицевъдството, където впоследствие преминава целият му трудов живот.</em><br /> <br /> Днес той е мажоритарен собственик на &bdquo;Джиев&ldquo; и ръководи компаннията &ndash; един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Постигнат е напълно затворен цикъл на производство &ndash; от добив и преработката на фураж до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасарски цех и свинеферма. Фирмата залага на 100 процента собствена суровина, а отличителна черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество. Благо Джиев притежава собствена верига магазини &bdquo;Джиев&ldquo;.<br /> <br /> <strong>- Продължаваш много твърдо да отстояваш принципите си при производството и преработката на месо и продукти, така ли е?</strong><br /> - За мен е въпрос на чест да продължавам да държа на качеството, правя го основно заради себе си. <br /> <br /> <strong>- Как става така, че твоите кокошки и пилета са по-качествени и вчера, и днес?</strong><br /> - По-качествени са. Факт. Защото според мен най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица. А всяко второ пиле в суперите на Германия е заразено със стомашно-чревни бактерии, които са устойчиви на антибиотици. Това не е мое твърдение, а откритие на германската служба за защита на природата и околната среда в Берлин. Но такова месо влиза и в България. Аз знам, че нямаме право да проверяваме европейско месо. Пък и да имаме, не се стараем много-много. Виновни са органите на ДВСК и БАБХ, те нищо не откриват.<br /> <br /> <strong>- А защо се твърди, че всичко се проверява?</strong><br /> - Какво да кажат. Европа може да ни спре пари, може всякакви наказания да ни наложи. <br /> Защо според теб има тогава толкова болни, а? Да се питат докторите, аз не съм специалист и само чета какво се изнася по медиите. Ама тия гей паради, дето завладяха света, от какво са продиктувани. Хомосексуализма го има от векове. Ясно е. Но е бил в определени граници, сега има бум и според учените идва от хормоните, които се влагат в месото. Направо си е епидемия. Месото, третирано с хормони и антибиотици, може да причини не само ранен пубертет, но и много други вреди. При мъжете - порастване на гърди и дори стерилитет. Хормоналният дисбаланс също идва от храненето. Това не са мои констатации, още преди години експерти от сферата на медицината ги оповестиха. <br /> <br /> <strong>- Какви точно хормони се влагат в производството на месо?</strong><br /> - Не знам. Най-различни. Доказано е, че при птиците все пак е най-трудно да се влагат хормони. Защото са най-малки като тегло. Аз просто си разсъждавам, може и да не съм прав, но никой пък не може да ми пречи да разсъждавам, нали. Аз просто си коментирам това, което съм прочел и какво са казали докторите. Колегите ми не го правят, защото ще има последствия за това. Актове ще ми правят за щяло и нещяло. А това, че 80 на сто от месото е внос, аз съм го взел от медиите. Как да повярвам, че у нас влиза най-чистото месо. Не мога. Обратно &ndash; най-лошото влиза. Това, което е най-евтино по света, идва у нас. А в България аз не знам кой слага и кой не слага хормони и други препарати. Но във вносните меса се слагат хормони. Това не е мит. И не е само за пилешкото месо, както напоследък се твърди.<br /> <br /> <strong>- Павел Кърлев от Федерацията на потребителите твърди, че бройлерите по 2,99 лв. били пълно менте, съгласен ли си?</strong><br /> - Как не! Абе, то никой, който си е купил евтин бройлер, не се е похвалил. Но народът ни е такъв &ndash; търси ниската цена. И се лъже лесно. <br /> <br /> <strong>- А не мислиш ли, че се задава нова война между месопроизводителите и у нас?</strong><br /> - Не. Виж какво сега &ndash; ако майката, която сигнализира за деформациите във външния вид на детето си, не се беше показала по телевизиите, никой нищо нямаше да каже. Това е. Аз това, което твърдя сега, съм го казвал от 10 години насам непрекъснато. Ама никой не ми обръща внимание. Защо сега няма птичи грип, може ли да ми се каже? Въпрос на интереси &ndash; това е истината. Инициаторите преди години да се създаде психозата с птичия грип бяха от Федералния резерв. В България си избихме кокошките за нищо. Нашият бранш умира без война. Няма кой да ни защити. Умирай трудно, ама у нас хич не е толкова трудно вече, нали? С всяка година става все по-лошо. <br /> <br /> <strong>- Колко време е нужно за едно пиле да стане годно за пазара?</strong><br /> - Моите пилета растат точно 50 дни. В Европа растат по 30 дни. При мен условията са прекрасни. Аз ги храня и поя натурално, живеят си на воля. Фуражите, които използвам, са по рецепти отпреди 40 г. Аз не им давам хормони и антибиотици. Защото примерно антибиотикът е нож с две остриета. Помага, но и уврежда имунната система на пилето. Не може обаче цената на пилето да е една и съща вече 30 г. Не е нормално, при положение че животът поскъпва непрекъснато. Не съм си водил статистика, но непрекъснато ми се предлагат препарати, аз ги отказвам. На колбасите, които произвеждам, задължително слагам витамин С, тъй като той поддържа свеж цвета на продукта. И не може без него. Но отказвам другите неща, ето луканката се суши при някои 5 дни, а аз я суша 25 дни, и то на дъбови стърготини. <br /> <br /> <strong>- Теб проверяват ли те често?</strong><br /> - На всеки час едва ли не. И то за смешни неща. За разлика от търговските вериги, в чиито транжорни никой не смее да влезе. Защо ли? <br /> <br /> <strong>- Какво да ядат децата и възрастните хора?</strong><br /> - Мъка ми е за тях. Всичко е много сложно и объркано. Всичко е пари и политика. Хората не са в течение на нещата, а големите търговци и играчи печелят от кризата. А аз понеже не съм пристрастен към политическа сила &ndash; смятам, без да съм бил комунист и социалист, че днешната икономическа система е по-порочна от предишната. В оная поне нямаше чак такова робство на чужди интереси и банкери.<br /> <br /> <strong>- Какво ядеш ти?</strong><br /> - Всичко. Само че където и да ходя, си нося от моите продукти. Това не е тайна. А има много колеги, които не си хранят семействата със своето производство. Отговорът е ясен. <br /> <br /> <strong>- Как ще се подобрят все пак нещата?</strong><br /> - Аз не виждам как. И все пак истината може би единствено ще се разбере в бъдеще от по-грамотните, от тези, които използват интернет, тъй като нашият патриотизъм вече е в небитието. Никой не мисли за държавата, за България. <br /> <br /> <strong>- Минава ли ти през главата да се откажеш?</strong><br /> - Минавало ми е много пъти, ама не мога. Нямам амбиции, нямам желание обаче някой да ме нарича инвеститор и бизнесмен в момента. Аз правя всичко заради работата, обичам да създавам нещо. Не държа на печалбата заради самата печалба. Давам работа на 310 души. А представителните ми магазини са вече към 40, но наемите са убийствени. Затова някои колеги сега вдигат цените. Аз не, справям се. И не обичам да ми помагат. Цените на моите продукти не са по-високи, отколкото в търговските вериги. <br /> Никъде другаде няма пилешко филе на 4 лв., нали? <br /> <br /> <strong>- Има ли атаки срещу тебе, нападат ли ти имота, разполагаш с 600 дка, не е малко?</strong><br /> - Има, разбира се. Пазя се някак си. Камери съм наслагал навсякъде, имам и нощна охрана, голям обект е наистина и е много трудно. <br /> <br /> <strong>- Не звучиш никак оптимистично, а много хора ти завиждат?</strong><br /> - Трябва да си демагог, да си платен, за да говориш колко е хубаво днес. Оптимисти са олигарсите, властимащите и тези, които са в сивата икономика. Те работят за себе си и не мислят за обществото. А аз плащам заплатите редовно на хората, които работят при мен, плащам си тока, водата и т.н. Знайно е, че ние имахме натурално производство на месо, мляко и млечни продукти, за каквото в Европа можеха само да мечтаят. Сега не е така. Да произвеждаш днес натурални и чисти продукти е голям лукс. Затова отново казвам, че месото трябва да поскъпва, ако искаме да има родно производство, ако искаме да има реален бизнес. А ако искате пък всичко да е контрабанда, нека да е евтино, нека да е без пари даже. Близо 50 процента е сивата икономика в света. Проблемът е, че вносните евтини боклуци завладяха и пазара на храни, затова и фалитите са като епидемия. <br /> <br /> <strong>- Земеделският министър проф. Димитър Греков разбира ли си от работата, според теб?</strong><br /> - Нищо не мога да кажа. Един държавен чиновник трябва да се съобразява със статуквото, той никога не може да представлява просто себе си. Той трябва да лавира, да се нагажда, нямам контакти с него, но гледам, че се стреми да направи нещо за нас, но не мога да кажа какво точно прави, защото нещата са много объркани. Нашата сила е в зеленчукопроизводството, а се обръща повече внимание на зърнопроизводството. За мен голям проблем е контрабандата и нелоялната конкуренция. На правителството му е много трудно да направи нещо добро, макар че се опитва. И все пак трябва да разберем, че Брюксел не е панацея, ама едва ли... Ставаме все по-бедни и това не е случайно. <br /> <br /> <br /> <br /> <em><strong>Елена КОЦЕВА </strong></em><br />