СТРОГО СЕКРЕТНО
• Пожарите в страната са терористични актове
• Отвлякоха дъщеря ми, за да ми затворят устата, утре може и да ме убият

Борислав Недев е бивш полицай с 12-годишен стаж в редиците на отряда за борба с безредиците и охрана на масови мероприятия, но преди 8 години напуска старозагорската полиция и става охранител в София. После се връща в града на липите и създава първата местна детективска агенция.
Репортер от изданието на народа се обърна към Борислав Недев за коментар на скандалната полицейска акция при миньорската стачка в Гълъбово, както и по повод големите пожари около Стара Загора. Наред с това обаче ексченгето и настоящ шеф на охранителна фирма без страх пред микрофона на репортера “ШОУ” разкри още куп потресаващи истории около работата на старозагорската полиция и пострадали граждани.

- Г-н Недев, като частен детектив имате ли някаква “доверителна” информация кой и защо драсна клечката на големите пожари около Стара Загора?
- Ако тези пожари не са терористичен акт, просто не знам какво друго са?! Касае се за големи икономически интереси. А и лично аз с интерес ще следя кои точно фирми ще играят на предстоящите търгове за отдаване на горялата дървена маса. Само от изгорялата край село Дълбоки гора се касае за сума от милион и двеста до милион и половина лева от продажбата й. Смятам и за пълно разбойничество износа на дървесина. И след като цяла България гори, парламентът на минутата трябва да забрани износа на дървесина.
- Вие разследвахте преди време незаконно строителство под връх Триглав и влязохте в конфликт със старозагорската полиция?
- Не може да се каже, че съм в конфликт с цялата полиция, а по-скоро с един или двама човека, които са в ръководството й. Визирам директора й комисар Тончо Михайлов. Не се страхувам да го кажа. Проблемите започнаха от началото на миналата година, когато в качеството ми на регионален председател на Зелената партия в Стара Загора започнах да се занимавам със закононарушения от страна на Областната дирекция на полицията на територията на природния резерват Централен Балкан. В местността “Смесите” полицията стопанисва една хижа. И във връзка с това стопанисване са извършени куп безобразия.
- Какви?
- Едно уточнение: МВР има обект, който се намира на самия връх “Триглав” в Стара планина, на 11 километра от въпросната хижа. И по едно стечение на обстоятелствата Областната дирекция на полицията (ОДП) в Стара Загора решава да вземе за стопанисване и въпросната хижа, която е бивше работническо общежитие на Националното управление по горите. С приемно- предавателен протокол през 2004 г. ОДП влиза във владение на въпросния обект. В един момент по нареждане на директора на полицията там започват строително-монтажни дейности, макар че обектът се намира на изключително защитена територия в природния резерват Централен Балкан, а обектът е и вече в “Натура 2000”. Закарана е тежка техника. Разкопават терена, изграждат два рибарника. В тях са гледали дъбова пъстърва, което също е нарушение на законите, защото това е неприсъщ за района вид риба и внасянето й там е наказуемо. За осигуряването пък на електроенергия от полицията са си изградили дори мини-ВЕЦ на хижата. Другото нарушение, което е повече от фрапиращо и за което сериозно съм се захванал, е това, че редови полицаи са принуждавани против волята си да работят като роби на този обект. И да изпълняват неприсъщи за заеманите им длъжности действия.
- Имате ли доказателства за това?
- Да, имам. Двайсет и седем полицаи са готови под клетва да свидетелстват за това как са принуждавани да носят тежки траверси с непосилна дневна норма на труд. Вършели са и всевъзможни други строително-монтажни работи като общи работници. И нито един от тези полицаи не беше разпитан!
- Да не би да са били командировани?
- Имам информация, че такива командировъчни няма. А още повече, че според Закона за МВР полицаите могат да бъдат командировани единствено по предназначение. В един момент директорът Тончо Михайлов заяви, че тези полицаи са работели доброволно. Демек, изразили са желание!?! Аз приемам с усмивка ”обяснението” за “доброволните бригади” и оценям носталгията на някои бивши офицери от Народната милиция по отминалите времена за връщане на бригадирското движение, но пояснявам, че т.нар. “доброволни бригади” могат да бъдат провеждани извън работно време. Полицаите тогава да копат, ако щат и латинки да садят. А за времето, когато те са пребивавали на този обект, са се водили по места на работа в Стара Загора. По тая логика утре можем да видим полицаи да продават кебапчета на морето и да кажат, че там са на “доброволна бригада” като търговци.
- А продължавате ли да ровите още около този случай?
- При едно от честите си посещения в Стара Загора министърът Румен Петков каза, че “на Триглав всичко е законно”. Може на Триглав да е законно, но под Триглав, в местността Смесите, продължавам да твърдя, че всичко е незаконно. Чух приказки за това да млъквам, защото ще ме съдят. Моля се за момента, когато това ще стане. Няколко пъти ми бяха дадени индикации да спра да се занимавам. При мен бяха изпращани бивши колеги от полицията, които под формата уж на “приятелска загриженост” ми намекнаха, че ако не се спра - ще пострадам.
- Това заплаха ли е?
- Аз го приемам като чиста заплаха. Нещо повече - смятам, че от един известен период в България се прилага законът на омертата. Тоест, когато някой има “неблагоразумието” да даде глас на нещо, което е нередно, да осветли нещо, което е на тъмно - законът на омертата е в ход. И устата му трябва да се затвори! Образно казано, ако може главата му да се отреже и от кръста даже. И от известно време направо не е истина какво ми се случва!
- Какво?
- Започнаха поголовни проверки на бизнеса ми. Налагат ми се от всевъзможни инстанции абсурдни глоби за щяло и не щяло. В личен план също имам много проблеми. Гръмна “голяма пиратка” пред вратата ми. Дъщеря ми я бяха отвлекли, но благодарение на бързата намеса на някои колеги и светкавичното блокиране на пътищата от таксиметровите шофьори, които се включиха на минутата в издирването, я спасихме. Не ми се говори за това. А накрая бях извикан в Районното полицейско управление в Стара Загора при началника му Станислав Станилов, който ми състави протокол за предупреждение по закона за МВР, с който бях предупреден да спра с моите изявления, сиреч - да не говоря.
- Как ви предупреждават да не говорите?
- Аз също бях втрещен. Все едно бях попаднал в “зоната на здрача”. Този протокол в прекия смисъл имаше за цел да ми затвори устата. Предупредиха ме за абсурдното нещо да не разпространявам “неправомерно придобита информация от МВР”. Забележете, аз не съм служител на МВР. Това може да касае примерно служители на МВР, но мен къде ме търсят?!? В тази държава има демокрация, има и една книга - Конституция на Република България. Но явно това е само на книга. Бил съм в цялата тая помия дълги години и съм наясно какво може и какво не може. И наистина - предвид заеманите длъжности на определени хора в определен момент страшно много неща могат да се случат, но... В този ред на мисли ще подхвърля още нещо: някой направи ли си труда да си зададе въпроса защо се самоуби колегата подполк. Георги Бояджиев от икономическа полиция? Защо се самоуби колегата Илчев - младо момче?! Нищо не казвам, само питам, някой провери ли?! Доколкото аз имам информация, Бояджиев е работил по умишления фалит на някаква фирма. С кого е свързана тази фирма, кой е собственикът й, кои лица влизат в нея...? Вярно ли е, че Илчев е работил с разни фалшификации, свързани с търгове и т.н...? Но наблюденията ми са, че в друг град такова чудо няма. Доказват го и побоят на миньорите в Гълъбово, и използването на питбули при полицейски акции, и какво ли не.
- Какво говорите?! Питбули?
- Да, знам какво говоря! Ударихме в земята европейските служби за сигурност. Първи в Стара Загора въведохме на въоръжение кучета питбули. Знаете, че това е забранена опасна порода. Постоянно ги водеха по стадиона. Но вижте какво, хубаво е да им се знаят имената на някои хора. Г-н Милен Минчев - началникът на групата за охрана на масови мероприятия, да отговори на въпроса: “Гледат ли в сградата на КАТ питбули?” Да каже с какво ги хранят. Получават ли питбулите за охрана на масови мероприятия гранулирана храна от питомника на МВР? Сега проверявам информация, че на тия кучета им се отпуска храна от храната на немските овчарки – тоест, подяждат ги. И в този ред на мисли си казвам: дано утре да не решат да въдят крокодили, защото тогава става вече много страшно. Но заявявам, че същите питбули бяха използвани за задържане на ромите при операцията в “Агробиохим” през април тази година.

Стара Загора,
Едно интервю на Керка ХУБЕНОВА