ХЕРПЕСИТЕ
Симптомите се появяват на 2-20 ден от инфектирането и повторната им поява е свързана с емоционален и психически стрес.

ФАКТ!

В САЩ скоро ще започнат клинични тестове на експериментална ваксина срещу гениталния херпес, оповестиха американските национални здравни институти в Бетезда, щата Мериленд.

Здравейте! Много хора дори и когато отидат на лекар и след като им е поставена диагноза, искат да знаят повече за това заболяване. Затова ви моля да напишете нещо повече за гениталния херпес. Какви са причините за появяването му? Какви опасности крие? Съществува ли изобщо някакво лечение? Моля, помогнете ми със съвет, за който ще ви бъда безкрайно благодарна.
П. Ф. – Русе

Гениталният херпес се причинява от 2 вируса: херпес симплекс вирус-1 и херпес симплекс-2. По време на бременност херпесът може да причини аборт или мъртво раждане. Заразените новородени могат да имат сериозни увреждания в растежа и много рядко смърт.
Заболяването се предава лесно чрез контакт с инфектирани пъпки по кожата или лигавиците. Също и чрез контакт и при всеки вид сексуален контакт дори и когато симптомите не са се появили още.
Симптомите се появяват на 2-20 ден от инфектирането и повторната им поява е свързана с емоционален и психически стрес.
По лигавицата на половите органи и евентуално по ануса се появяват интензивно зачервяване и подпухване и многобройни плоски мехурчета, които са съсредоточени на групи и понякога се сливат. След падане на кожичката мехурчетата се развиват в болезнени язви. Често лимфните възли в свивките на слабините са увеличени, понякога съпроводени от общи болестни усещания, лека треска, проблеми при уриниране. За това заболяване радикално лечение не съществува (вирусът остава в тялото за цял живот), но някои лекарства могат да облекчат острата фаза и да намалят рецидивите.
Експерименталната ваксина е предназначена да се бори с гениталния херпес от тип 1 и 2. Тя ще бъде изпробвана върху 7550 жени, които не са носителки на вируса, но техните сексуални партньори са заразени с него.
Тези широкомащабни клинични тестове ще продължат 20 месеца. Статистиката сочи, че в САЩ всяка година се регистрират над един милион нови случаи на генитален херпес.

ВНИМАНИЕ!
Предишни клинични тестове на ваксината върху ограничен брой пациенти - мъже и жени, са показали, че тя е ефикасна при 70 процента от жените, но поради причини, които са неизвестни, е съвсем неефикасна при мъжете. При повечето пациенти заболяването остава в латентно състояние или симптомите му са съвсем слаби.

ХЕРПЕС ЗОСТЕР ОСТАВЯ ИМУНИТЕТ
Медицинска справка
Първоначалните симптоми са невралгични болки и чувство на парене на различни места по тялото. Няколко часа след това се появяват обриви, различни по брой и големина, ясно отделени от здравата кожа еритемни петна и плаки. Веднага след така изменената кожа се развиват везикули с различна големина - от лещено до царевично зърно, пръснати или на групи. В началото съдържанието им е бистро, по-късно потъмнява и загноява. С оформянето на везикулите зачервяването започва да избледнява и изчезва. В продължение на 15 дни мехурчетата засъхват, някои чрез резорбция, а други се отварят и остават малки дупчици. Ерозиите се покриват с корички от засъхнал секрет, които след няколко дни падат и на тези места остават засилени пигментации или следи - вариолоподобни белези. Вирусът се “крие” в някои от нервните ганглии.

До вестник “Доктор”! Има ли нещо вярно в твърденията, че прекаралите опасния херпес зостер имат вече имунитет? И ако може да напишете малко повече за тази болест?
Краев – Русе

Херпес зостер е вирусно заболяване, което се проявява чрез мехурчета, групирани върху зачервена кожа, разположени по посока на периферните нерви, по течението на ребрата. Страданието е по правило едностранно. След преминаването му остава имунитет. Вирусът се настанява вътре в клетките и цял живот остава така.
При други случаи везикулите придобиват кръвенист вид или след отварянето образуват дълбоки улцерации и некрози.
С развитието на болестта невралгичните болки се усилват, биват постоянни или се явяват на пристъпи. Налице е обща отпадналост, загуба на апетит и повишена температура, която може да стигне и 40 градуса. По долните крайници обривът се локализира много рядко. На главата обаче е сравнително чест. Засягат се челото, клепките, а понякога и конюнктивата. В някои случаи се засяга слуховият нерв. Херпесът може да се развие и по бузите, езика, фаринкса и ушната мида.
Болестта се среща от детска до най-напреднала възраст и у двата пола. Проявява се най-вече през пролетта и есента, понякога под формата на епидемии.
Лечението включва приемане на антибиотици, витамин В12, салицилови и кортизонови препарати, пълна почивка и пазене от влага и студ. Локално се прилагат антисептични компреси и мазила. За облекчаване се препоръчва раничките да се държат на открито. Мехурчетата могат да се мият, но никога не бива да се чешат. Добре действат студените компреси или содата за хляб. При засягане на окото се налага болнично лечение.
Съществува известна връзка между зостер и варицела - случаите от зостер зачестяват след една епидемия от варицела. При втриване в кожата на деца на съдържание от мехурчета на зостер, у последните може да се появи варицела. Дали различната локализация на един и същи вирус причинява две различни болести или вирусът се променя, това не е изяснено.
Сходството между херпес симплекс и херпес зостер е само външно. По същество се касае за две съвършено различни заболявания. Зостер в различие от херпес симплекс не се повтаря, създава се траен имунитет.
Към лечението трябва да се прибавят витамините В12 и В1. Витамин В12 се прилага в продължение на една седмица, като се започне с 1000 гами и се стигне до 200 гами дневно. Добре действа подсушаването на мехурчетата със спирт. С възрастта се увеличават случаите на херпес зостер, особено след 50 години. Заболяването е едностранно.
Болестта преминава за 20 дни, но болката остава, в случай че не се предприеме лечение още през първите дни. Забавят ли се нещата повече от 7-10 дни, в 70 процента от случаите се получава постзостерна невралгия, която мъчи болните месеци и години.

ХЕРПЕС СИМПЛЕКС ПРЕМИНАВА БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ

Здравейте, драга редакция! Молбата ми е да напишете какво представлява обикновеният херпес, наречен симплекс, от какво се появява и как се лекува?

Жулиета – Лом

Инфекцията се причинява от обикновения херпесен вирус, засяга всички възрасти и е еднакво честа у двата пола. Херпесният вирус съществува в две разновидности: I тип - лабиален (засяга устните) и II тип - генитален (засяга половите органи). В детска възраст заразяването става най-често между първата и петата година. У повечето деца вирусната инфекция протича като гингивостоматит. Измененията се локализират по устната лигавица, появява се зачервяване и оток, за кратко време се оформят мехурчета, които се разпукват и се образуват малки ерозии. Постепенно тези ерозии се покриват с белезникаво-жълтеникав налеп, наподобяващ афти. Лимфните възли се подуват. Налице е силна локална болка и обилно слюнкоотделяне. Гениталният херпесен вирус предизвиква възпалителни изменения по гениталиите на децата. Тези изменения не се различават от херпесния обрив по устните. Траен имунитет липсва.
След оздравяване вирусът остава в организма и след време отново се активира и предизвиква повтаряне на болестта. У възрастни хора херпес симплекс-вирусът причинява същите проблеми по устните и гениталиите, като инфекцията е по-честа у жените.
Обикновено заболяването преминава без лечение. При чести рецидиви се прилага антихерпесна ваксина.

ИМПЕТИГО Е ЗАБОЛЯВАНЕ НА ДЕЦАТА
Медицинска справка
Импетиго контагиоза е остро повърхностно възпаление на кожата, причинено от бактерии от стрептококовата група. Инфекцията прониква през места с нарушена цялост на кожата (след убождане, одраскване, ухапване).
Заболяването се среща изключително при деца и много рядко у възрастни, например след порязване при бръснене и използване на одеколон, спирт или други средства за дезинфекция.

Вестник “Доктор”! На мой приятел поставиха диагноза “импетиго контагиоза”. Бихте ли разяснили какво представлява тази болест, опасна ли е и какво включва лечението?
Ставри Знаменов – Доспат

Болестните признаци се локализират по откритите части на тялото - глава, шия, китки. Появяват се розови-червени петна на нивото на кожата (макули), върху които се образуват мехурчета, изпълнени с бистра течност (везикули). Везикулите бързо се разпукват и на тяхно място се образуват корички, които засъхват и падат. Докато едни обривни единици завяхват, се появяват други, така че в областта на възпалената кожа едновременно се виждат обриви в различен стадий на развитие (макули, папули, везикули, корички). Обикновено обривът предизвиква сърбеж и разчесване, което пък причинява допълнителна стафиликокова инфекция у някои болни.
Лечението на импетиго контагиоза и неговите форми се провежда с локални лекарствени средства - мазила, пудри и разтвори, съдържащи антисептични медикаменти. При наслагване на допълнителна инфекция (стафилококова, гъбичкова) се налага прием на антибиотици и антимикотични средства - през устата или локално, в единични случаи - и мускулно.
Често срещано кожно заболяване е питириазис верзиколор или т.нар. разноцветен лишей. То се причинява от особен вид гъбички, които се развиват в долния слой на кожата. Заболяването се благоприятства от усилено потене. Разпространява се чрез директен контакт между болен и здрав човек и чрез използване на опаразитени предмети. Известно значение се отдава на някои генетични фактори и на химичния състав на потта за обяснение на предполаган имунитет срещу заболяването.
Лечението е локално, като петната се обработват с 5-процентен разтвор на салицилов спирт или унгвент, разредена йодна тинктура и други противогъбични препарати. Профилактиката се състои в предприемане на мерки за намаляване на потенето, избягване на влажен и топъл климат и поддържане на висока лична хигиена.

КЪРВАВАТА РАНИЧКА НЕ СЕ МОКРИ

Имам въпрос към консултантите на вестник “Доктор”. Проблемът ми е, че често ми излизат херпеси на устните. Искам да попитам: Можем ли да се къпем в басейн, ако имаме херпес на устните?

Моника – Благоевград

Не, докато раничката кърви, защото солта от морската вода и хлорът от водата в градския басейн ще влошат състоянието й, а бактериите ще предизвикат нови инфекции. Те се лекуват, но често остават белези. Раничките не бива нито да се мокрят, нито да се греят на слънце. Използва се крем със слънцепредпазен фактор, както и мехлем против херпес.