ТОЧНА ДИАГНОЗА
Водата е най-разпространеното химично съединение на Земята. Без нея човек може да преживее много малко време. Но всичко трябва да бъде с мярка. Това се отнася и за водата, намираща се в човешкия организъм. Излишните количества водят до отоци и различни заболявания. Но вместо да хукваме да си купуваме химически таблетки, можем да си помогнем и с фитотерапия.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ОБРАЗУВАНЕТО
Много често сутрин, след като се събудим, виждаме отоци под очите си, освен това и краката ни са подпухнали. Веднага си даваме сметка, че може би сме приели повече течности предишния ден. Причината обаче не е само в течностите. Отоците могат да бъдат следствие от различни заболявания.
Защо се образуват? Течностите се задържат в съдовете благодарение най-вече на циркулиращите в тях белтъчини. При нарушаване съотношението на белтъчините, в съдовете и извън тях се образуват отоци. Това се случва, когато в организма не постъпват достатъчно белтъчини, например при гладуване. Отоци могат да се появят и при нарушения в работата на черния дроб и бъбреците. И не на последно място - при заболявания на сърцето, когато се променя налягането във венозната система.
Течността се задържа в съдовете не само заради белтъчното налягане, но и заради така нареченото осмотично налягане, което се обезпечава основно от натриевите йони. Излишъкът на натриеви йони предизвиква задържане на вода и следователно възникват отоци. А за количеството натрий в организма отговорност носят нашите бъбреци.
БЪБРЕЦИТЕ РЕГУЛИРАТ ВОДНИЯ БАЛАНС В ОРГАНИЗМА
В случаите, когато бъбреците не се справят със задълженията си, не трябва да се бърза с приема на лекарства. Опитайте първо с помощта на билки - полски хвощ, боровинки. Може би малко хора знаят, но много полезно в това отношение е френското грозде. При това подходящи са не само листата, но и младите клонки. Листата на това растение ускоряват диуретичните процеси. За да се нормализира оттичането на течностите, пийте чай от френско грозде. В народната медицина тази напитка се цени преди всичко за високото съдържание на витамини, дъбилни вещества и органични киселини. Вие можете да се възползвате от следната рецепта: всекидневно заливайте 2 супени лъжици листа от френско грозде с две чаши вода и изпивайте тази смес на 4 приема преди ядене.
Чаят от листата на френско грозде много добре прочиства черния дроб, стените на артериите и лимфните възли. Освен това неутрализира натрупаните в организма токсични вещества.
НОРМАЛИЗИРАНЕТО НА СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ НЯМА ДА ДОПУСНЕ ОБРАЗУВАНЕ НА ОТОЦИ
Нашият организъм прилича на сложен апарат, в който всички детайли - органите са свързани. Ако само един от тези детайли пострада, болестта обхваща редица други. Например, ако се регулират и нормализират сърдечните процеси в организма, ще се предотврати появата на отоци. За тази цел може да ви помогне отвара от брезови пъпки и листа, настойка от магданоз, а също и плодове от калина. Още от древни времена плодовете на калината са се използвали не само като хранителен продукт, но и като лекарство. Те съдържат захари, дъбилни и пектинови вещества, които са в състояние да изкарат от организма вредните съединения. Калината съдържа органични киселини. Те действат успокояващо на нервната система и нормализират свиването на сърдечния мускул. А плодовете на калината имат и друго полезно свойство - те оказват диуретично действие.

ЕТО И ДВЕ МНОГО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ
Приемайте по 3-4 пъти на ден сок от плодове от калина с мед - по четвърт чаша. Медът засилва лечебното действие на калината.
Полезна е и настойката от плодове на калина, защото повишава мощността на сърдечните изтласквания. 2 супени лъжици се заливат с 200 мл вода, сместа се нагрява 15 минути на водна баня, охлажда се и се приема по една трета чаша 3-4 пъти на ден.

АСЦИТЪТ Е ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ, НО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОТИСНАТО
При цироза на черния дроб и хронична сърдечна недостатъчност, при занемарена болест на бъбреците, при тумор на черния дроб и стомашно-чревния тракт в коремната кухина може да се натрупа голямо количество течност. В народната медицина това заболяване се нарича коремна водянка, а в традиционната - асцит. При такова сериозно заболяване човек не може да се размине без медикаментозни средства.
Не отхвърляйте и възможността да си помогнете с лечебни билки, особено с магданоз, овес и целина. Ние сме писали за лечебните свойства на целината, но сега ще кажем и това, че преди много столетия в Древния Египет това растение се е използвало не като зеленчук, а като лекарствено и ритуално растение. Древните гърци също са използвали целина за медицински цели. Те смятали, че тя “разгаря страстите при жените”, премахва лошия дъх от устата и изкарва камъните от бъбреците. А самият Авицена е предполагал, че това растение чудесно влияе на целия организъм и спасява човек от водянка (асцит). И той е бил абсолютно прав - отварата от листата, от корените и особено от семената на целината е много силно средстZво при големи отоци.
Една супена лъжица семена се заливат с чаша вода и сместа престоява в затворен съд. Сместа се разделя на три части и се приема преди ядене. Това средство притежава диуретично и антимикробно действие, което е много важно при лечението на цистита и уретрита.
Не по-малко ефикасен е пресният сок от целина - по една супена лъжица 3 пъти на ден.

МАГДАНОЗЪТ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРИ ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ
За борба с такъв неприятен козметичен дефект като отоци под очите, подхождат контрастните билкови компреси от лайка и невен. Но освен външно въздействие, е необходимо и вътрешно. Едно от най-разпространените и полезни растения е магданозът. Ето и една рецепта специално за торбички под очите:
Вземете няколко корена магданоз заедно с листата и ги смелете с машинка. След това залейте с вода в съотношение 1:2 и оставете сместа на топло за 8 часа. Прецедете вече готовата настойка и добавете сока от един лимон. Приемайте по една трета чаша 3 пъти на ден. Желателно е да пиете тази настойка, след като се нахраните, за да не се дразни лигавицата на стомаха.
При отичане на лицето и краката ви предлагаме пак настойка от магданоз: една супена лъжица листенца се заливат с 300 мл вода. Пие се по една четвърт чаша 3 пъти на ден половин час преди ядене.

ПОЛЕЗНОТО ДЕЙСТВИЕ НА КОНТРАСТНИЯ ДУШ
При правилно прилагане контрастният душ помага на организма да повиши имунитета си и да разбуди скритите резерви на саморегулация, за които ние въобще не подозираме.
ВОДАТА ПРАВИ ЧУДЕСА
Понякога, когато сте в началото на тази процедура, можете да редувате топла и хладка вода, а не непременно много гореща с много студена. Това е така нареченият слабоконтрастен душ, който наистина прави чудеса. Благодарение на такова постепенно въздействие нервната система може да се укрепи значително и да се избавите от много скрити и видими нарушения в организма си.
Много е полезно контрастният душ да се прави веднъж на ден - най-полезно е сутрин, след гимнастика (само не след занимания с йога). Можете да го правите и два пъти на ден. Водата обновява енергийността на човека, спомага за отстраняване на прилепналите към него чужди вибрации през деня. Контрастният душ дарява сили и спокойствие.
При всекидневни обливания не се налага да се къпете често със сапун, което невинаги е полезно за кожата.
ПРАВИЛНАТА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА КОНТРАСТЕН ДУШ
По принцип контрастният душ се прави по следния начин. Заставате във ваната и първо се обливате с приятна (нито топла, нито студена) вода. След това - с толкова гореща, колкото можете да изтърпите. Държите така около 2 минути, сменяте със студена за около 30-40 секунди, после отново включвате горещата вода. Втория път опитайте да постоите повече от 30-40 секунди под студения душ - например минута и половина. След това още веднъж вземате немного продължителен горещ душ и завършвате със студен. Правят се всичко на всичко 3 прехода от гореща на студена вода. При охлаждане на цялото тяло не забравяйте да намокрите и лицето си. Ако сте решили да вземете контрастен душ с цел общо оздравяване, запомнете следната схема.
• Топъл приятен душ, за да привикне тялото.
• Горещ - дотолкова, че да не усещате дискомфорт.
• Студен - не по-кратък от 20-30 секунди, като времето постепенно се увеличава.
• Горещ - 20-40 секунди.
• Студен - минута и повече.
• Горещ - 20-40 секунди.
• Студен - колкото ви харесва.