Нашият колектив има два патента за разработките на лиофилизирани продукти за космонавти
<em>Своето поредно ново признание за възход на българската наука получи създателят на родната ни космическа храна академик Цветан Цветков. Световноизвестният криобиолог бе удостоен със званието &bdquo;Почетен гражданин на Монтана&rdquo; на тържествената сесия по случай празника на града. Със сълзи на очи от вълнение той благодари за голямата чест и високото доверие.&nbsp;<br /> </em><br /> Много ме изненада номинацията на моите съграждани и до днес не разбирам защо аз &ndash; каза академикът при получаването на отличието. - За мен образец е Йордан Радичков, а аз - нещо съм направил, но чак пък герой не съм... Младите много да работят, защото всичко се постига с труд. Но е важно и да обичат родния край. Където и да съм бил по света, той винаги е бил в сърцето ми. Първата ми задача е да му помогна. Всичко, което има отношение към областта, за мен е на преден план. Има какво да се направи - тук може да развиваме технологии.<br /> <br /> <u><em><strong>В Монтанско може да се изгради предприятие за биопрепарати за медицината.<br /> </strong></em></u><br /> За него ние сме готови, технологиите са разработени. Плашеща е само разрухата. Имам за довършване много неща, дано здраве имам - пожела си седемдесетлетникът. <br /> <br /> Академик Цветан Цветков е роден в с. Стубел през 1943 г. През 1968 г. завършва образованието си в Технологичния институт по хладилна промишленост в Санкт Петербург, където младият специалист по инженерна физика защитил успешно кандидатска дисертация, посветена на лиофилизираните храни. Новоизлюпеният кандидат на науките веднага след това се прибира в родината. Престоява в бездействие няколко месеца и застягал куфарите обратно за СССР, където съветските колеги се съгласили да го изтеглят при тях, ако у нас не си намери работа. Узнал тази новина, председателят на Държавния комитет за наука и технически прогрес Начо Папазов го извикал на разговор. <br /> <br /> <u><em><strong>За да сложи крак на Москва, Политбюро на ЦК на БКП решава и създава в София лаборатория по криобиология и лиофилизация</strong></em></u> <br /> <br /> По-късно тя прераства в институт, чийто пръв и единствен засега директор е акад. Цветан Цветков. <br /> <br /> През 1987 г. той вече е професор, а от 1995 г. - академик. В продължение на 35 години ръководи Централната проблемна лаборатория по криобиология и лиофилизация, която през 1989 г. получава статут на научноизследователски институт. До 2006 г. е председател и на Националния център за аграрни науки. <br /> <em><u><strong><br /> България е третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса, след САЩ и Русия <br /> <br /> </strong></u></em>Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на храните във вакуум. Родното космическо меню включва кисело мляко, ядки, ягоди, ябълки, кайсии, праскови, пъпеш, дори мусака и боб чорба и още много други. Почти всички космонавти са опитали ягодите, които се отглеждат в монтанското село Боровци. <br /> <br /> Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум. Начинът на консервиране на храната се нарича лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране, измислен досега. <br /> <br /> Тя позволява на практика напълно (до 95 процента) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естественият аромат, вкус и цвят продължително време при температури от -50 до +50 градуса. В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. Високото качество и биологичната пълноценност на съхранените по този начин продукти се обуславя и от това, че на лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.<br /> <br /> В списъка на българските храни за Космоса са включени: <br /> <u><em><strong><br /> кисело мляко с овесено брашно, няколко вида ядки, набор от лиофилизирани плодове - ягоди, ябълки, кайсии, праскови, пъпеш</strong></em></u>,<br /> <br /> и какво ли още не. Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим - две закуски, обяд и вечеря. Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000 - 3200 ккал. За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента. За съжаление, няма как да си купим малко българска космическа храна, за да я опитаме. Но затова пък може да опитаме малко американска - или ягоди с неаполитански сладолед.<br /> <br /> Едва ли преди 31 години, когато ентусиастът Цветков монтирал собственоръчно първата машина в недовършената сграда на лабораторията, някой е предполагал, че храните, които ще се произвеждат там, ще предизвикат такъв бум. &quot;Отначало те бяха предназначени за проекти на Варшавския договор, но не след дълго полетяха в Извънземието&quot; &ndash; с гордост заявява академикът. <br /> <br /> Навремето френският космонавт Жан-Лу Кретиен му признал: &quot;Преди да се озова в Космоса, специална комисия изпробва продукти от СССР, САЩ и България, на които нямаше етикет, сочещ държавата производител, и констатира, че вашите са най-вкусни и качествени&quot;. А кубинският му колега Тамайо Мендес Арналдо споделя: &quot;Преди да се скачим със станцията &quot;Салют-6&quot;, се договорихме с моя &quot;съкафезник&quot; Юрий Романенко да помолим &quot;хазяите&quot; й Леонид Попов и Валерий Рюмин да ни почерпят с българска мусака. За нея бяхме слушали легенди, а в нашите хранителни запаси тя, кой знае защо, липсваше&rdquo;.<br /> <br /> <u><em><strong>И покойният Николай Рукавишников много харесваше мусаката ни,<br /> </strong></em></u><br /> усмихва се акад. Цветков и добавя, че за разлика от някои капризни космонавти Георги Иванов не придирял много - хапвал лакомо от всички продукти.<br /> <br /> Екипът на академик Цветков направи и още едно изобретение, като смени кръвта на болен от СПИН и&hellip; той оздравя. Учените успели да убият вируса, причиняващ смъртоносната болест. &bdquo;Разработихме технология за консервиране на кръв при минус 157 градуса, към която прибавихме вещество, което унищожи ХИВ вируса&rdquo; - обясни Цветков. <br /> <br /> Според него с подобен серум може да се смени кръвта на болен от СПИН и така тя да се изчисти. Лечебният серум запазва качествата си 10 години. По подобен начин може да се лекува и левкемия. &bdquo;Правихме опити върху хора в ЮАР, те бяха положителни, но крайно недостатъчни. Благодарение на различните революции всичко бе забравено. Изпитванията са ставали в чужбина, защото у нас направиш ли нещо, трябва да минат сто години, за да бъде признато&rdquo; - призна академикът.<br /> <br /> А сега нещо любопитно &ndash; някогашният комунистически държавен глава Тодор Живков си поръчал средство за потентност при акад. Цветков. &quot;Навремето и Тодор Живков подхвана темата за афродизиаците - открехва се академикът. - Бившият Първи няколко пъти посещава института ни и при последния път, уж между другото, се поинтересува: &quot;Абе, Цветане, можеш ли да измислиш някаква храна, която да направи мъжа толкова потентен, че да върши &quot;онова&quot; и в Космоса?&quot;. Аз се позасмях, па му казах: &quot;Да, ако ми наредите&quot;. Тато се подсмихнал и подхвърлил: &quot;Е, нареждам ти, действай!&quot;. <br /> <em><strong><br /> <br /> Юлий ЙОРДАНОВ</strong></em>