IN MEMORIAM
Голямата актриса издъхна на 81 г. в пловдивския си дом

Голямата актриса пое преди броени дни към небето, където, както често повтаряше, отдавна й ^определил среща^ покойният й съпруг Никола Тодев. ^Мама Злата^ издъхна на 81-годишна възраст в пловдивския си дом.
Най-възрастната родна жрица на Мелпомена след Стоянка Мутафова е родена на 27 февруари 1926г. в Стара Загора. В продължение на 45 години бе един от кумирите на публиката в Южна България - Пловдив, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Смолян, където повечето от ролите й се превръщаха в събитие.
Получава актьорско звание през 1949г. Година преди това дебютира на старозагорска сцена в ролята на Клара в ^Пигмалион^ на Бърнард Шоу. В тамошния театър работи до 1955г. Две години се изявява в театъра на Пазарджик. От 1957-ма до 1964г. гастролира на димитровградска сцена. В театъра на Пловдив играе от 1977-ма до 1994г.
По-известни нейни роли са Севда от ^Снаха^ на Г.Караславов, Сара от ^Към пропаст^ на Ив.Вазов, Елизабет в ^Мария Стюарт^ на Шилер, дойката в ^Медея^ на Еврипид, Бианка и Маргарет от ^Укротяване на опърничавата^ и ^Ричард III^ на Шекспир.
За моноспектакъла ^Забравени от небето^ на Екатерина Томова, където се превъплъти в образа на старата Гривня, Съюзът на артистите в България й присъжда награда за най-добра женска роля. Носителка е на ^Аскеер^ и на много национални и държавни отличия. Ролите й в киното са над 50.

КАРИЕРА
Мечтата на родителите й била да я видят лекарка или аптекарка. Но малката Златина вдишала въздуха на Старозагорския театър и завинаги се влюбила в сцената. В Града на липите пък нейна комшийка е именитата местна актриса Мара Шопова, майка на колоса Наум Шопов.
До 65-ата си година няма късмет да играе в София, защото я водели ^дъщеря на народен враг^. Но покойният Любен Грайс се заинатил и не искал да види друга актриса в един от последните си спектакли. Така на следпенсионна възраст ^майка Кураж^ за младите актьори от Димитровград тръгва да покорява столицата. На 80-годишна възраст се пробва в т. нар. физически театър и показа, че е истинска фурия.

ФОБИИ И ПОРОЦИ
До последно Златина Тодева не отказваше хубавата ракия и цигарите. ^Издухваше^ по три пакета дневно, нищо, че бе едно джезве кокали.
От дете бъдещата жрица на Мелпомена развива фобия към... камили. Първите й седем години минават в Кърджали, където бащата - царски офицер, е командирован с полка си.
^Тези животни бяха много дружелюбни и мили, но аз изпитвах панически ужас от тях^, признава актрисата. Заради фобията й семейството се мести в Стара Загора.

ПРЯКОРИТЕ
Наричаха я ^майка Кураж^, при това - още от младини. Но по-често само ^маме^ и ^мамче^. Така й тръгнало още след като се омъжила за Никола Тодев. Той я наричал с нежност ^маме, маменце^ и постепенно всички в гилдията свикнали да й викат така, даже далеч по-възрастните й колеги.
^Имаше един циганин портиер в театъра, който един път ме нарече ^маме^, разказа в едно от последните си интервюта актрисата. ^Абе, каква майка съм ти аз, ти си по-стар от мене!^, сопнала се тя. - ^Ама, аз не знам името. Чух, че ти викат ^маме^ и помислих, че така се казваш^, заоправдавал се мургавият байчо.

МЪЖЕТЕ В ЖИВОТА Й
Малцина знаят, че преди да се задоми за големия актьор Никола Тодев, е била омъжена за кратко за лекар кардиолог, завършил във Виена. Малко след сватбата той заминава на работа в Австрия, но българските власти не я пускат с него и така бракът се разпада по ^естествени причини^.
С Никола Тодев се залюбват благодарение на... певица-сомнамбул. Начинаещата актриса била изпратена в Пловдив да замества бременна колежка. На гарата я посрещнал млад комсомолски секретар с букет червени карамфили, скрит зад гърба. Настанил я в квартирата на някаква певица, която същата нощ явно очаквала гости от мъжки пол, защото появата на съквартирантката я хвърлила в свещен ужас. До сутринта ^примадоната^ крачела от ъгъл в ъгъл и попържала. Оказало се, че била и сомнамбул. Комсомолският секретар взел присърце проблема на немигналата цяла нощ девойка и я уредил с по-добра квартира. Но не й било писано да живее дълго там, защото между двамата млади пламнала искрата на любовта и скоро станали мъж и жена.

БОЛЕСТИ И ТРАВМИ
Пада на сцената, когато е бременна в петия месец, и прави спонтанен аборт. Затова щерка й Гергана - днес известна режисьорка, остава единственото дете в семейството.
Преди три години се спъва и чупи крак. Поставят в коляното й шведски пирони. Въпреки че е на проходилка, заминава за Норвегия и играе така.
^После режисьорите не й даваха да я маха, защото ставало по-интересно^, шегува се дъщеря й.

ЛУДНИЦАТА
След смъртта на мъжа си Златина Тодева изпада в тежка депресия. Затваря се в къщата си в пловдивския квартал ^Коматево^ и не иска да вижда никого. Престава да се храни. Тогава близките й се подплашват не на шега. Опитват с илачи да прогонят болестта, но подобрението е временно. След нелек размисъл щерка й я настанява на лечение в лудницата. Скоро психодокторите я вдигат на крака. Известно време пие само поддържащи медикаменти. После спира и тях. Връщат се пословичното й жизнелюбие и работохолизъм, които не я напускат до края.

КЛЮКИ
Най-упоритата клюка за нея е, че на младини била гадже на Пеньо Пенев. ^Мама Злата^ обаче яростно я отричаше. ^С него бяхме просто много близки приятели. Единствено аз можех да го изкарам от миньорските кръчми. Когато се запиеше - само мен слушаше. Някои го изкараха, че бил малко луд, но той просто бе един много самотен човек, отговорен и с чиста съвест. Дори не можеше да се разведе с първата си жена, тъй като не искаше да развяват ^мръсните им ризи^, както казваше той, за да не изложи жената, с която е делил легло. А беше лудо влюбен в една инженерка, с която в крайна сметка ги намериха мъртви в хотела^, разкри неизвестни подробности от биографията на ^поета с ватенката^ неговата душеприказчица от Димитровград.

Здравко ЗАПРЯНОВ