Наскоро ме оперираха от жлъчка и се оказа, че дълго време този орган се е пълнил с камъни, които всъщност предизвикаха остро възпаление. Интересува ме какви са причините за този проблем, защото искам да опазя децата си.
<em>Проблемите на жлъчката започват, когато храната, която човек приема, е с твърде високо съдържание на рафинирана захар, на скорбяла и мазнини и с много ниско съдържание на протеин. Когато жлъчният мехур е прекалено &ldquo;мързелив&rdquo;, а в черния дроб се образуват по-малки количества жлъчка, отколкото е необходима за храносмилането, мазнините се абсорбират много трудно. <br /> </em><br /> Поради тази причина те започват да се свързват с калия и желязото от храната и така формирт твърди фекални частици, които причиняват запек. Този нарушен процес в организма води до образуването на камъни в жлъчката. Затова диетолозите препоръчват като профилактика диетичното хранене. Помагат диети с ниско съдържание на мазнини, но препоръчани от специалист, защото понякога има опасност да увредят част от мозъчните клетки. Както е известно, мозъкът съдържа 60 процента мазнини и това количество трябва да се поддържа. Жлъчката също има нужда от подходяща диета, наситена с повече витамини. Ако пък вече в този орган са се образували камъни и причинят възпаление, забравете за твърдата храна поне за една седмица. Започнете да пиете повече минерална или изворна вода и приемайте храна с по-високо съдържание на фибри. Изследователи от Харвардския университет са открили връзка между богатата на фибри диета и намаляването на жлъчните болести. Особено при консумиране на храни с разтворими фибри. Точно те намаляват нивото на холестерола в кръвоносните съдове, а повечето камъни се образуват в жлъчката на основата на холестерола. <br /> <em><strong><br /> Тодорка НИКОЛОВА <br /> <br /> </strong></em>