ЕКСТРЕМ
Дресирам чудовищата с хипноза, открехва страшилището за влечугите в цирка

Антон Качка е най-опитният дресьор на крокодили в света. И единственият, който успява да накара влечугите да танцуват върху опашките си и да поемат с уста главата му, без да я схрускат. От два месеца 66-годишният унгарец играе в програмата на цирк “Монте Карло”, чиито собственик е Александър Балкански. Антон, чийто артистичен псевдоним е Карах Кабак, е роден през 1938 г. в Будапеща. Той е шесто поколение цирков артист. Умението да опитомява и дресира хищни крокодили научил от своя баща - директор на Унгарския цирк.

- Произхождаш от една от най-старите циркови фамилии в Европа. Разкажи ни нещо повече за нея.
- Аз съм 6-то поколение циркаджия, а синът ми е 7-мо. Цялото ни цирково семейство днес наброява над 130 души - сред тях има въздушни акробати, каучук, клоуни, еквилибристи. Но най-много са дресьорите. Родът ни основава първия унгарски цирк още преди Първата световна война - в Будапеща. Към цирка е имало огромен зоопарк с над 350 животни- слонове, тигри, лъвове, камили, зебри, вълци... По време на хитлеристката окупация всички се местят в Германия и така съхраняват цирка си. Но през май, 1945 г., когато руснаците нахлуват в Берлин, виждат непознати за тях животни, някои от които им се струват много страшни. И ги разстрелват като дяволски изчадия. Жертва на уплашените братушки падат както 8-те крокодила на баща ми, така и две невинни зебри. През 48-ма година идва още по-лошото - комунистите в Унгария национализират цирка.
- Откъде идва артистичният ти псевдоним Карах Кавак?
- Наследих го от баща ми - стария Карах Кавак. Всъщност той първи в света започна да дресира крокодили. Той беше елитен дресьор на слонове и жокей на коне. После подготвил страхотни номера с дресура с лъвове. И през 21-ва година го поканили в най-големия европейски цирк - английския “Блек пул”. На едно представление обаче един от лъвовете го нападнал и гризнал от челюстта му. Сред публиката бил махараджата на индийския щат Калкута, който станал свидетел на драмата. Той поема цялото лечение на баща ми, след което го кани при себе си в Индия. На място започва да го навива да остави лъвовете и да се заеме с дресурата на крокодили. Още никой в света не е показал трикове с крокодил, ще направиш сензация, навивал го той. Дава му пари за крокодилите и го кръщава на името на владението си в района на Калкута - Карах Кабак. Сетне го запознава с някакъв местен гуру-магьосник, който го посвещава в тайните на хипнозата. Баща ми се научил да хипнотизира влечугите и после в хипнотично състояние да ги командва. Като се върнал след две години в Унгария с 8 зелени хищника, постигнал небивал успех.
- Кога беше първият ти досег с крокодилите?
- Първото ми представление с крокодили е, когато бях едва 18-месечно бебе. Баща ми ме слагал на гърба на огромен хищник и така сме прекосявали манежа. Иначе първия си самостоятелен номер с крокодили направих 15-годишен.
- Кои са най-зрелищните ти трикове със зловещите влечуги?
- Допреди няколко години изпълнявах един уникален номер - карах крокодилите да се изправят на опашките си и да танцуват. Но природозащитниците от “Грийн пийс” ми го забраниха, понеже като падне от опашката си на земята, крокодилът понякога се наранява. Другия ми зрелищен номер е да си пъхна главата в устата на триметров крокодил. Рискът е огромен, защото в устата си един такъв екземпляр има 80 здрави, остри като бръснач зъба, а захапката му е със сила 2.5 тона. Хората много харесват трика, при който държа със зъбите си парче месо. Влечугото допълзява и захапва мръвката директно от устата ми. Но с най-силен ефект върху публиката е номерът, при който нареждам крокодилите върху парапета на манежа, на метър от първите седалки с хора, а помежду им няма предпазна мрежа. Тънкостта на тоя трик е, че когато е върху парапета, краката на крокодила са увиснали. В такова положение той се чувства несигурен и не мърда. И няма опасност да нарани някой.
- А сакатлъци ставали ли са?
- Случвало се е, докато главата ми е в устата му, някое от влечугите да притвори челюсти и да ме одере жестоко. Веднъж даже ми гризна част от бузата. А пусне ли ти кръв, става още по-страшно, защото се настървява и налита да разкъсва. Затова винаги работим с ръкавици. При номера с главата внимавам най-вече някой от зъбите на звяра да не засегне слепоочието или сънната ми артерия. Само преди седмица най-малкото крокодилче в колекцията ми-едно тригодишно кайманче, ме ухапа жестоко по време на храна. Наложи се да ми направят 8 шева в “Пирогов”. За разлика от останалите ми крокодили, които са индийски и по-спокойни като нрав, кайманчето е изключително хищно и агресивно. Миналата година пък един от крокодилите на брат ми, който е дресьор в Германия, му откъсна три пръста. Инцидентът се случил по време на репетиция с ново животно, което не искало да си отвори устата. Най-трудното в крокодилската дресура е да научиш животното да си държи устата отворена.
- Как успяваш да дресираш крокодили, след като е доказано, че те не се привързват към човека, а мозъкът им е по-малък от този на кокошка?
- Крокодилът почти няма интелект, но е изключително инстинктивно животно. Ако дресьорът му е болен или изпита за миг страх, веднага му се нахвърлят, за тях той е жертва. Но имат изострена сетивност за глад, сън, топло... И аз се възползвам от тази тяхна чувствителност. Взимам ги от съвсем малки и ги храня само веднъж дневно в строго определен час. Така те свикват през останалото време да не търсят храната във всяко нещо, което мине край тях - човек или животно. Иначе са страшно агресивни-разкъсват всичко, което се движи. В състояние са да отгризнат и собствената си лапа, ако случайно я докопат със зъби. И я сдъвкват, преди да са разбрали, че е тяхна. Крокодилът, както и змията, не се привързва към стопанина си, но свиква с миризмата му. Другото средство за опитомяване и дресура е хипнозата. Чрез специални движения и ритуали довеждам влечугото до полусънно състояние и забавям реакциите му. Ключът към подчинението на крокодила са неговите очи. Друга една тънкост е, че когато крокодилът е обърнат с корема нагоре, той е абсолютно беззащитен. В такава поза може дори да заспи.
- Въпросната хипноза може ли да бъде прилагана и върху хора?
- Действа и върху хора, но аз я прилагам само при дресурата на крокодили. Някъде бяха написали, че крокодилите ми били упоени. Няма такова нещо - не използвам нито упойки, нито други химични вещества. Зъбите им са здрави и остри като бръсначи. Всичко е натурално.
- С какво ги храниш?
- Давам им само сурово пилешко. Храня ги веднъж дневно след редставление.
На манежа излизат гладни, защото, ако са сити, стават лениви. Имам 9 крокодила и всеки от тях изяжда по 3 килограма месо на ден. Най-големият екземпляр е с дължина 4 метра и тежи 340 кг.
- Колко сте дресьорите на крокодили в света?
- Знам само за четирима - аз, синът ми, брат ми и неговият син.
- Не те ли е страх, когато вкарваш главата си в зейнала крокодилска паст?
- Защо да ме е страх?! Ако влечугото щракне челюсти, аз нищо няма да усетя - просто ще бъда мъртъв.

Едно интервюя на Илиян АТАНАСОВ