И Авицена го е казал - най-доброто лекарство е подходящата храна
<em>Д-р Татяна Мороховец е специалист по вътрешни болести и гастроентерология, наднормено тегло и метаболитен синдром. С нея разговаряме за това, че настъпва пролетта и организмът на всеки човек се нуждае от по-особени грижи. Д-р Мороховец работи в Клиника по гастроентерология в София.<br /> </em><strong><br /> - Д-р Мороховец, защо точно сега е необходимо да пречистваме организма си от натрупаните вредни вещества?<br /> </strong>- Живеем в изключително нездравословна среда - въздухът, който дишаме, е богат на въглероден двуокис, храната, с която се храним, е пълна с консерванти, много от нас пушат и прекаляват с алкохола, други хапват повече. Водим заседнал начин на живот, не се движим, не спортуваме. Ето защо организмът ни страда, органите ни боледуват. В тялото ни се образуват свободни радикали, които го увреждат. Затова е необходимо поне два пъти годишно, най-добре през есента и пролетта, човек да се пречиства. Свободните радикали нарушават клетъчната мембрана, предизвикват промени в метаболизма и от това страдат всички органи в организма - стомаха, сърдечносъдовата система. Пречистването помага за унищожаването на свободните радикали.<br /> <br /> <strong>- Какво е детоксикацията и какво се цели с нея?<br /> </strong>- Човек консумира белтъчини, мазнини, захари, които се разграждат по определен начин с ензими. Човешкият организъм е много сложна биохимична лаборатория - съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките, за да ги поддържат живи. Метаболитните процеси се разделят на две категории: катаболизъм - разграждане, окисление на приетата с храната органична материя, с цел добиване на енергия чрез процеса клетъчно дишане, и анаболизъм - синтез на собствени за организма компоненти, като протеини и нуклеинови киселини, за сметка на енергията, освободена при катаболизма. В резултат на множество химични реакции при метаболизма на хранителните съставки нашето тяло използва необходимите вещества за поддържане на живота на клетките и тъканите, а ненужните вещества ги елиминира от организма през две големи отделителни системи - черен дроб и бъбреци. В малка степен участва и кожата, посредством потоотделяне, а и белите дробове - чрез дишането. Това всъщност е детоксикацията. И ако храносмилателният тракт, жлъчният мехур и жлъчните канали, черният дроб, бъбреците и белите дробове не функционират правилно, тези отпадни продукти се отделят по-бавно от организма, <br /> <br /> <u>натрупват се в тъканите и клетките <br /> </u><br /> и това води до нарушаване на биохимичните процеси в тялото и така започват да се развиват заболявания. Много важни за организма са минералите и електролитите - натрий, калий, калций, магнезий, хлор, фосфати и карбонати. Те имат огромно значение за поддържането на важни параметри на хомеостазата. Йоните също са много важни за правилната функция на невроните и мускулите.<br /> <br /> <strong>- Колко време е необходимо за детоксикацията на организма?<br /> </strong>- Няма определено време. Тези процеси протичат ежедневно в организма! Но когато започне такава детоксикация, тя продължава поне от 1 до 3 месеца.<br /> <br /> -<strong> Как е правилно да направим пречистването на организма си?<br /> </strong>- Съветвам хората да приемат антиоксиданти, които да помогнат на тялото да се справи с тези вредни процеси. Витамин Е и витамин С са изключително мощни антиоксиданти. Добре е пречистването да стане, като се комбинира правилно хранене и приемането на допълнителни хранителни добавки. По този начин организмът ще си набави всички необходими вещества, за да се пребори с токсините. Но това се прави след консултация с лекар, за да се види кои вещества ще бъдат полезни за организма.<br /> <strong><br /> - По каква схема се прави пречистването?<br /> </strong>- Добре е човекът, който иска да се пречисти, да приема прясно изцеден сок от портокали, целина и лимони. В продължение на месец всеки ден трябва да пие такъв сок. Втория месец може да приема сока два пъти седмично, а на третия месец - само веднъж месечно. Препоръчвам, докато трае прочистването, да се приемат и хранителни добавки, витамини и минерали, богати на антиоксиданти, за да може ефектът да е още по-голям. По този начин тялото ще се освободи от свободните радикали напълно. Най-добре е пречистването да се прави по 3 месеца в началото на пролетта и есента, когато в организма са се натрупали множество опасни вещества. Разбира се, човек може да се пречисти и по всяко време на годината. Няма ограничение за <br /> <br /> <u>приемането на плодови сокове <br /> </u><br /> Те са изключително полезни за организма. <br /> <strong><br /> - Какви са възможните странични ефекти на детоксикацията върху организма?<br /> </strong>- Странични ефекти на детоксикацията не може да има, тъй като това са нормални процеси, които постоянно протичат в организма.<br /> <br /> <strong>- Има ли определени заболявания, при които не трябва да се провежда детоксикация?<br /> </strong>- Не, напротив, има болести, при които трябва да се провежда! Самата детоксикация е ускоряване на процесите на извеждане от организма на изброените по-горе вредни субстанции, образували се при метаболитните процеси в него. Препоръчителна е за хора с нарушения във функцията на червата, като запек, подуване на корема, колит и др., алкохолна интоксикация; нарушения на чернодробната и бъбречната функция; при хора, приемащи много медикаменти, при жлъчна дискинезия; при нарушения на обмяната на веществата.<br /> <br /> <strong>- Кои храни са естествени детоксикатори?<br /> </strong>- Не могат да се изброят всички полезни храни, които със своите качества подпомагат процесите на детоксикация.<br /> Ще акцентирам само на някои от тях. Например кайсиите, освен всичките си полезни качества, са богати и на фибри, които са много полезни при храносмилателни проблеми - помагат при запек. Авокадото освен че понижава холестерола, нормализира и кръвното налягане, намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания, предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет, укрепва имунната система. Още легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Прочутият лекар е имал до голяма степен право, защото тези плодове са изключително полезни. Маслините съдържат много витамини от групата В, важни за мозъка и нервната система, витамин А за добро зрение, витамин D за здрави кости и зъби, аскорбинова киселина, която укрепва имунитета, и др. Динята, благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти в нея, предпазва от различни ракови заболявания, включително и от рак на дебелото черво и ректума. Тя също така съдържа и фибри, подпомагащи правилното функциониране на храносмилателната система. Мангото не е съвсем характерен плод за нашите географски ширини, но доматите са най-разпространените и обичани зеленчуци в света. Те също са богати на витамини А, С, минерали и фибри и както и много други плодове и зеленчуци, предпазват от рак на дебелото черво. Смокиновият плод високо се оценява и се употребява като храна, която укрепва организма и му дава сили. А изобилието на антиоксиданти в него само оказва благоприятно влияние върху черния дроб и целия организъм. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всичките плодове. Една сушена смокиня дава 2 грама фибри - необходимата ни доза за деня. С това полезно качество подобрява работа на храносмилателния тракт, помага при запек.<br /> <br /> Джинджифилът през последните години намира широко приложение и у нас. Във всяка страна го прилагат по различен начин: пресен, сушен, маринован, пържен, варен или задушен. Има широк спектър на действие в човешкия организъм и е ефективен при нарушено храносмилане, като апетито-възбуждащо средство. <br /> <br /> Неговите антисептични качества го превръщат в полезно средство срещу чревни инфекции. Например за подобряване на храносмилането се препоръчва приемането на гладно на джинджифил, смесен с настъргана ябълка. <br /> <br /> Рибата и морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене, както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ. Те са отличен източник на витамин А, следван от сравнително високите количества витамини от групата В (В5, В6 и В12) и Е, с високо съдържание на натрий, калий и фосфор, следвани от магнезий, селен, цинк и желязо, а освен това - полиненаситени, мононаситени и наситени мазнини. Консумацията на сьомга осигурява добра превенция относно проявите на болестите на сърдечносъдовата система, артрит, диабет, а дори и някои видове рак.<br /> <br /> <br /> <em><strong><br /> Милена ВАСИЛЕВА</strong></em>