Болестта се предава от диви животни - глигани, вълци, лисици
<em>Д-р Борислава Чакърова, д.м., е специалист по медицинска паразитология и преподавател по медицинска паразитология и тропически болести в Медицинския факултет при Тракийския университет в Стара Загора.<br /> <br /> </em><strong>- Д-р Чакърова, зимата е сезонът на домашно приготвените суджуци, луканки, пастърми, наденици и други месни деликатеси, но сега е и времето на трихинелозата - има ли такива болни у нас? <br /> </strong>- Случаи на това заболяване се регистрират във всички региони на страната, особено там, където се ловува. Болестта е разпространена сред дивите хищници - вълци, чакали, лисици, мечки и всеядни животни - глиган, плъхове, мишки и др. Много често се пренася от природните огнища и към домашните свине. Щом ловците започнат да носят диво месо, започва правенето на колбаси, най-често от смес на глиганско и домашно свинско, а напоследък и с конско или магарешко. Паразитът трихинела &ldquo;се крие&rdquo; в мускулните влакна на животното и остава жив при сушените колбаси и когато месото не е достатъчно термично обработено. При дълбоко замразяване или консервиране паразитът загива, но остават токсични продукти и месото става негодно за ядене.<br /> <strong><br /> - Какви са първите симптоми?<br /> </strong>- Първите симптоми са като при грип и затова много хора не осъзнават, че са заразени. За 10 години у нас са регистрирани 94 епидемични взрива и 123 спорадични случая с 3284 души, консумирали опаразитено месо. През 1994 и 1997 г. са регистрирани и два смъртни случая. Лошото е, че България се нарежда на второ място след Румъния по регистрирани случаи на трихинелоза.<br /> <strong><br /> - Колко опасна всъщност е трихинелозата за хората?<br /> </strong>- Трихинелозата е една от най-опасните паразитни болести при хората, която при закъсняла диагноза и неадекватно лечение може да доведе до необратими последици и смъртен изход. Заразяването при хората става след консумация на недобре термично обработено месо, най-често свинско, съдържащо капсулирани трихинелни ларви. Заболяването има сезонен характер, като се заразяват и боледуват почти всички, консумирали месото с трихинели.<br /> <br /> Заболяването трихинелоза се причинява от Trichinella spiralis - живораждащ кръгъл червей с микроскопичини размери. Обичайно заболяването циркулира в природата в над 60 вида животни (предимно бозайници, но и студенокръвни и птици), в това число и човекът може да бъде гостоприемник на трихинелите. Сред месоядните диви животни се формират природни огнища, които чрез резервоарните гостоприемници - мишевидни гризачи се пренасят на далечни разстояния до фермите и стопанствата с домашни животни. У нас <br /> <br /> <u>заразяването става най-често <br /> </u><br /> при консумация на месо от диви и домашни прасета, съдържащо трихинелни ларви. Преди години в Италия и Франция се съобщаваше и за семеен взрив от трихинелоза след консумация на конско месо. В България най-много са взривовете и епидемиите от трихинелоза, възникнали след консумация на месо от диво прасе (около 50%) и по-малко - от домашно. Има обаче случаи на трихинелоза и от неизвестен източник - след консумация на месо, закупено от магазинната мрежа (около 10%). При сравняване на последните данни за заболеваемостта от трихинелоза сред страните, членки на ЕС, след първото място на Румъния следва второто - на България с 67 случая за 2008 г., с 62 - за 2007 г. и 180 - за 2006 г. По данни на НЦЗПБ през 2010 г. у нас е имало три епидемични взрива, със засегнати 50 души, през 2011 г. и 2012 г. - по два.<br /> <br /> <strong>- Има ли някакви външни признаци, по които може да се разпознае дали месото е заразено с трихинели?<br /> </strong>- На външен вид трихинелозното месо няма видими промени, говорещи за трихинелозна инвазия. При поглъщането на трихинелите калциевата им обвивка в стомаха на човека се разтваря, те декапсулират и попадат в тънките черва. Там нарастват, полово се диференцират, оплождат и женската в продължение на три месеца ражда млади трихинели. През кръвообращението на тънките черва и по пътя на кръвния и лимфния ток паразитите преминават в органите и се локализират в напречно набраздената мускулатура. Там трихинелите се навиват спирално и покриват с калциеви отлагания, като в тази капсула могат да останат живи десетки години.<br /> <strong><br /> - Как протича трихинелозата? Кои са симптомите й и до какви усложнения може да доведе?<br /> </strong>- Клинично трихинелозата протича с висока температура, мускулни болки, отоци, сериозни отклонения в клинико-лабораторните показатели. В зависимост от количеството погълнати трихинели, честотата на консумация на заразено месо и здравния фон на човека като гостоприемник, трихинелозата може да протече безсимптомно - без клинични оплаквания, или да се развие заболяване в различна степен на тежест като: леко грипоподобно състояние, пневмония, до тежки миалгии с контрактури,<br /> сърдечни и неврологични увреждания и смърт <br /> <br /> Инкубационният период - времето от консумацията на месото до първите клинични оплаквания, е средно 20 дни - между 5 и 45 дни. Предшестващи са диария, коремен дискомфорт или коремна болка, обриви по тялото, температура - 37,2 - 37,8 градуса. В разгара на болестта се появяват отоци - най често около очите, като те могат да обхванат меките тъкани на цялата глава, поради което и заболяването е познато като &ldquo;болест на голямата глава&rdquo; или &ldquo;свинка&rdquo;, но могат да се генерализират и по цялото тяло. Температурата се повишава до и над 39 градуса, с втрисане, появяват се сълзотечене и светобоязън - болните гледат телевизия със слънчеви очила. Изразени са болките при преглъщане, при движение на очите, езика и долната челюст, в гърдите - при дълбоко вдишване и издишване, по мускулите на горните и долните крайници, засилващи се при физически натоварвания. Обривите може да изчезнат, но и да увеличат размерите си и обхванатата площ, както и да станат с по-интензивен цвят и сърбеж. Диарията е на периоди, но е възможно и да изчезне в хода на заболяването. Тези оплаквания на болните обикновено са през зимата и боледуват едновременно няколко човека в семейството, консумирали заразено месо.<br /> <strong><br /> - Началните симптоми много приличат на грип. Това може ли да доведе до късно разпознаване на заболяването?<br /> </strong>- По това време на годината обичайно върлуват и епидемии от грип и други вирусни заболявания и симптомите на трихинелозата наистина могат да не бъдат разпознати. Резултатите от изследването на кръвта обаче насочват към диагнозата. В кръвната картина се регистрират високи стойности на левкоцитите, паралелно с това и на еозинофилите - до 80% от клетките на белия кръвен ред. В кръвта се увеличават и биохимичните показатели, показващи мускулна некроза.<br /> <strong><br /> - Към какъв специалист трябва да се обърнем при съмнение за трихинелоза?<br /> </strong>- Съмнителните за трихинелоза хора трябва да бъдат незабавно консултирани със специалист по медицинска паразитология. От изключително значение е <br /> <br /> <u>диагнозата да бъде поставена своевременно, <br /> <br /> </u>за да започне и специфичното лечение на заболелите. Лекарят, диагностицирал заболяването трихинелоза, трябва до 24 часа да съобщи с &ldquo;Бързо известие&rdquo; или по телефона в РЗИ. Така се процедира и при съмнение за тази диагноза. Целта е навреме да се обхванат хората, които са консумирали заразеното месо, за да бъдат прегледани, лекувани, а при необходимост - и приети в болница за предотвратяване на усложненията на заболяването. Част от мускулатурата, най-добре от диафрагмата, междуребрената мускулатура или от бузите, от плешката и бута, на отстреляното или заклано животно трябва да се занесе в РЗИ за паразитологично изследване, а останалото месо да бъде унищожено.<br /> <strong><br /> - Какво трябва да знаем, за да избегнем риска от заразяване с трихинела?<br /> </strong>- Да не се допуска отглеждането на домашни прасета в природни условия. Закланите или убити свине задължително да се изследват за мускулни трихинели. Валиден документ за извършването на тази дейност се издава от сертифицирани ветеринарномедицински лаборатории. До получаването на официалния документ да не се консумират никакви части от животното. При установяване на трихинелни ларви в изследваната мускулатура цялото останало количество месо да се подложи на изгаряне. В местата, където се отглеждат свине, да се провежда системна дератизация - борба с мишки и други гризачи, и да не се допуска канибализъм при животните - свинете да не ядат помежду си опашките. Свинете да не се хранят със сурови конфискати и отпадъци. Труповете на умрели кучета и котки да се загробват на подходяща дълбочина, за да нямат достъп до тях други животни.<br /> <br /> <strong>Внимание!<br /> </strong>Ако сте си похапнали домашно приготвен суджук и след двайсетина дни започне да ви втриса, усетите неразположение, заболял ви е коремът и по кожата ви се е появил обрив, не се заблуждавайте, че ще ви мине и че сте настинали или сте се разболели от грип.<br /> <br /> <em><strong><br /> Милена ВАСИЛЕВА<br /> </strong></em>