КРИМИНАЛЕ
Убиецът на Желязко Демирев бил изкупителна жертва в игра за милиони?

На 8 март преди седем години куршум в тила слага край на живота на легендарния иманяр Желязко Демирев - Императора. Екзекуцията е извършена в тополовградското село Мрамор.
Дни по-късно убиецът на Императора Георги Малчев е заловен и осъден да излежи присъда от 12 години лишаване от свобода. Той трябва да заплати сумата от 32 000 лева на наследниците на иманяра. На тях обаче не им е до тези пари. Тримата сина на Императора, както и знайни и незнайни иманяри, продължават да мечтаят за старателно укритите от Бай Желязко несметни богатства, от които и до днес няма следа.

Желязко – Императора до смъртта си на 77-годишна възраст е разполагал с несметни богатства – огромна колекция от скъпи римски монети и предмети, които сам е наричал „римската касичка”. На 8 март 2000 г., когато е намерен застрелян в къщата му, е открита само нищожна част от имането му. Седем години след убийството иманяри продължават да ровят всеки сантиметър около вилата за „римската касичка”, но тя не се е появила. Смята се, че безценните съкровища на Императора са били държани в сейф, но той не е доверил тайната си на никого.
Легенда пък гласи, че те са били укривани в двуетажен бункер под една от къщите му, но ровенето и в тази посока не е успяло.
Убиецът на Желязко Колев е заловен в заведение край язовир „Жребчево“ един ден, след като тялото е открито. Това е 37-годишният Георги Малчев, който признава пред Ямболския окръжен съд, че е утрепал иманяра. В своя защита той твърди, че е действал в условия на неизбежна самоотбрана, тъй като Императора се готвел да стреля в него. Това обаче е също толкова съмнително, колкото и убийството на Карамански. Има хора, които са на мнение и досега, че убиецът е бил сложен за „патица” и е приел да признае вината си срещу огромно възнаграждение. Други пък смятат, че Георги Малчев е прострелял Императора, след като е направил опит да обере ценната му колекция, но е бил сгащен от легендарния иманяр.
Много хора са били разследвани покрай връзките и контактите си с Императора. Сред тях е Иван Славков. Бившият зет на Тато бил обект на разработка от агент, който се е именувал Сашо Алексиев. Но въпреки делата и разработките, Императора е от вида на иманярите – патриоти, които купували исторически находки с цел да ги предпазят от излизане в чужбина. Според някои теории това е била причината да се иска елиминирането му от пазара. Което става само по един начин – чрез убийството.
След убийството на Желязко Колев веднага започват да излизат много въпросителни. Съмнения будели твърденията на убиеца, че Императора му е дължал пари за антични монети. Колев обаче винаги имал пари на джоб и не пазарувал гратис. Той винаги вадел и плащал за харесаната от него монета или предмет, независимо от цената, твърдят негови познати.
Още едно нещо буди съмнения около непреднамереното според килъра убийство –Желязко е застрелян с единичен куршум. Било е към 16 часа, в делничен ден. Убиецът е използвал заглушител, което говори, че е имал намерение да убие Императора, направил го е съзнателно и планирано.
В потвърждение на това до вилата в Мрамор той е пристигнал с ^Лада Самара^ с фалшив хасковски номер, а единственият куршум в тила на Императора е изстрелян от фалшив газов пистолет ^ИЖ^, преправен на огнестрелен.
Трети, също не по-малко странен елемент бил, че заловеният и самопризналият се Георги Малчев, е бил известен като сутеньор, а не като иманяр. Убиецът обаче заявява пред съда, че се е познавал с Императора от близо 6-7 години, защото той самият бил също нумизмат. Според твърденията му през декември 1999 година той занесъл две съдини унихоя на Императора, за които поискал 50 000 дойче марки. Двамата по-късно си стиснали ръцете за 30 000 лева, за което Малчев великодушно отстъпил според неговите думи, защото Императора му бил редовен клиент. Бай Желязко обаче започнал да се крие от него, твърди убиецът, затова на фаталния 8 март отишъл до селото да му поиска сметка и да си вземе дължимото.
Още нещо странно е, че в съседна стая е имало на видно място ценни монети, които не са били взети от убиеца, макар че той е имал възможност да се “компенсира” за дължимите според твърденията му суми от страна на Императора. Георги Малчев признавал, че е забърсал от вилата чифт обеци, гривна и малко пари. Откраднатите антики, които той предал на полицията след залавянето си, са оценени едва на 3500 лева.
Ексцентричният колекционер имал навика да ходи с поне 20 римски златни монети и някоя друга антика или златен предмет в себе си. Останалата част от ценностите той криел на различни места. Много монети и антики са останали в тайници в двете къщи на Императора в Мрамор и Банкя, твърдят негови приближени. Те се опасяват, че сега домовете ще бъдат изтърбушени, затова настояват да бъдат поставени под сериозна охрана.
За двуетажната къща в село Мрамор се носят легенди в цяла Югоизточна България. Говори се, че в основите и стените й са зазидани безброй ценни монети, а други съкровища са заровени в двора и в близката гора. Приживе Желязко Демирев се е смял на приказките и е отричал категорично легендите. Според негови лични приятели някои много ценни експонати той криел на елементарни места - увити в смачкано парче вестник и хвърлени край печката на земята и т.н. В къщата му посетители са го виждали да вади златни гривни, или монети за хиляди долари изпод някой вестник на масата. Бивши ченгета, които са тарашили къщите му преди 10 ноември 1989 г. , казват, че са намирали при обиските монети на невероятни места. ^Разковавахме например первазите на паркета и оттам изскочи една тетрадрахма, а бай Желязко вика: ^Ей, момчета, добре, че я намерихте, бях забравил къде съм я сложил^, разказва бивш работник в милицията.
^Май ще трябва да се бърка в Римската каса^, казвал приживе Императора, когато оставал без пари в брой. Под ^Римска каса^ колекционерът вероятно е визирал митичния тайник, където държал най-ценните си антики.

Ралица ХАДЖИСОТИРОВА

ДОСИЕ
• 77-годишният Желязко Демирев живееше в уединение в родното си село Мрамор. “Единствената компания, която ми е приятна, е тази на императорите”, казваше той. Обичаше сутрин да извади няколко от златните си монети и да им си възхищава, докато си пие кафето
• Легендарният иманяр многократно е съден и пускан. Общият му ^стаж^ зад решетките е 6 години и 8 месеца. Дори участието му във Втората световна война като парашутист и медалът му от маршал Жуков не го спасяват от Темида. Успява да се отърве от най-голямото дело срещу 17 иманяри през 1983 г. След 11-годишно следствие е оправдан .
• Казваше, че не се страхува от смъртта и че Императора трябва да умре сам. “На тези си години обаче живееше с 27-годишна жена, но без брак. Седмици, преди да го застрелят, ми се оплака, че му лепнала трипер! На 77 години да се хване трипер не е малко...”, бе споделил един от приятелите му – Димитър Костов.