Известният наш народен лечител Петър Димков нарича зърната от бъз малките черни слънца
<em>Д-р Даниела Карабелова е завършила медицина в София през 2000 г., а след това работи като семеен лекар. Има специалност Обща медицина и завършен курс по терапия с цветните есенции на д-р Бах - цветотерапия. Преминала е двегодишно обучение по Клинична хомеопатия към ЦОХР-България и няколко курса по системата Su Jok терапия и по традиционното рейки - I и II степен и Каруна рейки.<br /> <br /> При лечението на пациентите си прилага холистичен (цялостен) подход, широко използва в практиката си пчелни продукти, фитопрепарати и етерични масла.<br /> <br /> </em><strong>- Д-р Карабелова, как може с алтернативни методи да подсилим имунитета си, на който разчитаме особено сега, през зимния период?<br /> </strong>- Методите на алтернативната медицина са твърде разнообразни и едва ли можем да обхванем голяма част от тях. Но има и съвсем простички неща, с които всеки човек може да си помогне и да укрепи имунитета си, без да посещава лекаря си за консултация. Да започнем с горещата вода. Пиенето на гореща вода през деня на малки глътки и особено много в периодите, когато започва вирусната инфекция, може да ни бъде от изключително голяма полза.<br /> <strong><br /> - Само гореща вода?<br /> </strong>- Да, а още по-добре - билков чай, който да бъде колкото ни е приятно горещ. Този метод е заимстван от китайската народна медицина, която ни съветва, когато започнем да се разболяваме, в рамките на един час да изпием литър и половина гореща вода. Това често пъти върши много добра работа. Първо, чисто физическото затопляне на тялото чрез горещата вода активира собствените имунни механизми на организма ни, второ, води до детоксикация с изпотяването, чрез засилване работата на бъбреците. Аз лично съм се убеждавала от собствения си опит в действието на този елементарен метод. Още по-добре ще е, ако чаят е билков или ако си направим чай от джинджифил. Той също е много подходящ за този сезон. <br /> <strong><br /> - От какви други билки може да си приготвим още чай?<br /> </strong>- Много е подходящ чаят от мащерка и от босилек. Тези две билки може да ползваме, особено когато вече имаме и кашлица.<br /> <strong><br /> - Колко често трябва да се пие този чай?<br /> </strong>- Ако е за профилактика, поне две-три чаши билков чай на ден. Тук може да добавим и ехинацеята, под формата на запарка или като хранителна добавка. Нейното антивирусно и профилактично действие е доказано в множество проучвания. Чаят от цветове на дървесния бъз и чаят от плодчетата на тревистия бъз също са много полезни за имунитета. Аз изключително много ценя черния бъз. Известният наш народен лечител Петър Димков го нарича малките черни слънца. Това е изключително силна имуностимулираща билка, за която се твърди, че има и антитуморно действие. Сиропът от черен бъз може да се пие през цялата година.<br /> <strong><br /> - Как се приготвя този сироп?<br /> </strong>- Плодчетата от тревистия черен бъз (добре узрели, тъй като зелените плодчета съдържат цианиди, които са силно токсични), добре измити и отцедени, се нареждат в голям буркан: 1.5 см плод, след това същото количество захар и така до напълване на буркана, като най-отгоре трябва да има захар. Престоява на слънце (доколкото има слънце през есенните дни) между 2 седмици и 40 дни, след което се прецежда и се съхранява на хладно място. След като се отвори бурканът, сиропът се съхранява в хладилник. Приема се по 1 с.л. от възрастни хора сутрин, а при заболяване - по-често, например, до 3-4 с.л. през деня. За деца - по 1 ч.л.<br /> <br /> <strong>- Кои от пчелните продукти са най-подходящи за зимния сезон?<br /> </strong>- Да започнем с прополиса (от гръцки - &ldquo;защитник на крепостта&rdquo;). Пчелите защитават с негова помощ кошера си от всякакви нашественици - вируси, бактерии, гъбички. Прополисът може да се пие през студения сезон профилактично под формата на клеева тинктура (спиртен екстракт) сутрин на гладно, по 20-30 капки за възрастни хора, а при деца препоръчвам употребата му над двегодишна възраст, като годините на детето се умножат по две (т.е. на четиригодишно дете може да даваме от 8 до 10 капки на ден). А когато има заболяване, препоръчвам приемането на прополиса да е 3-4 пъти на ден. Аз лично, когато усетя, че се разболявам, започвам да приемам прополис през два-три часа по 25-30 капки, като същевременно пия и много горещи течности или чайове, увеличавам приема на витамин С под формата на разтворими таблетки или фрешове и обикновено бързо се справям.<br /> <br /> <strong>- А останалите пчелни продукти?<br /> </strong>- Друг пчелен продукт, който е много необходим през това време на годината, е пчелното млечице. Много е добре в края на есента <br /> <u><br /> да се взема пчелно млечице <br /> </u><br /> поне до два месеца всяка сутрин на гладно, като под езика се капват по няколко капки. Също така то ще бъде много ценно в началото на пролетта, защото е богато на много биологични вещества, на витамини от група В, на аминокиселини и т.н. Действа силно тонизиращо и стимулиращо на организма като цяло, не само на имунната система.<br /> <br /> <strong>- Освен за тези, които имат непоносимост към пчелните продукти, има ли някакви противопоказания за приемането на пчелно млечице?<br /> </strong>- Освен индивидуалната непоносимост към пчелните продукти, от пчелно млечице трябва да се въздържим при рядкото заболяване болестта на Адисон, при което има хиперпродукция на хормони от надбъбречната жлеза, и при злокачествени туморни заболявания. Като профилактика то е много подходящо, но все още няма сигурни данни, че не би стимулирало евентуалното заболяване. <br /> <br /> <strong>- Как се приема пчелното млечице?<br /> </strong>- Когато е натурално, то представлява една млекоподобна, белезникава, гъста течност. Капват се няколко капки под езика, на гладно, поне половин час преди хранене, сутрин. Не трябва да се приема в следобедните часове и вечер, защото води до тонизиране. Оставя се да постои малко под езика и след това се преглъща. Тук може да добавим и прашеца от пчелните продукти. Той е особено важен за вегетарианците, защото е изключително богат на аминокиселини. Твърди се, че 2 с.л. пчелен прашец могат да заменят една пържола. Съдържа между 25 и 30% аминокиселини, при това в перфектно балансирано съдържание, с всички осем незаменими аминокиселини, които са ни необходими, с богатата гама от витамини от група В, с много микроелементи и т.н.<br /> <strong><br /> - Как се приема?<br /> </strong>- Прашецът се продава под формата на малки гранулки. За да бъде добре усвоен от организма, трябва да бъде разтворен във вода (да се накисва минимум 20-30 минути). Най-добре е вечерта да се накиснат 1-2 с.л. в една чаша вода (преварена или минерална). Добре е към това количество да се добави чаена или супена лъжица мед. На сутринта се разбърква, за да се доразтворят гранулките на прашеца, долива се вода и се изпива на гладно. Получава се приятен, много вкусен нектар, който спокойно може да замени закуската.<br /> <br /> От другите добавки, които са ни необходими сега през зимата, освен витамините А, С, D, Е, това са микроелементите селен, калций, цинк. Цинкът играе ключова роля в механизмите на имунната система. Той се бори много добре с инфекциите.<br /> <br /> <strong>- Етеричните масла може ли да помогнат за подобряване на имунитета и в битката с вирусите?<br /> </strong>- Те могат да се използват целогодишно и за различни проблеми. Единственото нещо, с което трябва да се съобразим, е да внимаваме с индивидуалната непоносимост.<br /> <br /> <strong>- Кои етерични масла са най-подходящи за предпазване от вирусни заболявания и простуди?<br /> </strong>- За този сезон мога да посоча няколко от тях. Например маслото от хвойна е изключително ефективно при простудни заболявания и за профилактика. За хвойната е доказано, че намалява риска от усложнения при вирусните заболявания, да се развие и бактериална инфекция.<br /> <strong><br /> - Как се употребява маслото от хвойна?<br /> </strong>- За всички масла са възможни различни методи за приложение. Ако имаме чисто етерично масло, може да си направим вана с него или само ваничка на стъпалата, което е лесно изпълнимо за всеки човек. В горещата вода се капват 7-10 капки от избраното масло (по-добре е да се накапят върху морска сол и след това да се долее горещата вода). Краката остават в тази ваничка с морска сол 10-15 минути. От горещата вода етеричното масло започва да се изпарява, така че то <br /> <u><br /> въздейства и през дихателните пътища <br /> </u><br /> През цялото време се следи водата да остава достатъчно топла, като се долива допълнително гореща вода. Всички етерични масла трябва да се нанасят върху кожата винаги разредени в някакво базово масло. Например в 1 с.л. зехтин или някакво друго масло (бадемово, жожоба, арган и т.н.) е достатъчно да капнем 5 капки от избраното етерично масло. Тази смес може да ни служи за намазване (в случая с хвойната) на гърдите отпред, гърба около плешките, областта над синусите, челото и областта под очите, когато имаме хрема или синузит. Т.е. да се използва етеричното масло за масаж. <br /> <br /> Хвойната конкретно е много подходяща и за ставни заболявания, особено при артроза и артрит. Правят се топли апликации върху проблемното място. В малко вода с морска сол се капват 3-5 капки от маслото от хвойна и се правят топли компреси. Също така с етеричните масла може да се правят и инхалации. Кипва се малко вода (около 200 мл), в нея се капват 1-2 капки от етеричното масло. Добре е да се стои над тази течност не повече от 2-3 минути, тъй като маслото се изпарява изключително бързо. По време на процедурата очите трябва да са затворени. Другото масло - чаеното, има също много добро антивирусно и антибактериално действие. С приготвената смес от зехтин и 5 капки масло от чаено дърво може да се маже носът от вътрешната страна при децата, поне веднъж сутрин за профилактика, а при заболяване - по-често.<br /> <br /> Други полезни масла за сезона са мащерката и босилекът, които имат и силно отхрачващо действие. Може да се използват чрез инхалации или да се намажат гърдите отпред вечер при наличие на кашлица. За босилека се твърди, че когато се приема заедно с антибиотично лечение, усилва до десет пъти действието на антибиотика. По принцип всички масла са всъщност антибиотици - растенията ги синтезират точно за да се защитават от вредители, от ултравиолетовото излъчване. А ние, чрез парната дестилация и другите методи за извличането им, може да ги използваме в концентриран вид. Всички тези масла действат имуностимулиращо, имат антисептично и отхрачващо действие. <br /> <em><strong><br /> <br /> <br /> Милена ВАСИЛЕВА</strong></em>