Почти всяка болест е победима чрез храната
<em>&ldquo;Нека храната ви бъде лекарство и лекарството &ndash; храна!&rdquo;. Това са популярните думи на най-великия лекар на античността &ndash; Хипократ, които за съжаление са забравени в днешни дни. &ldquo;Всяко лечение трябва да започва с преминаването на вегетарианска храна. Когато продуктите и храните са съчетани правилно и индивидуално според нуждите на човека, те ще доведат до неговото оздравяване&rdquo;. В това вярват топдиетологът и специалист по лечебно хранене Георги Славов и неговият син Слави Славов &ndash; нутриционист. Те работят заедно в курорта &ldquo;Св. Влас&rdquo;, но на 1 декември ще запознаят със знанията си за лечебното хранене и столичани на семинар в Център &ldquo;Идея Вита&rdquo;. Също ще разяснят как да приготвим храната си вкъщи така, че да е &bdquo;лекарство&ldquo;, а не &bdquo;отрова&ldquo; за организма ни. Предлагаме ви интервю в аванс с Георги Славов, дългогодишен ученик и последовател на неповторимата Лидия Ковачева, и със сина му &ndash; Слави.<br /> </em><br /> <strong>- Г-н Славов, наистина ли храната може да лекува?<br /> </strong>- Да, това е доказано &ndash; храната може да лекува, но и да разболява. Нашите предци са ядели месо и млечни продукти много рядко &ndash; само на празник. Те са били почти вегетарианци. Ние не сме в студените скандинавски страни, за да наблягаме на месото. През вековете основните храни на нашия народ са били просото, качамакът, булгурът, варивата, семената и ядките. Предците ни са консумирали и много полезното масло. Време е да се върнем към традиционната за нашата земя и природа храна, за да сме по-здрави като нация. Почти всяка болест може да се излекува чрез храна. <br /> <br /> Старт на оздравителния процес задължително трябва да се даде с 5 до 15-дневна вегетарианска програма. Добре е да се прилага поне 4 пъти в годината &ndash; веднъж на всеки сезон. Гарантирам ви, че всеки може да свали неусетно наднорменото си тегло само спазвайки тези прочистващи периоди през годината. Топят се натрупаните депа в организма, и то без човек да се чувства гладен и изтощен. След това в обичайното хранене може да се включат и храни от животински произход, но трябва да са обработени така, че да бъдат лесно усвоени от организма. Иначе той се пренасища с много храни и няма възможност да ги преработи. <br /> <br /> <strong>- Какво представлява разтоварващата програма?<br /> </strong>- Тя започва с плодове, които се консумират всеки ден. Също така се приемат зеленчуци сурови или на пара, различни варива, семена, ядки, салати, кълнове от семена и ядки, както и някои зърнени храни, като булгур, ориз, елда, киноа, микс от овес, ръж, ечемик, жито. Това е традиционното българско хранене. Когато има разнообразие от тези продукти, няма да се усети глад или липса от витамини и минерали в организма. Всеки от изброените продукти съдържа различни микроелементи, те се допълват. Само че е важно и как се приготвя храната &ndash; трябва да е на пара, без мазнина и сол &ndash; те се прибавят преди сервирането. Разбира се, <br /> възможни са <br /> <br /> <u>лечебни кризи, <br /> </u><br /> свързани с очистването на организма. Могат да се явят всякакви болки, в ставите, циститни, главоболие, екземи, обриви по кожата &ndash; различни са проявите. Колкото повече кризи има, това означава, че организмът реагира и се очиства от токсините. Тук е много важна ролята на диетолога, тъй като човекът ще има нужда от подкрепа, за да преодолее лечебните кризи. Този очистителен режим може да се прилага и при деца, само че за 4-5 дни максимум.<br /> <strong><br /> - Споменахте, че е важно как се приготвя храната &ndash; какви са най-важните правила?<br /> </strong>- Всички варива и оризът трябва да се изкисват във вода поне по 24 ч., промиват се, след това се варят и пак се измиват. Оризът например винаги трябва да се свари предварително, дори да сте решили да го запечете на фурна със зеленчуци например. Месото трябва да се вари 10-15 минути, пилешкото по-малко, като преди това са изчистени всякакви тлъстини и кожи от него. След това месото може да се запече или задуши със зеленчуци. Това е важно да се направи, защото по този начин във водата остават всички остатъци от антибиотици или други прилагани медикаменти и отрови.<br /> <strong><br /> - А кога прилагате гладуване?<br /> </strong>- Истината е, че без гладуване за определен период от време организмът не може да се излекува напълно. Но гладуването е много сложно нещо, поради което никога не го прилагаме като начална терапия при нашите пациенти. Първо организмът трябва да се подготви с разтоварващите програми, с правилното, балансирано хранене дори години наред, <br /> <br /> <u>преди да се пристъпи към гладуване <br /> <br /> </u>Иначе може да станат тежки грешки. <br /> <br /> <strong>- Нищо не казахте за млечните продукти &ndash; те вредни ли са здравето ни?<br /> </strong>- Противопоказни са млечните продукти &ndash; ако се яде сирене и мляко, то трябва да е козе или биволско, но не и краве. Истината е, че у нас няма истински сирене, кашкавал и мляко. Сиренето се продава неузряло, слагат какви ли не сурогати, дори гипс, само и само да стане нещо, наподобяващо сирене. Този продукт обаче е ужасно вреден за организма. <br /> <br /> Кравето мляко също вреди на човека, защото в нашето тяло няма ензим, който да го преработва след 3-4-годишна възраст на детето. Може да се пие или кваси овче, козе или биволско мляко. Освен това млякото се състои главно от вода и затова увеличава слузта в организма, което става причина за проява на редица болести. <br /> <br /> <strong>- Защо е толкова важно очистването от токсините?<br /> </strong>- Има една-единствена болест при човека &ndash; токсичното замърсяване на организма. От него идват всички болести. Организмът боледува, за да се избави от токсините, а не за да ни навреди. Той никога няма да работи срещу нас. Затова трябва да започнем да храним клетките си чрез подходящите храни и тяхното съчетание, а именно с лесноразграждаща се храна, но силно захранваща. Когато клетката умира, организмът я възприема като чужда, изпраща имунни клетки на това място и така се появяват автоимунните заболявания. Зеленчуците дават най-лесно усвоимата глюкоза, а плодовете ни подаряват безвредна фруктоза. Ако не разтоварим организма си от тежкопреработваема храна, се натрупват плаки, топчета, кисти и накрая рак в някой от органите. Това се получава, тъй като губим енергийния поток, има слабост на клетките и ние самите започваме да се чувстваме слаби и отпаднали. Днешните хора гладуват на клетъчно ниво, независимо че ядат много. <br /> <strong><br /> - Как се запознахте с Лидия Ковачева?<br /> </strong>- Като ученик работех през ваканцията в &ldquo;Нефтохим-Бургас&rdquo;. Имаше тежка авария, натрових се и получих сериозни поражения на храносмилателната система и на черния дроб. След като лекарите не можаха да ми помогнат, чух за Лидия Ковачева, прочетох за нейната система за гладуване само с плодове, чай и мед, и отидох при нея. След това записах съществуващия тогава в София Институт по лечебно хранене и го завърших. Така започнах да работя в тази насока, а след време заедно с Лидия. Ние бяхме няколко нейни ученици &ndash; аз, д-р Георги Гайдурков, д-р Виргиния Георгиева, които работят в столицата, и д-р Емилова, която има клиника във Варна. <br /> <br /> <br /> <strong>Слави Славов:<br /> Помагаме успешно при хипертония, кисти, астма и диабет! <br /> </strong><br /> Комбинацията от плодове, зеленчуци, семена и ядки е съвършена за човека <br /> <strong><br /> - Слави, бихте ли описали основните групи храни и как не бива да се комбинират при храненето?<br /> </strong>- Основните групи храни са протеини, скорбяла, зеленчуци, сладки плодове, кисели плодове, полукисели плодове. Някои от тях не бива да се комбинират като прием на едно хранене, тъй като се обработват много трудно от организма, което го натоварва и хаби енергията му (б.а. Виж таблицата). Така например протеини и скорбяла може да се комбинират успешно със зеленчуци, но по отделно на всяко хранене. Протеини и зеленолистни зеленчуци е добра комбинация &ndash; т.е. хубава зелена салата с пържола, или салата със сирене, или с яйца. Тези комбинации на храни са добри, защото по този начин организмът може да извлече максимално от полезните съставки в продуктите. Иначе му става невероятно трудно да ги преработи. Добри комбинации са също така скорбяла и зеленчуци, мазнини и зеленолистни зеленчуци, мазнини и кисели плодове, мазнини и полукисели плодове. Задоволителни комбинации са протеини и кисели плодове, зеленолистни зеленчуци и кисели плодове, зеленолистни зеленчуци и полукисели плодове. Лоши комбинации са протеини и скорбяла, мазнини и протеини, скорбяла и плодове. <br /> <br /> <strong>- Да, но обичайното хранене е да речем ориз или картофи с месо и салата &ndash; то как ни се отразява?<br /> </strong>- Това е ад за организма! Скорбялата първо се разгражда в устата &ndash; има ензими за това. Протеинът обаче се разгражда единствено в стомаха &ndash; само там е кисела среда. Така протеинът <br /> <u><br /> започва да се смила в стомаха, <br /> </u><br /> но скорбялата остава несмляна дълго време, започва да загнива в червата, ферментира, развиваме бактерии. Поставете нещо във фурната на 37 градуса, колко време ще остане годно за консумиране? В нашия стомашно-чревен тракт тази храна остава дори повече от 20 часа, както и фекални маси! Представете си сами за каква паразитна среда вътре в нас става въпрос! Принципно в паразитите няма нищо лошо &ndash; тях ги има, за да изяждат и да изхвърлят ненужното. Но паразитите се хранят, ако има с какво. Те вредят, но това е възможно само ако им предоставим такава възможност. <br /> <br /> <strong>- Какво трябва да направи човек, ако е решил да промени начина си на хранене, за да бъде по-здрав?<br /> </strong>- Първо се започва именно с промяна в храненето по тези правила за комбиниране на продуктите, за които говорихме по-горе. Това трябва да продължи поне месец, преди да се прибегне до първото очистване на стомашно-чревния тракт. Това може да се направи или с клизми, или със солен разтвор. Изпиват се 2 литра солена вода, като на 1 литър вода се поставя 1 лъжица хималайска сол. Тук хубавото е, че приемайки солената вода през устата, се чистят и тънките черва по този начин. Солената вода действа като осмоза, изсмуква всички нечистотии и прочиства много добре червата. Това е най-добрият вариант да се започне прочистването. Тази вода има силно разхлабващ ефект, затова човек трябва да си е вкъщи, когато я прилага. След изчистването се яде силно разварен ориз с краве масло. През целия първи ден след очистването не трябва да се яде никаква сурова храна, защото е нужно да се успокои стомашно-чревният тракт. Това очистване е хубаво да се прилага 1 път седмично, 8 пъти общо. Може да се направи също така хидроколон терапия с 3 клизми, но в специализирано здравно заведение. <br /> <strong><br /> - Как се прави прочистването на черния дроб?</strong><br /> - Прави се с по 200 мл. лимон и зехтин, но аз слагам и микс от противопаразитни билки. Това са по 1 грам от пелин, карамфил, синап, жълт кантарион, чесън (счукана скилидка) в 200 мл зехтин. Тази смес се поставя за седмица на тъмно, разклаща се всеки ден, прецежда се накрая. Пие се по 2 глътки зехтин, след това 2 глътки лимон. Почиваш 20 минути, пак повтаряш по 2 глътки зехтин и 2 глътки лимон. Процедурата е следната: сутринта пием сокове, на обяд ядем по-сурова храна &ndash; да речем салата с кълнове и малко ориз. От 14 до 19 ч. вечерта <br /> <u><br /> загряваме с електрогрейка черния дроб <br /> </u><br /> В 19 ч. започваме да пием зехтина и лимона, през 20 минути, докато не го изпием. Почиваме 1 час, тогава слагаме магнит на мястото на черния дроб за час. След 1 час правим дихателни упражнения с дълбоко вдишване и издишване, защото така се масажира черният дроб. Почиваме пак 1 час, ако можем пак правим дишането за 10-15 минути и лягаме да спим. На другия ден трябва много да се разхлабим, за да се изхвърлят всички токсини. Тази комбинация от зехтин и лимон действа разхлабващо, но допълнително трябва още неща да се изпият. Сутринта се пие сок 500 мл. от червено цвекло и моркови. След 1 час &ndash; втори такъв сок и след час отвара от билката майчин лист и ленено семе. Трябва колкото се може повече да се изходим, за да не остане някой камък в жлъчката или в стомашно-чревния тракт. Но пречистването на черния дроб трябва да се прилага много внимателно, най-добре под лекарски контрол, защото може да се получи натравяне на кръвта и дори смърт. <br /> <strong><br /> - Какво лекувате най-успешно във вашия център?<br /> </strong>- По принцип всички заболявания се повлияват много добре с лечебното хранене и гладуване. Ако е напреднал рак обаче, понякога помагаме, друг път не успяваме. Макар че имаме немалко случаи на хора с левкемия, които са в продължителна ремисия. Но с абсолютна сигурност имаме успех в лечението на кисти на яйчниците, заболявания на щитовидната жлеза, неинсулинов диабет &ndash; за 2-3 седмици махаме хапчетата, хипертония, затлъстяване, астма, псориазис, болести на надбъбречните жлези. Излекуването зависи изцяло от човека, но със сигурност това е единственият начин &ndash; детоксикиране на организма и възстановяване на клетъчно ниво. Ние трябва да обновим клетките в организма, това е единственото лечение. А се детоксикираме, когато ядем повече алкални храни &ndash; това са пресните плодове и зеленчуци. Трябва да имаме периоди през годината, когато да се храним с 80-90% плодове и зеленчуци, и останалите 10-20% от храната да са семена и ядки, преработени по начин, по който най-лесно ще ги усвоим. Но при всеки пациент храната е различна, тъй като е много индивидуално.<br /> <strong><br /> - Какво трябва да бъде балансираното хранене?<br /> </strong>- Балансираната диета иначе се състои от 80% алкалнообразуващи храни и 20% киселинообразуващи продукти (месо, риба, захар, хляб, тестени изделия, сирене, кафе, чай, шоколад, алкохол и др.). Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен. Когато храната ни съдържа много захар, хляб и месо, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове, се създава киселинно насищане, докато основният прием на пресни плодове и зеленчуци увеличава алкалността на кръвта и подобрява здравето и издръжливостта.<br /> <br /> Комбинацията плодове, зеленчуци, семена и ядки е съвършеното хранене за човека. Докато обаче се достигне до него, трябва да има преход от месеци до години. Този преход трябва да е под наблюдението на специалист и контрола на диетолог. Месото и млечните продукти, особено кравето мляко, разболяват най-много. Кравето мляко е наситено с много силен белтък и човешкият организъм не може да го смели пълноценно.<br /> <br /> <em><strong><br /> Маргарита Благоева</strong></em>