ВЕЛИЧИЕ И ПАДЕНИЕ
• Измамникът-легенда пише бестселър в софийския пандиз
• Спипали Баро, когато се опитал да изтъргува ламарина - менте

Измамникът, послужил за първообраз на Тодорколевия герой Буревестников от комедията ^Опасен чар^, в момента пише автобиографична книга зад решетките на Централния софийски затвор. Малко преди да почне мемоарите си, 72-годишният Илия Георгиев - Баровеца духнал от затвора. Спипали го отново при опит да завърти далавера. Фалшификаторът е влизал над 30 пъти в съдебната зала. Може да се каже, че пандизът е постоянното му местожителство, а съдебното му досие е дебело колкото ^Война и мир^. Нашенският Остап Бендер се е препитавал с документни престъпления и измами, а в повечето случаи се представял с птичи фамилии - Буревестников, Соколовски и Ястребовски. Баровеца така се е специализирал, че само за два часа може да изработи копие на всеки един печат.
За подробности в аванс от сензационните мемоари се обърнахме към неговия племенник Страшимир Кирилов, който е запознат от първа ръка с житието-битието на легендарния фалшификатор.


- Вярно ли е, че в затвора са вдигнали ръце от Баро? Какво е направил за последно?
- Преди година го пуснаха в отпуска и той взе, че избяга. Снабдява се с медицинско, че трябва да се лекува в ортопедията на Горна баня. Наистина страда от коксартроза. Единият му крак е по-къс от другия с десетина сантиметра и въпреки че наистина е имал проблеми, изобщо не се е вяснал при лекарите, а пак е изчезнал. Хванаха го чак, когато пробвал да купи поцинкована ламарина с фалшиво платежно. И така пак влезе в затвора. Но когато не го хванат, той сам се предава.
- Защо?
- Ами иначе не му е интересно. Баровеца е цар на печатите. Няма печат, който да не може да направи. Правил си е всякакви документи. Ушива си униформа на лейтенант и тръгва да проверява незаконните частници. И те понеже са гузни не му искат документи, а направо бутат пачките по джобовете му. Много е сладкодумен и умее да омайва не само жертвите си, но и жените.
- Какъв е последният удар, заради който Баровеца влиза в затвора?
- За фалшификация на документ, с който дръпнал 10 000 лева от пернишкия завод за заваръчни машини. Всеки път си измисля различни имена. Последния път е бил Желязко Станиславов. Номерата му са все едни и същи - представя се за пълномощник на някой друг завод. После иска да купи стока, без да плаща в брой - с фалшиво платежно от някоя банка. И, естествено, когато се разбира, че документите са менте, той вече е изчезнал най-мистериозно. Последният му удар е с трансформатори. Неговите измами са все такива: надушва те, че си предприемач и те вкарва в разни схеми.
- А първата му измама?
- Той си пада по униформите. Не знам как се беше сдобил с няколко милиционерски униформи, но с тях много по-лесно е действал. Имаше четири-пет униформи с пагони от лейтенант до полковник. Така беше събирал оборота в една бензиностанция на ^Петрол^. Едно време отчитаха оборота всяка седмица и той беше издебнал момента.
- Сценарият на филма ^Опасен чар^ е писан по неговия дневник. Доколко приключенията му са автентични?
- Всичко е едно към едно. За всяка своя измама той си води дневник. Дал го е на Свобода Бъчварова и по него тя пише сценария за филма. Даже Тодор Колев и Баровеца се запознаха преди години, но Баровеца харесва филма ^Опасен чар^.
- Жалваше се, че са му приписали подвизи, които не е извършвал.
- Само случката, когато си разлепва некролозите, е измислица. Вярно е обаче, че се е опитвал да се прави на покойник. Отишъл в съседното село Кондофрей и казал на фелдшера там, че е от Държавна сигурност и чужди агенти го преследват. Спешно му трябвал смъртен акт, за да се покрие. Само като покойник е можел да си спаси кожата. Сам си направил карта на офицер от ДС, залепил си даже снимката. Фелдшерът пише смъртния акт, но някаква акушерка в селото го надушва и го разконспирира. А Баро даже го накарал да му подпише декларация, че няма да го издаде пред чуждите агенти, за да не го ликвидират. Цял разказ е написал по този случай. Преди да дойде полицията, хората в Негованци го мислеха за някакъв голям шеф. Имаше и една друга негова изцепка. Беше се правил на удавник в продължение на два-три дни. След поредната му измама полицаите блокирали селото и той решил да се прави на удавник. Когато видел полицаите, се гмуркал във водата и така успял да се скрие.
- А достоверни ли са любовните му истории, разказани във филма?
- Да, страшен женкар е, но никога не ги е мамил, както беше във филма. Природен интелект е и голям бохем. Абе човек по живота. Има двама сина и когато не е в затвора, живее в Негованци с доста по-млада от него жена. Тя си го чака на село.
- С какво се занимават синовете му?
- Единият му син се беше прочул, след като Баро подпали съда в Радомир. Двамата и още един човек бяха разбили вратата на съда, за да търсят папките с делата му. След като не успели да ги докопат, взеха, че го подпалиха с бензин и нафта. СОТ-а обаче се задействал и ги хванали. Полицаите открили Баро скрит под пейка пред Прокуратурата, а съучастниците му се наврели в някакъв шкаф в Архива. Така му лепнаха още няколко месеца присъда за умишлен палеж.
- Кой е най-прочутият му фалшификат?
- Шофьорската му и трудовата му книжка. Целият ни род сме все спецове.
- Как гледат на него в родното му село?
- Може да е много странно, но го смятат за много скромен и добър човек. Не е измамил нито един човек в селото. Налита само на държавни фирми. На село се появява само когато трябва да се скрие от полицията.
- А близките ходят ли му на свиждане, след като май повече време прекарва в затвора?
- Редовно. Има един първи братовчед - Здравко Кирилов, който също живее в Негованци. Той му пази старите дневници, където е описал всичките си преживявания.

Едно интервю на Ивайла ИВАНОВА

ДОСИЕ
• Една от първите му измами е, когато Баровеца е едва 13-годишен. Оръдията на труда му са елементарни - пергел, химически молив и ... плюнка. Останалото е дар Божи. Един от следователите, нищили подвизите на фалшификатора - Велин Елмаян, издава схемата, по която Баровеца успява да ужили държавата с милиони левове: ^Бай Илия чете рекламите по вестниците. Набелязва си жертвите и установява връзка с тях най-напред по телефона. Звъни и пита: ^ Как искате да ви платя - кеш или по банков път?^ Отговарят му: ^По банков път^. Той любезно се осведомява за номера на банковата им сметка. После изографисва правдоподобно платежно нареждане и пълномощно със съответния печат. После товари стоката.^
• След 10 ноември Баровеца бързо влиза в крак с пазарната икономика и започва да завлича търговци с фалшиви платежни нареждания от несъществуващи фирми и банки. Така ^купил^ 18 тона брашно от радомирската мелница с фалшив документ от Военно поделение. Представил и банково нареждане от Пощенската банка в Сливница. Мелничарите се зарадвали, че най-накрая са пробутали залежалата си стока, но след няколко дни истината цъфва - установяват, че такова военно поделение изобщо не съществува, а Пощенска банка няма клон в Сливница.
• След поредица удари в цялата страна, полицаите закопчават дръзкия измамник. Докато въртял фирмите-фантоми с жена си Гинка Николова нямал никакви проблеми. Главоболията му започнали, когато наел Розалия и Пиер Божилови - брат и сестра, да продават артикулите му. Издънили го фатално. Розалия решила и тя да опита да прави фалшиви печати, но нескопосаната й имитация разплела цялата верига.
• В трети отряд на Софийския затвор Баро работи по схемата ^два работни дни за три^. Компания на прочутия фалшификатор правеше фараонът Майкъл Капустин.