ВЕЛИКИ РОМАНИ
Личният живот на Елизабет Тейлър винаги е предизвиквал неподправен интерес. За нея много е писано и клюкарствано, създавали са се легенди. Но нито една от нейните връзки не е привличала толкова силно вниманието на обществеността, както романът й с Ричард Бъртън, който се жени за нея на два пъти.

От искрата лумва пламък
Ричард и Елизабет се виждат за първи път на една вечеринка в Холивуд. Тогава нито той, нито тя предполагат, че скоро ще станат не само партньори във филм, но и съпрузи.
Бъртън, независимо от статуса си на женен мъж, има репутацията на гуляйджия и покорител на женските сърца. За любовните му похождения се носят легенди, но неговата съпруга, красавицата Сибил, го обича до безумие и му прощава всичко. Тейлър пък е с четвъртия си съпруг - известния певец Еди Фишер, и има няколко не по-малко именити любовници. Актрисата е напълно доволна от личния си живот, поне няма намерение да го променя.
В Рим преди снимките на филма “Клеопатра” приятелите на Лиз я предупреждават, че Бъртън не може да играе любовни сцени, без да изпитва към партньорката си силно физическо влечение. Тейлър обаче не се впечатлява много от тази забележка. В живота си тя може и да се страхува от някои неща, но не и от мъжете. Заради собственото си достойнство Елизабет решава, че ще бъде единствената, която няма да се хване на въдицата на Бъртън.
След снимките още на първата сцена с участието на Елизабет и Ричард обаче присъстващите на снимачната площадка усещат, че между тях е прескочила искра. След няколко дни техните целувки стават толкова продължителни, че на режисьора му се налага да вика “Стоп”, за да ги прекъсне. След снимките Ричард и Елизабет продължават “репетициите” в нейната гримьорна. Стоновете, разнасящи се оттам, не дават покой на работниците, отговарящи за декорите. И не е за чудене, че пресата моментално надушва случилото се и клюката гръмва в цял свят.

^Аз обичам жена ти!^
Ричард Бъртън има рядка дарба - да внушава на всяка жена до себе си, че тя е единствената, която го интересува. В това повярвала и Елизабет. А и как иначе - Ричард въплъщава в себе си онзи идеал, който тя отдавна търси. Той е красив, мъжествен, богат, умен и ироничен. По думите на самата Лиз Бъртън имал само един недостатък - съпруга, която не се решавал да остави.
След няколко атаки от страна на Лиз обаче той разбира, че без жена си може да живее, но без любовницата си - не. В присъствието на Елизабет той застава пред Еди Фишер и му казва право в очите:
- Знаеш ли, струва ми се, че обичам това момиче!
- Това не е момиче - озъбва му се Еди, - тя е моя жена.
- Какво значение има - отвръща Ричард. - Значи аз обичам твоята жена!

Антоний и Клеопатра
По време на снимките на “Клеопатра” Ричард и Елизабет буквално се наслаждават на любовта. Това подсилва интереса към филма. Античната любовна история става съвременна и зрители и критици в един глас отъждествяват Ричард с Антоний, а Елизабет - с Клеопатра.
През март 1964 година Ричард и Елизабет сключват законен брак и от страстни любовници се превръщат в горещи съпрузи.

Кой се страхува от Вирджиния Уулф?
Те се превръщат в най-богатата актьорска двойка в света и влизат в десетката на най-популярните звезди на Америка. Неговият “Хамлет” става сензация на Бродуей. А “Укротяване на опърничавата” бие всички касови рекорди. Върхът на успеха и за двамата обаче е “Кой се страхува от Виржиния Уулф?”, но точно след този филм нещата тръгват надолу.
Ричард играе безволевия, сломен от живота професор, а Лиз - неговата истерична и жестока жена. Героите им - Джордж и Марта, постоянно се лъжат не само взаимно, но и сами себе си. Словесните им престрелки нерядко завършват с удари. Режисьорът кара Лиз да снима дубъл след дубъл, плюейки Ричард в лицето, за да накара зрителите да почувстват нейната ненавист към съпруга й. Постепенно актьорите “се заразяват “ от своите роли и пренасят играта от снимачната площадка в реалния живот. Скандалите на звездното семейство прерастват в истински сбивания.
Ричард по-често от обикновено започва да се увлича по партньорките си, неудържимо пиянства и постоянно вбесява жена си. Тя го ревнува, опитва се да го откъсне от бутилката.
След последния си съвместен филм със символичното заглавие “Развод за него, развод за нея” те решават да се разделят. И отново от екрана нещата се пренасят в живота - изгубена любов, наранени сърца. На въпроса на съдията защо не са могли да се помирят, Елизабет отвръща, че е направила всичко, което е било по силите й, но нищо не е помогнало. Съдията удря чукчето.

Завръщането на опърничавата
Веднага след развода Елизабет намира утеха в силните обятия на милионера Хенри Уинбъргър, а Ричард обявява годежа си с югославската принцеса Елисавета. Лиз смята Елисавета за една от своите най-близки приятелки, затова й става особено тежко. Но Ричард е верен на себе си. Годежът не му пречи да се наслаждава на прелестите на чернокожия модел Джин Бел. Научавайки за изневярата, принцесата разваля годежа. Бъртън моли прошка и обещава да влезе в правия път, но щом годеницата му сменя гнева си с милост, отново се оказва в леглото на Джин. Този път присъдата на принцесата е окончателна и не подлежи на обжалване.
Лиз следи тази история много внимателно и решава, че е настъпил моментът да си върне Ричард. По време на раздялата им тя си дава сметка, че двамата са създадени един за друг, че не бива да се карат, че трябва не просто да се съединят отново, но и да скрепят отношенията си с брак.
Месец и половина Елизабет убеждава Бъртън, но той се дърпа. 46-годишният актьор понася тежко кризата на средната възраст. Той истерично се бои от наближаващата старост и все по-често намира утеха в уискито. Пред напора на Лиз обаче не можел да издържи и президентът на Съединените щати.

Екзотична сватба
Тяхното второ бракосъчетание става в Ботсуана, в Южна Африка. На брега на голяма река, в присъствието на сънени хипопотами, розови фламинго и късоопашати маймуни Ричард повторно се врича във вярност на Елизабет. Той още не се е съвзел от сутрешната си доза алкохол и му се струва, че не само Лиз, но и всички животни му се надсмиват.
Точно две седмици те са на седмото небе от щастие. На 15-ия ден между двамата съпрузи отново започват свади и скандали. С нова, удвоена сила те се обичат и ненавиждат. Оскърбленията им стават още по-остри, а помиренията - още по-сладостни.
Така продължава до момента, в който в живота на Ричард не се появява 27-годишният фотомодел Сюзън Хънт. Елизабет не може да направи нищо срещу това увлечение на мъжа си, затова решава да действа по стария, проверен начин.
Веднъж Ричард заварва съпругата си в обятията на 36-годишния бизнесмен Питър Дармани и решава, че след тази изневяра на Лиз има пълното право да се разведе с нея и да се ожени за Сюзън...
P.S. Ричард Бъртън почина през 1984 година, без да доживее своята шестдесетгодишнина. Елизабет Тейлър пък след броени дни ще празнува 75-ия си рожден ден. След развода си с Бъртън тя се жени още няколко пъти. Сега отново е свободна, но не се знае до кога. “Докато не ми падне мъж с хубаво чувство за хумор” - казва актрисата.

Брилянти, брилянти
В качеството на “молба за прошка” след всяко свое похождение Ричард подарява на Лиз брилянти. Често това са скъпоценности, известни в цял свят. Например “крупповският” брилянт, принадлежал на семейство немски промишлени магнати. Той струва на Бъртън 300 хиляди долара. После идва ред на известната перла “La Peregrina”. Венец на подаръците му е брилянтът “Картие-Бертон” на стойност над един милион долара.

Животът с нея е труден
Как си спомнят своя живот с Лиз нейните съпрузи?
Първият е Ник Хилтън. Той е на 24 години, тя - на 18, бракът им продължава 205 дни. “Нямам какво да кажа”. Вторият й съпруг е Майкъл Уиндинг: “Това бяха най-хубавите дни в живота ми... Но не мога да разбера защо им е на красавици като нея толкова козметика?”
Третият й мъж - Майкъл Тод: “Обичахме малките партита, но най-добре ни беше, когато бяхме само двамата. Отбелязвахме юбилей от сватбата си всяка събота.”
Номер четири - Еди Фишер: “Елизабет беше моята единствена любов....”
Петият и шести съпруг Ричард Бъртън: ”Веднъж Елизабет каза, че нашата беда е в това, че прекалено много се обичаме. Сега разбирам колко права беше.”
Седмият й мъж - Джон Уорнър: “Тя е умна, ярка и неповторима в много отношения. Но никак не е лесно да се живее с нея.^